Iz tiska izašla knjiga Rudareva djeca autora Pije Mirkovića

0
Roman Rudareva djeca tiskan je u izdanju izdavačke kuće Vlačić & Čakić iz Labina
Roman Rudareva djeca tiskan je u izdanju izdavačke kuće Vlačić & Čakić iz Labina

Za rašku djecu, a i ja sam jedna od njih, Kampet je bio i ostao legendarno mjesto, mjesto neizbrisivo u našem pamćenju, naš prostor za igru, razonodu, dječja rivalstva, velika životna prijateljstva, prve ljubavi, prve poljupce… Živjela sam u rudarskom dijelu Raše, u Drapšinovoj ulici, u dvosobnom stanu nedaleko Kampeta, koji je bio nezaobilazni dio mog siromašnog, ali lijepog djetinjstva.

Zbog svega toga, iako je izdavanje knjiga u današnja nesigurna vremena vrlo rizičan posao, nisam krila oduševljenje kada je dr. Pio Mirković izrazio želju da budemo izdavači njegove druge knjige „Rudareva djeca“, u kojoj se radnja zbiva upravo oko Kampeta. Stoga uređivanje knjige Rudareva djeca nije bio običan urednički posao. Bilo je to proživljavanje djetinjstva, evociranje sjećanja na događaje iz moje mladosti, sjećanje na mog pokojnog oca Marija Matkovića, koji je cijeli život radio u rudarskim menzama…

Autobiografija Pije Mirkovića

Dobar dio knjige „Rudareva djeca“ je autobiografija Pije Mirkovića, koji je dio svog života proveo u Raši, pa je vrijeme koje opisuje autentični dio njegove povijesti i istine. „Možda netko ima drugačiju istinu, ali u ovoj knjizi nije ništa osobno, ništa zlobno… Istina, prevladava moje ogorčenje, ali takvo ogorčenje ne nosim samo ja“, kazao mi je Mirković.

Autor knjige bez ustručavanja, vrlo hrabro iznosi činjenice i svoje viđenje najvažnijih političkih i gospodarskih događaja poslijeratne Labinštine, do najnovijeg doba, čiji je i sam bio aktivni čimbenik. U tom dijelu, autor pokazuje visoku dozu samokritičnosti, pa čak i kajanja, zbog čega je ovo djelo još iskrenije i hrabrije.

Iako Mirković dosta prostora u romanu pridaje društveno-političkim okolnostima u vremenu odvijanja radnje, njegovi likovi ipak nisu u drugom planu, on prati njihove političke mijene, razočaranja, kao i ljubavi, osobne tragedije i sudbine.

„Rudareva djeca“ su prije svega jedna topla, ljudska priča o prijateljima iz djetinjstva, koji su se upoznali poslije rata, igrajući se zajedno na raškom Kampetu, ali i izvrsna kronika labinske povijesti.

Zanimljivost ove knjige sastoji se u činjenici da nije pisana isključivo na književnom jeziku. Situacija, događaji, a i sami likovi zahtijevali su labinski, talijanski i čakavski, hrvatski i „bosanski“ govor. Jedino tako mogla se na još bolji način prikazati jedna specifična sredina i ljudi koji su u njoj živjeli.

Priča počinje 1947. i završava 2011. godine

Mirkovićeva kronika i priča započinje 1947. godine, a završava 2011. godine, nakon još jedne uzaludne smjene vlasti u Hrvatskoj i netom prije ulaska u EU, prema kojoj autor ovog romana ne skriva skepsu i nepovjerenje.

Kraj Mirkovićeve „Rudareve djece“ dosta je pesimističan, čime se autor do kraja poistovjetio s generacijom kojoj pripadaju njegovi likovi, ali i on sam, s obzirom da se u romanu uglavnom pojavljuju stvarni likovi (ali s izmijenjenim imenima) i stvarni događaji.

Je li naša stvarnost doista tako turobna kakvom je vidi Pio Mirković i većina pripadnika njegove generacije? Vjerojatno nije, ali ta generacija pamti neka druga, bezbrižnija i poštenija vremena. Ovaj roman posvećen je tim ljudima, Labinjanima rođenim prije ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Iako su prošli mnoge teške trenutke, od bježanja preko granice i Udbinih ispitivanja do nepravdi u svojim poduzećima, oni su demokraciju, slobodno društvo, samostalnu Hrvatsku i povratak Istre i Hrvatske u zajednicu europskih naroda dočekali s uvjerenjem da je prije ipak bilo bolje. (Eleonora Vlačić)

Promocija 11. travnja

Promocija romana „Rudareva djeca“ autora Pije Mirkovića održat će se u petak, 11. travnja s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Labin.  

Kako naručiti knjigu?

Roman Rudareva djeca po cijeni od 50,00 kuna možete kupiti u redakciji Labinštine.info na adresi Mate Blažine 4 (zgrada 2. mart) ili naručiti pouzećem na telefone 851-228 ili 091 64 64 800.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa