Za 50 dana počinje oživotvorenje ideje Istra regija u Europi regija

0
Međunarodna konferencija liberala održana je 4. travnja u Poreču
Međunarodna konferencija liberala održana je 4. travnja u Poreču

Suradnja liberala na predstojećim izborima za Europski parlament bila je tema petog izdanja Međunarodne konferencije liberala, održanog 4. travnja u Istarskoj sabornici u Poreču.

„IDS je od samog početka osnovan kako bi okupljao i spajao ljude, a sa zadovoljstvom želim istaknuti da smo u posljednjim godinama intenzivirali međunarodnu suradnju do te mjere da želimo biti most između Europske unije i jugoistočne Europe. Poznato je da liberalizam ima veliku moć povezivanja te je stoga važno da se širi, a IDS oduvijek njeguje i promovira proeuropsku politiku te će nastaviti to činiti i dalje“, naglasio je na samome otvaranju ILC-a predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Miletić se, također, osvrnuo na izbore za EU parlament istaknuvši kako oni predstavljaju veliki izazov, priliku da IDS, putem svog zastupnika, direktno utječe na donošenje odluka koje se tiču svih nas. Za 50 dana, poučio je predsjednik IDS-a, možemo početi raditi na oživotvorenju ideje „Istre regije u Europi regija“, ali i ostvariti san mnogih građana Istre.

Boris Miletić, predsjednik IDS-a
Boris Miletić, predsjednik IDS-a

Kandidat na euroizborima Ivan Jakovčić osvrnuo se na značenje ideje liberalizma u Istri prisjetivši se, pritom, osam godina duge političke borbe za dvojezičnost istarskog Statuta.

„Tada je to bila borba za liberalne ideje, a danas je to kreiranje konkurentne poljoprivrede, turizma, ekologije i kulture. To su teme kojima ću se ja, ukoliko budem izabran za zastupnika, baviti u EP-u, poručio je Jakovčić dodajući kako će se baviti i pitanjem brodogradnje, manjinskih prava te proširenjem EU-a na države jugoistočne Europe. Kao jedini kandidat na listi s područja Istre, Kvarnera, Liburnije i istarskih otoka, Jakovčić će se baviti temama i problemima specifičnim za taj dio Hrvatske.

„Problematiku Istre odlično poznajem, a želja mi je da ona osim u državi, bude i jedna od najuspješnijih europskih regija, zaključio je kandidat Ivan Jakovčić dodajući kako svoja znanja te dobre primjere iz Istre želio podijeliti i s ostalim županijama.

Poseban gost V. ILV-a bio je Guy Verhofstadt, član Europskog parlamenta i predsjednik ALDE Grupe u Europskom parlamentu te i kandidat za predsjednika Europske komisije, koji je svojim prisustvom pružio podršku kandidatima zajedničke koalicijske liste SDP-HNS-IDS-HSU Ivanu Jakovčiću i Jozu Radošu.

„ALDE Gupe treća je po snazi u EP-u, a želja nam je tu poziciju zadržati i nakon izbora 25. svibnja. Započeli smo tešku kampanju jer smo svjedoci rastućem nacionalizmu, populizmom i euroskepticizmu među državama članicama EU-a. Mi se borimo protiv toga“, istaknuo je Verhofstadt napomenuvši kako se liberali protive zatvaranju unutar nacionalnih granica svojih država.

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt

„Probleme poput klimatskih promjena, ekonomske krize, energetike ili pitanje migracija nećemo riješiti na taj način. Drukčija politika o tim važnim temama u pojedinoj državi nije rješenje. Mi liberali zalažemo se, upravo, za suprotno: zajedničkom politikom jer se te teme tiču svih nas“, rekao je predsjendik ALDE Grupe. Također, smatra kako je Europa premala i, stoga, zajedništvo je jedino rješenje. Integriranu Europu vidi kao jedini alat za gospodraski rast i pružanje bolje budućnosti mladima diljem Europe.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik IDS-a Valter Flego izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je „liberalna ideja naišla na plodno tlo u Istri“.

„Izbori za EU parlament su za manje od 50 dana i iznimno su značajni za sve nas, a posebice za Hrvatsku, kao mladu članicu EU-a, a samim time i Istru. Istra je od samoga početka davala do znanja da pripada Europi i da se želi pozicionirati uz bok najrazvijenijih europskih regija“, naglasio je Flego i nastavio:

„Na nama je da u ovih mjesec i pol dana približimo građanima značenje i važnost izbora, odnosno zašto je bitno da naši predstavnici budu izabrani u Europski parlament. Očekivanja od EU kod nas su visoka i to s pravom, ali trebamo svi zajedno biti svjesni da naš uspjeh ovisi prije svega o našem angažmanu i našim sposobnostima“, zaključio je potpredsjednik IDS-a Valter Flego.

Međunarodnu konferenciju organizira IDS u suradnji s ALDE Strankom – Savez liberala i demokrata za Europu, koja čini treću po snazi europsku političku grupaciju, a čiji je IDS član od 2006. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa