Baldini: Stvaramo integrirano tržište za elektronski platni promet

0
Marino Baldini
Marino Baldini

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, 2. travnja održala se rasprava na temu Međubankovnih naknada za platne transakcije na temelju kartica, a 3. travnja su izglasani amandmani koji bi trebali postati poligon u pregovorima s Vijećem u idućoj legislaturi.

Europski parlament glasovao je o amandmanima na Izvješće o međubankovnim naknadama za kartične transakcije. Tijekom procedure, na inicijalni prijedlog Europske komisije nadograđeno je preko tri stotine amandmana – što je osjetno promijenilo konačan izgled dokumenta i to u smislu snažnijeg naglašavanja njegova tri elementa, povezivanja unutarnjeg tržišta EU, zaštite potrošača te stvaranja pravnih okvira za brzo i svestrano korištenje inovativnih tehnologija i vidova plaćanja.

"Htio bih naglasiti kako je funkcionalan sustav plaćanja bitan za jedinstveno tržište EU, a međubankovne naknade su u ovom trenutku prepreka za to. Danas je Europska unija razdvojena na 28 nacionalnih tržišta s različitim naknadama. Naknade variraju od 0,1% u nekim zemljama članicama do više od 1,5%, u drugim. Upotrebu kartičnog plaćanja treba olakšati u korist potrošača i trgovaca na malo, a u svrhu stvaranja jedinstvenog, transparentnog i konkurentnog tržišta Europske unije. Uredbom će se izbjeći različiti pristupi u državama članicama, a koji su uglavnom išli na štetu potrošača“, izjavio je Marino Baldini, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku. 

Marino Baldini i Hannes Swoboda
Marino Baldini i Hannes Swoboda

Dodao je kako na razini unutrašnjeg europskog tržišta uvođenje limita i jedinstvene prakse znači, osim nižih cijena uštede do tri milijarde eura godišnje za velike trgovinske lance ili do šest milijardi eura ušteda na operativnim troškovima, naravno ukoliko se uklone postojeća ograničenja i harmoniziraju prakse. 

„Žao mi je da do kraja mandata nismo imali vremena pregovarati s Vijećem, ali se nadam da će amandmani koje ćemo izglasati sutra biti dobra podloga pregovorima u novoj legislaturi.", istaknuo je Baldini.

Glasovanje je samo finale posla koji je pretpostavljao brojne kontakte, razmjene mišljenja, slušanje stavova svih sudionika – trgovaca, potrošača, društava ali i uvid u različite prakse država – članica. 

Revizijom pravnog okvira EU o uslugama platnog prometa pokazalo se da su posljedice razvoja i noviteti važni izazovi s regulatorne perspektive. Važna područja tržišta platnog prometa, posebno kartično plaćanje te internetski i mobilni platni promet nerijetko su rascjepkani unutar državnih granica. Mnogi inovativni proizvodi ili usluge platnog prometa nisu obuhvaćeni, mnogo je nejasnog i zastarjelog. Mijenjajući inicijalni tekst, članovi Odbora za ekonomske i monetarne poslove u jednoj su intervenciji željeli naglasiti bit promjena. Ovdje postoji veliki pozitivni potencijal kojega treba dosljedno iskoristiti!

Iz obrazloženja odluke da se naslutiti da se moraju uvesti gornje granice terećenja kartica za transakcije, 0,3 posto vrijednosti transakcije za kreditne i maksimalno sedam eurocenti ili 0,2 posto vrijednosti transakcije za debitne kartice. Ograničenja vrijede za domaći i prekogranični promet, bez razlike. Prema procjenama Europske komisije  kartične transakcije godišnje koštaju potrošače oko deset milijardi eura. Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku glasovanjem je postavio stav Europskog parlamenta, koji će se o svemu uskoro izjasniti na plenarnoj sjednici, rečeno je iz njegovog Ureda. (Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa