Iduće godine u Svetvinčentu najduži balon na svijetu

0
RKUD Rudar iz Raše
RKUD Rudar iz Raše

KUD Barban nastupit će na 48. Međunarodnoj smotri foklora u Zagrebu, odlučio je to Upravni odbor Saveza folklornih društava istarske županije (SFDIŽ) na svojoj posljednjoj sjednici održanoj u Barbanu, podržavši prijedlog da upravo folklorna grupa KUD-a iz Barbana predstavlja Istarsku županiju na ovogodišnjoj Međunarodnoj smotri foklora.

Odbor je podržao i projekt najdužeg balona na svijetu koji se treba održati u Svetvinčentu u organizaciji KUD-a Savičenta. Obzirom na obimne pripreme ovaj će se projekt najvjerojatnije realizirati u 2015. godini i biti će to jedini balon, ples iz Istre, najduži ples na svijetu. Na sjednici je zaključeno da se pritom angažiraju sva folklorna društva u Istri, te da se posebna pažnja posveti narodnim nošnjama Istre u kojima bi morali svi učesnici nastupiti.

Po potrebi preporuča se angažirati stručni tim Etnografskog muzeja  Istre. Upravni odbor je prihvatio i informaciju o pripremama 49. Smotre narodne glazbe i plesa Istre koja se održava na Labinštini, a koju organizira tradicionalno  poseban Odbor Smotre, te preporuča Skupštini Saveza FDIŽ  učlanjenje u  članstvo Hrvatskog sabora kulture,  koji ovog vikenda organizira stručno-znanstveni simpozij na temu; „Ocjena stanja i mogućnosti unapređenja kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj“ koji se održava u Zagrebu i kojem će prisustvovati  predstavnici  RKUD-a Rudar i predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije Josip Pino Knapić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa