Novinari Glasa Istre kazneno prijavili Faggiana i traže ostavku Borovečkog

0
Ranko Borovečki, glavni urednik Glasa Istre (foto: Busines.hr)
Ranko Borovečki, glavni urednik Glasa Istre (foto: Busines.hr)

Djelatnici Glasa Istre su 28. ožujka Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, a na znanje i Policijskoj upravi Istarskoj podnijeli kaznenu prijavu protiv  Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zbog toga što su nesavjesnim poslovanjem u tvrtkama iz Grupe Andre' (u koju spadaju Glase Istre novine d.o.o., Glas Istre trgovina d.o.o., RTD d.o.o. i Novi list d.o.o.) napravili štetu na teret tvrtki koje zastupaju.

„To je u Glasu Istre dovelo do problema solventnosti, kašnjenja isplate plaća zaposlenima, kao i učestale blokade žiro-računa. Sumnjamo da je do nesavjesnog poslovanja došlo tako što je Uprava uzimala na povezane tvrtke (Novi list d.o.o. i Glas Istre trgovina d.o.o.) niz kredita, a druge tvrtke (npr. Glas Istre novine d.o.o.) opteretila jamstvima. Faggiana i Žmaka prijavili smo i zato što nisu dostavili valjane platne liste temeljem kojih bi radnici mogli putem Fine ovršiti račun tvrtke gdje rade, a koja im neredovito isplaćuje plaće, a pitanje je plaća li im sva davanja“, stoji u najnovijem priopćenju Sindikata novinara Hrvatske, podružnica Glas Istre i Hrvatskog novinarskog društva podružnica Glas Istre.

„Zahtijevamo od Uredništva Glasa Istre da odmah odstupi sa svojih pozicija, što bi morali učiniti zbog počinjenja iznimno teških i sramotnih profesionalnih i etičkih prekršaja. Prije svega zbog njihovog aktualnog nečuvenog prešućivanja situacije u Novom listu, a time i brutalnog manipuliranja svojim čitateljima, a također i zbog višegodišnjeg poticanja ili pristajanja na cenzuriranje i iživljavanja nad novinarima Glas Istre.

Niti jučer, a niti danas Uredništvo Glasa Istre nije prenijelo na stranice Glasa Istre ni retka iz alarmantnih riječkih tekstova koje su objavile naše kolege iz višedesetljetne partnerske kuće Novog lista, u kojima već dva dana riječki kolege na svojim naslovnim i udarnim stranicama (uz praćenje i udarnih nacionalnih elektronskih i tiskanih medija) upozoravaju na ugrožen opstanak svoga lista, a koji za to stanje optužuju zajedničkog nam vlasnika Alberta Faggiana. Najodgovornijim za naše stanje smatramo političko-ekonomke mentore, a u slučaju Glasa Istre to je godinama vladajuća istarska stranka IDS, koja dokida baš svaki redak kritike, time i medijsku nezavisnost Glasa Istre, a što je nužan preduvjet da bi nam čitatelji vjerovali, ali i da bi demokracija u Istri postala stvarnost, a ne izlizana i nimalo utemeljena političarska laž o najnaprednijoj liberalnoj regiji. U tom smislu spremni smo - odmah - na zajedničke akcije s kolegama u Novom listu koje zajednički osmislimo u zaštitu naših prava, u borbi za istinsku demokraciju!“, stoji u priopćenju koje potpisuju Boris Vincek, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva podružnica Glas Istre i Paulo Gregorović, glavni sindikalni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske, podružnica Glas Istre.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA