Građanske udruge dale podršku radnicima Glasa Istre i neovisnom novinarstvu

0
Građanske inicijative podržavaju radnike Glasa Istre
Građanske inicijative podržavaju radnike Glasa Istre

Građanske udruge: Centar za građanske inicijative Poreč, Pilula - platforma za teoriju i praksu društvenih promjena, Savez udruga Rojca, Gradska radionica Pula, Čarobnjakov šešir, TOFA, Zelena Istra, Art&Music, Marsova soba, Merlin, Metamedij, Shin, Seasplash, Armazonex, Suncokret, Grizmo, Jazzbina, Zadruga Praksa, Pulska grupa, Inicijativa građana “Naš potok” Pazin, Istrakord, Zajednica Srba Istre i Hrvatsko društvo pisaca- istarski ogranak, otvorenim javnim pismo pružili su potporu radnicima Glasa Istre, te neovisnom novinarstvu, koje prenosimo u cijelosti.

Otvoreno pismo potpore

Proteklih dana puno se pisalo i pričalo o velikim financijskim poteškoćama dvaju dnevnih listova u vlasništvu Alberta Faggiana. Podsjetimo još jednom, zahvaljujući financijskim akrobacijama neodgovornog vlasnika, ali i upravama listova - u opasnost je doveden najstariji hrvatski dnevnik Novi list, ali i Glas Istre. Pod znakom upitnika je i opstanak nekoliko stotina radnih mjesta diljem Hrvatske, odnosno egzistencija više od tisuću građana koji direktno ovise o nastavku poslovanja tih subjekata.

Ovim putem, naravno, želimo izraziti punu solidarnost s radnicima i radnicama u obrani svojih radnih mjesta, ali i skrenuti pažnju na drugi aspekt problema adresiranog u otvorenom pismu radnika Glasa Istre od 28.3.2014., koji je u medijskom tretmanu uglavnom prošao zasjenjen višemilijunskim ciframa kredita i hipoteka, a radi se o “brutalnom manipuliranju svojim čitateljima” i “višegodišnjem poticanju ili pristajanju na cenzuriranje” od strane nametnutog glavnog urednika i uredništva, sve u službi “vladajuće istarske stranke IDS-a, koja dokida baš svaki redak kritike”.

Mi, potpisane građanske inicijative, organizacije i udruge civilnog društva odlučili smo ovim otvorenim pismom reagirati na takvo nepodnošljivo stanje primarno na istarskoj, ali i nacionalnoj medijskoj sceni. Ne radimo to zato što smo i sami u vlastitom djelovanju vrlo često bili u prilici osjetiti cenzuru u Glasu Istre i ostatku lokalnih mainstream medija, već zato što smatramo kako civilno društvo jednostavno mora braniti javni interes, odnosno reagirati na svaku prijetnju demokraciji, kao i na svaki pokušaj manipulacije javnošću, a kontinuirana i sveobuhvatna politička kontrola medija to zasigurno jest.

Stoga ovim putem izražavamo punu i bezrezervnu podršku zahtjevu radnika Glasa Istre za ostavkom trenutnog uredništva tog utjecajnog medija slavne prošlosti te, još bitnije, smatramo kako je apsolutno nužno donošenje dodatnih dugoročnih mjera kojima bi se trajno onemogućile prakse cenzure i kontrole novinara i samih medija, koje se provode u praktički svim lokalnim medijima, a ne samo u Glasu Istre te time i kontinuirane manipulacije javnosti od strane političkih stranaka, ali i gospodarskih subjekata, uključujući i same njihove vlasnike.

U međuvremenu, zahtijevamo rigorozno pridržavanje već postojećih odredaba sadržanih u članku 3. Zakona o medijima, koji jamči “slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost medija, [...], autonomnost urednika, novinara i ostalih autora programskih sadržaja u skladu s pravilima struke.” Jedino na taj način mediji mogu biti ono što bi i morali biti, to jest konstruktivni element u izgradnji uistinu demokratskog društva čiji bi razvoj, ali i beskompromisna obrana, trebali biti temeljni zadatak svih aktera civilnog društva, koji - poput radnika Glasa Istre - žele “da demokracija u Istri postane stvarnost, a ne izlizana i nimalo utemeljena političarska laž o najnaprednijoj liberalnoj regiji.”

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa