Večer bijelog tartufa i malvazije mami u Stare staze – zavirite u čaroban menu
Piše: Istarski.hr
Još je malo mjesta ostalo za raskošnu Večer bijelog tartufa i malvazije, koju restoran Stare staze Kršan priređuje u subotu, 8. studenoga, od 18 sati.
Ova večer više je od kulinarskog događaja – to je hrabri iskorak domaćina koji želi promovirati istočnu Istru kao plodno stanište bijelog tartufa (Čepić Polje, pićanski Lug) te područje izvrsnih vina.
U Starim stazama spojit će kralja jeseni - bijeli tartuf i istarsku malvaziju, dva simbola regije, kroz autentične okuse.
Chef Denis Benković, poznat po preferiranju lokalnih namirnica, osmislio je inspirativni menu u pet sljedova. Vina će, pak, ponuditi Goran Baćac iz Pićna (Kukurini) i Lari Juričić iz Labina (Bartići).
Znalačka riječ somelijera i prigodna glazba doprinijet će ugođaju u šarmantnoj stanciji.
"Želja nam je pokazati istočnu obalu Istre kao mjesto za vrhunski gastro doživljaj. Pripremamo jela koja su mala remek-djela, a vinari su odabrali najbolje buteljke," poručuju iz Starih staza.
Vjeruju da će sve prerasti u tradicionalno događanje koje nadilazi uobičajeni izlazak u restoran.
Cijena menija iznosi 75 eura po osobi, u što su uključena vina, pažljivo odabrana da savršeno prate svako jelo.
S obzirom na interes i ograničeni broj mjesta, domaćini savjetuju: rezervirajte svoje mjesto na vrijeme – na telefon 052 863 259!
MENU
Pozdrav iz kuhinje
* Hrskava focaccia s mousseom od bijelog tartufa i pršutom u dehidratu
Delikatan zalogaj koji spaja toplinu kruha, miris tartufa i intenzitet istarskog pršuta. Poslužuje se uz pjenušac “Iris” vinarije Juričić.
Hladno predjelo
* Tartar od brancina na kremi od batata i bijelog tartufa
Suptilan spoj mora i zemlje: nježni brancin i slatkasta krema od batata ujedinjeni u aromi tartufa. Uz jelo se poslužuje svježa malvazija Baćac 2024.
Toplo predjelo
* Fagottini od skute i bijelog tartufa na baršunastoj kremi od celera s tostiranim kestenima
Zagrljaj jeseni – kremasti celer, orašasti kesten i tartuf u finom tijestu. Poslužuje se uz svježu malvaziju Juričić 2024.
Glavno jelo
* Pačja prsa obogaćena bijelim tartufom s ciklom i bučom na pilećem veluteu
Raskošno jelo u kojem se susreću boje, teksture i mirisi jeseni. Spoj dviju u drvu odležanih malvazija – “Calypsa Histria” Baćac 2023 i “Barbara” Juričić 2020.
Desert
* Topla palenta s medom, mascarponeom i bijelim tartufom
Završni dodir rustikalne elegancije: med i mascarpone u slatkom skladu s toplim tonovima kukuruza, dok miris tartufa donosi luksuzan i neočekivan završetak večeri. Poslužuje se uz muškat žuti vinarije Baćac.