Foto 'Okusi su autentični, ali prilagođeni našem nepcu. Sve komponente se proizvode unutar naše kuhinje'
Piše: Ivor Balen
Ako ste ovo ljeto poželjeli popiti kavu u pulskoj Kavani, velika je vjerojatnost da vam to nije pošlo za rukom. Razlog je jednostavan, Kavana je odmah nakon otvaranja, a bilo je to na Velu Gospu 15. kolovoza, postala veliki hit, pa je jako teško pronaći slobodno mjesto.
Ne govorimo o osrednjem hitu koji se malo pjevuši pa brzo zaboravlja, govorimo o Cesarici, Tek je 12 sati, ili recimo, Ruži hrvatskoj. Puležani, pokazalo se, vole Kavanu jer je drugačija od drugih kavana. Svaki je detalj pomno promišljen, ambijent jedinstven, a ponuda hrane i pića specifična. O prvim danima Kavane i ideji koja stoji iza nje, možete čitati i u našem tekstu s kraja kolovoza.
Tad smo napisali da lokal radi samo ujutro i poslijepodne, ali ne i navečer. No u planu je i to. Sad je taj plan ostvaren - odnedavno Kavana radi cijeli dan, i to tako da u večernjim satima nudi azijsku fusion hranu.
"Za Kristinu i mene, azijska mjesta i azijska hrana uvijek su budili neko uzbuđnje. Lokali su uvijek drugačiji, dobro sređeni, posuđe zanimljivo, a hrana drugačija, ukusna. Gotovo uvijek nam se u takvim restoranima desi neko pozitivno otkriće. Međutim, fusion hrana ne znači da mora biti preskupa, kako se to često zna desiti kod nas u Hrvatskoj. Baš naprotiv, to je hrana koju u modernom svijetu svakodnevno konzumiraju mladi i stari... Ja za fusion hranu kažem da je savršeni comfort food. Uz dobru glazbu, koktele, ili neku azijsku pivicu, sve naslućuje na jedan dobar i kvalitetan provod u večernjim satima. Zato smo Kavanu i sagradili, da ljudi uživaju u njoj", kaže vlasnik Kavane Mario Funčić.

Soft opening večernje varijante ovog pulskog lokala smještenog na Giardinima odvio se u subotu. Naša ekipa ga je posjetila i, možda bolje rečeno, osjetila. Isprobavali smo različita jela, gyoze, korejsku piletinu, bao bun sendviče i naš dojam je sjajan. Bio bi još bolji da znamo jesti štapićima, ali to je već naš problem. Nema straha, tko želi, dobit će vilice.
"Angažirali smo jednog konzultanta iz Zagreba koji educira azijsku kuhinju i on nas je naučio svemu, od a do ž. Neki od naših radnika imaju već iskustva s azijskom kuhinjom, ali rekao bih da je ovo složeniji nivo od onog što su do sada radili pa je i njima nepoznato. Sve komponente radimo od nule. Svi umaci, kimchi, mesna punjenja, marinade, spring rolice, gyoze, apsolutno sve. Ja na primjer donedavno nisam znao da je jedan od glavnih sastojaka teryjaki umaka karamelizirani ananas. Želimo da hrana ostane autentična, ali ćemo je prilagoditi nepcu naših građana, pogotovo po pitanju ljutine. Uzmimo za primjer klasični kung pao, malo ljudi to može podnijeti. Sve je malo ublaženo, ali je onako kako bi trebalo biti", objašnjava Funčić.

Kavana će od sad pa nadalje ujutro i dalje biti kavana i mjestu za brunch, sve do 14 sati. Tad se kuhinja i posuđe mijenjaju i u 15 se počinje služiti Asian fusion. Kuhinja radi do 22, a Kavana zatvara u 23. Stol se može rezervirati na broj 095 720 7962.
"Rekao bih da smo napravili veliki korak, naučili sve što treba i ne sumnjamo u uspjeh. Evo već smo prvi dan puni. Trudit ćemo se zadovoljiti svakog gosta", napominje Funčić.
Prije odlaska pitamo ga kako to da je Kavana tako brzo postala toliko popularna. Prošla su skoro tri mjeseca od otvaranja a često je potrebna rezervacija da biste dobili stol, pa makar samo za kavu. Pula ipak nije Zagreb, da su takve stvari uobičajene.
"Očito su Puležani prepoznali ono što smo mi zamislili. To je nedostajalo, funkcionira, i ljudi uživaju doći ovdje ujutro. Vjerujemo da će isto biti i u večernjim satima. Pozivam sve da dođu. Mnogima će to biti novi okusi i puno nepoznanica, ali mi ćemo im pomoći i u sve ih uputiti", kaže Funčić.








