Susret tri uspješne Istranke u Los Angelesu

0
Greys Sošić i Kristina Šorić
Greys Sošić i Kristina Šorić

Na znanstvenom putovanju u SAD-u, rovinjska profesorica sa stalnim mjestom boravka u Zagrebu, prof. dr. sc. Kristina Šorić posjetila je hrvatski konzulat u Los Angelesu, gdje se susrela s generalnim konzulom mr. sc. Josipom Buljevićem.

Prof. dr. sc. Kristina Šorić odrasla je u Rovinju, nakon završenog fakulteta dvadesetak je godina predavala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na kojem je bila predstojnica Katedre za matematiku te je obnašala dužnost voditelja Alfa grupe. Isto tako, obnašala je mnoge javne dužnosti i napisala mnogo znanstvenih radova i knjiga.

Prilikom susreta, predstavila je generalnom konzulu program i aktivnosti Zagrebačke škole za ekonomiju i mendžment (ZŠEM), gdje trenutno predaje, te mogućnosti suradnje na promociji ZŠEM-a u državama SAD-a u kojima ovaj konzulat djeluje. U skladu sa strateškom odrednicom razvoja međunarodne suradnje ZŠEM je zainteresirana privući studente iz ovih područja, ali i članove poslovne zajednice koji bi se uključili u procese škole. Na susretu su se vodili razgovori i o mogućnostima suradnje ZŠEM-ovih nastavnika s akademskom zajednicom u SAD-u, posebno u područjima na kojima konzulat djeluje. Mr. sc. Josip Buljević je iskazao zanimanje i obećao pomoć, a prof. dr. sc. Kristina Šorić ga je pozvala da posjeti ZŠEM.

Josip Buljević i Kristina Šorić
Josip Buljević i Kristina Šorić

Istaknuta znanstvenica Greys Sošić

Mr.sc. Josipa Buljevića hrvatska javnost pamti kao bivšeg ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) koji je posljednjih godinu dana u službi generalnog konzula u SAD-u. Od poznatijih lica Šorić se susrela s istaknutom i svjetski priznatom znanstvenicom i sveučilišnom profesoricom Greys Sošić, koja svoje korijene također vuče iz Istre. Ujedno je i izvanredna profesorica na poslovnoj školi Marshall School of Business, University of Southern California (Los Angeles). U narednom razdoblju, prof.dr. sc. Kristina Šorić odlazi u posjet Croatian Cultural Center u vezi promocje ZŠEM-a među tamošnjim Hrvatima.

Kristina Šorić i Sanja Obšivač
Kristina Šorić i Sanja Obšivač

Sanja Obšivač radi na televizijskoj kući NBC Universal

Za istaknuti je i susret s još jednom Rovinjkom, Sanjom Obšivač, koja već dugi niz godina radi na televizijskoj kući NBC Universal u izvozu američke televizijske serije na strana tržišta. Sanja Obšivač iz Rovinja je kao stipendist otišla na fakultet u Boston i te se tako uz studiranje istovremeno bavila i veslanjem. Ista je kao vrsna sportašica izabrana za jednog od tri najbolja sportaša regije 1988. godine.

Prvi je cilj putovanja, promocija ZŠEM-a među hrvatskom emigracijom da dođu studirati u Hrvatsku na AACSB akreditiranu poslovnu školu. Drugi je cilj znanstvena suradnja s Grey Sošić, a radi se na istraživanju problema optimizacije u upravljanju lancem opskrbe. Za napomenuti je da je prof.dr.sc. Kristina Šorić pokrenula novi MBA studij na ZŠEM-u, jedini takav u Hrvatskoj, a i u regiji. AACSB na području ovog dijela Europe imaju samo Ekonomski fakultet u Ljubljani, te sada ZŠEM. (Ivan Ban)

Kristina Šorić
Kristina Šorić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa