Eko udruge ispred Vlade poručile: Odustanite od TE Plomin C

0
Aktivisti su održali prosvjednu akciju ispred Vlade RH
Aktivisti su održali prosvjednu akciju ispred Vlade RH

Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra, 10. travnja, održali su prosvjednu akciju ispred Vlade RH, tražeći odustajanje od namjere izgradnje termoelektrane (TE) na uvozni ugljen Plomin C. Aktivisti su na Trgu Sv. Marka u Zagrebu postavili veliki model ljudskih pluća visine 6 metara, ukazujući time na negativan utjecaj na zdravlje koji bi imala ova TE. Produljeni natječaj za izgradnju TE „Plomin C“ traje do kraja travnja, a udruge traže od Vlade RH da, kao vlasnik HEP-a, odustane od realizacije ovog, kako kažu, štetnog projekta.

Prema analizi troškova po ljude i okoliš termolektrane Plomin C, koju je prije godinu dana objavio Greenpeace, onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt  oko 17 ljudi na godinu, što znači da će, uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, „Plomin C“ statistički biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva. Prema istoj analizi, „Plomin C“ će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme i nevjerojatnih 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.

U EU se posljednjih godina sve više napušta izgradnja novih TE na ugljen, ponajprije zbog negativnog utjecaja na zdravlje te neisplativosti, priopćili su iz Zelene Istre, Greenpeace-a i Zelene akcije. Osim toga, poručuju, postojeće termoelektrane se zatvaraju. Tako je prije mjesec dana u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije policija zatvorila TE na ugljen nakon sudske odluke utemeljene na podacima o stotinama umrlih i oboljelih zbog rada ove termoelektrane. Udruge upozoravaju  da bi se sličan scenarij mogao ponoviti i u Hrvatskoj ako dođe do izgradnje TE Plomin C.

„Trenutno se protiv izgradnje TE „Plomin C“ vode barem dva pravna postupka: pred Ustavnim sudom te Upravnim sudom u Rijeci, a od DORH-a smo zatražili i pokretanje postupka pred Vrhovnim sudom. Aktualni sporovi uglavnom se tiču neusklađenosti prostornih planova i izdanih dozvola“, kažu navedena udruge.

Međutim, ističu, nije isključeno da bi se u budućnosti na sudu mogla ispitivati i potencijalna kaznena odgovornost za stotine smrtnih slučajeva koje predviđa Greenpeacova znanstveno utemeljena analiza utjecaja Plomina C na zdravlje.

Dušica Radojčić
Dušica Radojčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa