Istra u 2013. godini: Odlazak Jakovčića i Kiklop za Nives Celzijus

0
Nives Celzijus nakon dodjele Kiklopa (foto: Paola Albertini)
Nives Celzijus nakon dodjele Kiklopa (foto: Paola Albertini)

Na izmaku godine uobičajene su inventure, no kad je u pitanju društvena kronika nekog kraja, svatko ima svoj kut gledanja. Stoga je novinarka Tportala kolege novinare Dragu Orlića, Nenada Marjanovića i Elvisa Miletu, poznate po britkosti duha i jezika, upitala što je po njihovom mišljenju obilježilo istarsku zbilju u 2013. u najvažnijim područjima – politici, gospodarstvu, kulturi i sportu.

Fric: Promašena politika SDP-a s Kajinom

Nenad Fric Marjanović, urednik portala Regional express, smatra da je politički život u Istri u 2013. u prvom redu obilježila 'promašena politika SDP-a koji je s Kajinom pokušao uzeti dominaciju IDS-u, što se pokazalo pogrešnim'. Ističe, također, kao glavni politički događaj referendum na kojem su žitelji Istre glasali 'protiv'. 'Istra je na referendumu, koji je sam po sebi specifičan, pokazala da je drukčija od ostatka zemlje, da je tolerantna, multikulturalna', navodi Regionalov urednik.

U pogledu razvoja istarskog gospodarstva otvoreno kaže: 'Činjenica je da nisu uspjeli ni s jednim najavljivanim projektom koji bi u Istru doveo svjetske ulagače. Stoje Brijuni Rivijera, svi veliki projekti nisu ni započeli, a ostali su puka tlapnja.'

U sportu ističe, naravno, uspjeh NK Istra 1961, za što zasluge pripisuje prvenstveno prvom čovjeku kluba Igoru Pamiću, za kojeg ima samo lijepe riječi. 'NK Istra je u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa. Unatoč financijskoj situaciji, Pamić se izborio za to da klub bude stabilan', kaže Marjanović, priznajući nam da mu je kao velikom navijaču lokalnog nogometnog kluba možda malo teže biti sasvim objektivan. 'Vrlo dobri su rukometaši Poreča, Rovinja i Buzeta. Tu je i odbojka s vrlo dugom tradicijom', napominje, dodajući i da je ženska odbojka dala puno reprezentativki u zadnjih 20 godina.

Nezaobilazan događaj 2013. na području kulturnog života Istre svakako je okončanje trakavice oko dodjele Kiklopa za 'Golu istinu', pa pitamo Regionalovog urednika za komentar:

'Nives je pobjednica. To je kulturološko licemjerje – ako je žena stigla prva na cilj, a postavio si pravilo da se trči na toliko metara, daj joj nagradu. No to je općenito problem našeg društva – da se tijekom utakmice mijenjaju pravila - i to je kulminacija društvenog kaosa koji vlada.

Što god mi mislili o njoj, ona je pokazala da se zna izboriti za svoja prava i da treba biti uporan. Ja joj skidam kapu', zaključuje Marjanović, a njegovo mišljenje da je Nives Celzijus itekako zaslužila Kiklopa dijeli novinar Radio Pule Elvis Mileta.

Mileta: Kultura u Istri ne postoji

'Kultura u Istri zapravo ne postoji, to je zatvoren sustav pojedinaca koji se međusobno časte i dodjeljuju priznanja i nagrade te su u tijesnoj sprezi s politikom. Sami sebi su dovoljni i smatraju da predstavljaju nešto u narodu, a to da ih svakodnevna zbivanja demantiraju najbolje pokazuje primjer blamaže zbog dodjele Kiklopa Nives Celzijus. Ona nije iznikla iz te i takve kulturne politike, nego je svojim zalaganjem, pa i 'cicama i guzicama', zaslužila da joj svi skinemo kapu. Što je najbitnije, nije ni kune uzela iz državnog proračuna, za razliku od svih tih kulturnjaka koji žive na državnim, odnosno našim jaslama', navodi Mileta, dodajući da je i u sportu slična situacija – oni koji su bliže vatri, ti se griju, ali se ne mogu podičiti nekim sjajnim sportskim rezultatima.

Na istarskom gospodarskom nebu Mileta ipak vidi, kako veli, dvije 'sjajne zvijezde' - pulski Uljanik i rovinjsku Adris grupu. 'Uljanik je uspio ne samo kupiti riječko brodogradilište, već i pronaći posao za čitavu iduću godinu, a Adris grupa je otvorila svoju tvornicu u Iranu, što je s obzirom na geopolitičku situaciju još uvijek zapravo vrlo rizično ulaganje', smatra Mileta. Ističe da im je zajedničko to da ih nije postavila politika i, kako kaže, 'o njoj uopće nisu ovisni, već naprotiv, generiraju političke procese, što je ne samo za Istru, već i za Hrvatsku, rijetkost'.

Glavni ovogodišnji događaj u politici, po mišljenju Milete, jest odlazak Ivana Jakovčića iz javnog života. 'U posljednjih 20 godina bio je simbol politike u Istri u svim pozitivnim, ali i negativnim okolnostima. Jakovčić je  u svim tim godinama stekao ogromno bogatstvo i vjerojatno je shvatio da se treba na vrijeme povući kako bi uživao u tim nekretninama barem još narednih 20 godina. Našao si je zamjenika u županiji, slijede izbori u IDS-u i vjerojatno kani raditi isto što i do sada, ali iz sjene i uživati u svom bogatstvu', komentira Mileta, kojem je u opisu posla, ali već i 'u krvi', svakodnevno kritičko promišljanje političkih događaja.

Orlić: Jakovćić po vezi dobio Zlatnu kozu

'Dobili smo novog župana, a prethodni župan je po vezi dobio turističku nagradu Zlatnu kozu. Nogometni klub Istra 1961. postiže sve bolje i bolje rezultate. Sezona je bila prosječno dobra', rezimira poznati istarski književnik i novinar Drago Orlić, uz opasku kako je dobro da imamo hotele iz socijalističkih vremena! Ovaj vrsni poznavatelj istarske enogastronomije naglašava i da su nas Slovenci pretekli pa smo izgubili europsko pravo na domaći teran.

'Sajam knjiga postaje sve istarskija manifestacija. Niveska je došla do svoje pravde i Kiklopa. Što smo siromašniji, to imamo više skijaša po međunarodnim skijalištima. Pula je dobila najveći rotor u državi. Na čelo SDP-a Istre došla je prva ljepotica. Ponovno je uvedena željeznička relacija Ljubljana – Pula, takozvana 'ferata za Europu', s dva presjedanja!', zaključuje Orlić za Tportal.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa