Vodnjan: Smotre vina i maslinovih ulja okupile brojne posjetitelje

0
Nagrađeni sudionici smotra vina i maslinovog ulja
Nagrađeni sudionici smotra vina i maslinovog ulja

Manifestacije 21. Smotra vina Južne Istre i 20. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja održane 5. travnja u Vodnjanu, okupile su brojne ljubitelje autohtonih proizvoda Južne Istre, vina i maslinovih ulja. Smotre su bila prilika da se Vodnjan otvori posjetiteljima i u kulturnom dijelu ponude te je već u petak održano otvorenje izložbe fotografija u Palači Portarol autora Kristijana Macinića pod nazivom Istarski kraji. 

Subotnji program započeo je u 11 sati svečanim otvorenjem. Uz riječi dobrodošlice gradonačelnika Klaudija Vitasovića, brojnim posjetiteljima na Narodnom trgu obratio se i zamjenik župana Istarske županije Miodrag Čerina. Program otvorenja vodile su voditeljice Jelena i Gianna, a atmosferu na Trgu uljepšali su i najmlađi nastupom zbora i folklorne skupine hrvatskog odjeljenja Osnovne škole Vodnjan te folklorne skupine talijanskog odjeljenja Osnovne škole Vodnjan.

Nagrađeni proizvođač maslinovog ulja OPG Biasiol
Nagrađeni proizvođač maslinovog ulja OPG Biasiol

Za zabavne note pobrinuli su se članovi grupe In Vino Veritas. Posjetitelji su uživali u megafritaji sa špaletom i slatkim zalogajima torte. Degustacije vina koja su sudjelovala na ocjenjivanju ovogodišnje Smotre, održane su u prostoru bivšeg "mliječnog", poznatom kao Grisa, a degustacije maslinovih ulja u prostoru Zajednice Talijana, oba na Narodnom trgu.

Za najbolja maslinova ulja proglašena su ulja proizvođača OPG Biasiol Maurizija i Dubinka Zdenka koji su postigli ukupno 91 bod. Vina su bodovana u 4 kategorije, i to, Pjenušava vina, Desertna vina Vin de Rosa, Suha bijela vina i Suha crna vina.

Tijekom cijelog dana u Vodnjanu se moglo uživati u degustiranju i kupnji autohtonih proizvoda i proizvoda s Eko tržnice. Moglo se đirivati po Vodnjanu s vozom kojeg su vukli magarci. U popodnevnim satima posjetitelji, maslinari i vinari sudjelovali su na stručnim predavanjima u prostorijama Zajednice Talijana koja su bila besplatna.

Tako su nazočni poslušali predavače dipl.ing.agr. Edija Družetića i Franka Raguža na temu Efikasno suzbijanje maslinovog svrdlaša, zatim dipl.ing.agr. Bernardinu Hlevnjak-Pastrovicchio s predavanjem o ekološkom maslinarstvu, a na samom kraju stručnog bloka dipl.ing.agr. Tomislav Plavša održao je predavanje na temu Proizvodnja desertnih vina uz  stručno vođenu degustaciju Vin de Rosa.

U večernjim satima održana je očekivana podjela priznanja i nagrada najbolje ocijenjenim vinima i maslinovim uljima. Za izradu ovogodišnjih nagrada najboljim maslinarima i vinarima, nagrađenim sa zlatnim priznanjima, zaslužan je vodnjanski umjetnik Silvo Šarić.

U pripremi fritaje sudjelovali su gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i zamjenik župana Miodrag Čerina
U pripremi fritaje sudjelovali su gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i zamjenik župana Miodrag Čerina

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa