Zgrade POS-a u Novigradu pred dobivanjem građevinske dozvole

0
Nacrt POS zgrade u Novigradu
Nacrt POS zgrade u Novigradu

Nakon ponešto otežane procedure provedbe nužnih katastarskih izmjena na građevinskim česticama na kojima će se izgraditi dvije višestambene zgrade u okviru projekta poticane stanogradnje u režiji Grada, stvoreni su uvjeti za dobivanje građevinske dozvole, što znači veliki korak naprijed u daljnjoj provedbi ovog projekta.

Dobivanje građevinske dozvole sada je pitanje dana, a nakon njezina ishodovanja stvorit će se preduvjet i za raspisivanje natječaja za gradnju, koji je u završnoj fazi pripreme. Nakon provedenog natječaja znat će se i svi uvjeti izgradnje, poput rokova, uvjeta plaćanja izvođaču radova i same cijene izgradnje, na temelju čega će se moći formirati i konačna cijena četvornog metra stanova u okviru gradskog POS-a. Procjena je kako bi provedba natječaja trebala biti okončana tijekom travnja.

U tom trenutku, po završetku natječaja za gradnju odnosno kada bude definirana cijena četvornog metra stana, iz gradske uprave uputit će poziv kandidatima koji su temeljem već provedenog natječaja ostvarili pravo na kupnju stanova iz programa POS-a, radi dostave ugovora o kreditu i uplati sredstava za kupnju stana. Realno je potom očekivati kako bi građevinski radovi na izgradnji POS-ovih zgrada mogli započeti u lipnju ove godine.

Tlocrt
Tlocrt

Da podsjetimo, Program poticane stanogradnje Grada Novigrada-Cittanova projekt je kojim će Grad svojim sugrađanima omogućiti da pod povoljnijim financijskim uvjetima od onih na tržištu riješe jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja, pitanje stanovanja. Cijena stambenih kvadrata niža od tržišne ostvarit će se zahvaljujući tome što Grad besplatno ustupa zemljište za izgradnju i kompletnu infrastrukturu, odriče se komunalnog doprinosa, te o svom trošku izrađuje kompletnu prostorno-plansku, projektnu i dokumentaciju za gradnju objekata.

Riječ je o drugom projektu takve vrste na području Novigrada, no za razliku od prve POS izgradnje, kada je 20-ak stanova u Bužiniji izgrađeno pod kapom države odnosno APN-a, ovoga puta riječ je o projektu u potpunosti u režiji Grada. Stanovi u okviru projekta gradit će se na građevinskom zemljištu u naselju Stancijeta, na kojem je Urbanističkim planom uređenja planirana izgradnja višestambenih građevina namijenjenih Programu POS-a, te koje je u potpunosti već opremljeno odgovarajućom infrastrukturom. Prema idejnom rješenju gradit će se dvije višestambene građevine, svaka s po devet stanova. Projektom su tako predviđene dvije garsonijere površine 40,56 m2, te dvosobni i trosobni stanovi površine od 58,43 do 79,23 četvorna metra.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa