Damijanić: Izgradnja naftnih platformi neće štetiti pulskom turizmu

0
Alen Damijanić, predsjednik pulskog HNS-a
Alen Damijanić, predsjednik pulskog HNS-a

Predsjednik pulskog HNS-a i gradski vijećnik Alen Damijanić, održao je konferenciju za medije s temom „Pula, glavni industrijski lider na sjevernom Jadranu“.

„Slijedom izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, o istraživanjima nafte i plina u Jadranu, odlučili smo sazvati ovu konferenciju za medije. Na tom tragu, želimo predstaviti HNS-ov projekt za Pulu na kojem već dugo vremena radimo, a s kojim smo upoznali već i samog ministra.

O čemu je zapravo riječ? Pula koja je povijesno poznata po brodogradilišnoj industriji ima potencijal postati jedno od “Središta za popratnu industriju u istraživanju nafte i plina na sjevernom Jadranu“ te na taj način oživiti naše brodogradilište i popratnu industriju koja može pružiti sve potrebno od opreme pa do održavanja istražnih platformi u fazi istraživanja, a kasnije i eksploatacije.

Što to znači za Pulu, objasnio je Damijanić: „Cjelokupni projekt znači mnogo posla oko izgradnje platformi, ali i njihovo održavanje i opremanje. Ono za što se mi zalažemo u HNS-u je  da se to radi u Puli te da i sama postane ponovno jak industrijski grad što je i bila.“

Istraživačke platforme mogle bi se graditi u istarskom brodogradilištu

Za početak, kako je i najavljeno, planira se postavljanje više istraživačkih platformi za koje se nadamo da će se graditi i opremati upravo u istarskom brodogradilištu i okolici, što otvara mogućnost da naše brodogradilište usmjeri svoje poslovanje na proizvodnju istražnih platformi za što već i ima određene reference iz prošlosti. Vjerujemo da je to posao koji će trajati više od 20 godina budući da, kao što smo rekli, uz gradnju bilo bi održavanje platformi i servisnih brodova za iste. Za napomenuti je da jedna ovakva platforma košta između 40 i 60 milijuna eura. A s talijanske strane Jadrana ih ima preko 1100.

„Valja napomenuti da ovakva vrsta industrije neće naškoditi našem turizmu, budući već imamo platforme na sjevernom Jadranu koje turisti ni ne primjećuju. U Puli se već grade brodovi i opremaju slične platforme. Izgradnjom platformi i smještanjem logistike u Pulu, smanjila bi se prvenstveno nezaposlenost, a povećao se priliv sredstava u gradski proračun Grada Pule, što bi bila višestruka korist od ovog projekta te bi lokalna industrija ponovo oživjela“, istaknuo je Damijanić.

Očekujemo široku podršku politike prema ovom projektu te vjerujemo da će bit prepoznat kao projekt budućnosti razvoja grada. Inzistirat ćemo da se o ovoj temi raspravlja i na Gradskom vijeću kad se za to stvore odgovarajući uvjeti.

Daljnji koraci koje ćemo poduzeti u sljedećih nekoliko mjeseci je da ćemo pozvati ministra gospodarstva u Pulu da obiđe postojeće kapacitete i infrastrukturu kako bismo mu dokazali da je Pula spremna biti Središte za popratnu industriju u istraživanju nafte i plina na sjevernom Jadranu.

„Vjerujemo da je ovaj projekt za kojeg se zalažemo budućnost razvoja našeg grada i svim snagama ćemo lobirati da isti postane sastavni dio Pule“, zaključio je Damijanić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa