MEĐU PRVIMA SMO POSJETILI 'NOVU' CABAHIU

Foto Vratila se 'kraljica Verude', preuređena i ušminkana, sada i uz hranu po sjajnim cijenama

Piše: Ivor Balen

05.11.2025 - 10:45

Cabahia na Verudi jedan je od onih lokala za koje svi u Puli znaju. Autor ovog teksta na primjer, kad je doselio ovamo, prvo piće popio je tamo.  

Možemo ići tako daleko pa reći da je Cabahia jedan od zaštitnih znakova Verude, iako tom velikom pulskom kvartu ne trebaju zaštitni znakovi jer ih ionako ima dovoljno. Od legendarnog punkera na dalje. Pritom Cabahia nije ono što se obično smatra lokalnim kafićem, premda ona jest i to. Zbog ugodne atmosfere, velikog prostora, specifičnog uređenja i uvijek dobre usluge, do nje se poteže iz cijelog grada i okolice.

Zbog svega toga mnogi su se iznenadili kad je sredinom ljeta "kraljica Verude" zatvorila vrata. Ali bio je to samo mali korak natrag prije nego će se napraviti tri naprijed. Jučer, u utorak 4. studenog, Cabahia je ponovo otvorila svoja vrata, i to sada ne samo kao "obični" kafić, premda nikad nije bila obična, nego kao snack bar. 

 

Kako saznajemo od voditeljice Suzane Stanković, koja tamo radi preko 10 godina, prvo kao konobarica pa sada već niz godina kao šefica, Cabahia će i dalje biti sve ovo što smo naveli, ali uz potpunu renovaciju i uređenje interijera i, kao najvažnija novost, raznoliku ponudu hrane.  

Dakle, i dalje će se tamo ispijati ponajbolje kave u gradu, uz ćakulu s društvom, ekipom i prijateljima, i dalje će se drmati pive i sve ostalo što veseli čovjeka, ali sada uz mogućnost da se naruči nešto za gricnuti sa strane. Upravo tako, neće to biti ponuda kao u restoranu, već nešto "malo za pojesti" uz kavu ili piće.     

"Dakle, nismo toliko gladni da idemo u restoran, ali bi uz dobru cugu nešto i čopnuli", kažu nam u Cabahiji, koju smo u obnovljenom izdanju posjetili među prvima, već jučer ujutro.

"Imamo jako lijepu ponudu hrane, jaja, bao bunse, burgere, tortilje, cijeđene sokove i smoothieje, dosta različitih deserata i veliki broj od više desetaka svjetskih piva", kaže nam Suzi Stanković, dodavši da je ekipa koja sve to radi sjajna. A od ekipe sve kreće.

Od novosti unutra, možemo reći da je skoro sve također sjajno i novo! Najbolje je doći i uvjeriti se. Nekadašnji "dnevni boravak" pretvoren je u kuhinju, promijenjeni su stolovi i stolice, ima i jako puno novih detalja, od slika na dalje. 

"Slijedi obnova vanjskog dijela koji još nismo dirali, osim što vani imamo posebnu prostoriju za pušenje, s obzirom da se sada više neće smjeti pušiti unutra", kaže Suzi Stanković, najavivši službeno otvorenje za petak. 

Suzi Stanković

Što bismo izdvojili s menija? Pa, svašta. Na primjer, jaja benedikt na špinatu, poširana jaja, jaja s engleskim muffinima, madamme sandvič, a u večernjim satima nešto malo "masnije" poput pilećih krilaca i brusketa. Sjajna vijest su i cijene, koje se za brunch kreću oko više nego pristojnih 5-6 eura, pa i manje. Na primjer, dva poširana jaja na kruhu s namazom od krem sira, poriluk i salata - 4.70. Benedikt jaja sa šunkom i sirom - 5.50. Doslovno, da ideš kupiti to u marketu nećeš bolje proći. Krilca će, na primjer, imati cijenu za jedan komad i može ih se naručiti točno onoliko koliko se želi. Dakle, ako bi netko samo malo nešto gricnuo - može. Ako bi se najeo, može i to.  

Kad je u pitanju piće, saznajemo, osim brojnih vrsta piva bit će tu i vino na čaše, veliki izbor destilata, a poseban fokus je na špricevima. U svijetu je to u uzlaznoj putanji, bilo da je riječ o špricu na bazi aperola, limuncella, kamparija, pelinkovca ili nečega petog. Kao što je prije nekoliko godina u trendu bilo piti gin tonik, sada su to špricevi i Cabahia ide u korak s vremenom. Dobra vijest za mnoge je i da će se puštati rock i srodna muzika. Amy, Jim i Kurt su i dalje tamo, netaknuti. 

"Veruda je grad u gradu, ali nam se čini da je ponuda hrane relativno slaba, pogotovo na ovaj način kako smo mi to zamislili. Time smo se i rukovodili kad smo osmišljavali koncept. Očekujemo da će lokal biti pun kao i prije i sigurni smo da će gosti biti zadovoljni", zaključuje ekipa iz Cabahie.  

Na koncu, saznajemo da Cabahia postoji već desetljećima, odnosno lokal na toj poziciji, još tamo od 80-ih. Naziv, inače, prema nekim varijantama, znači konjušnica, ili nešto slično. Ali, to nije ni važno. Možda i bolje da oko njega ostane određena mistika.

Oko same "kraljice Verude" mistike nema. Cabahia ih back, bolja nego ikad. 

Tweet

Posljednje novosti