Pazin očistio 15 divljih odlagališta: Sanaciju će ubuduće plaćati vlasnici zemljišta

0
Nesanirano divlje odlagalište kraj Pazina
Nesanirano divlje odlagalište kraj Pazina

Prema podacima koje nam je dostavio pazinski Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, na području Grada Pazina evidentirano je 15 divljih odlagališta. Iz popisa koji je sadržan u Popisu i planu sanacije ilegalnih odlagališta na području Istarske županije, sanirano je 5 lokacija. Sanirano je divlje odlagalište kod sela Ukotići, kod Sv. Lucije, kod Trošti, kod Grdoselskog Katuna i kanjon ispod nekadašnje tvornice „Pazinka“.

Sanirano je također i divlje odlagalište kod sela Munci te u suradnji s mjesnim odborima i nekoliko divljih odlagališta na raznim lokacijama koji nisu bili u popisu. Grad Pazin se 2013. uključio i u međunarodni dan čišćenja okoliša "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" kada se u suradnji s mjesnim odborima čistilo nekoliko lokacija i to divlje odlagalište kod Sv. Lucije, divlje odlagalište kod sela Zgrablići, Bačanova jama kod Rijavca i divlje odlagalište kod lovačke kućice u Zamasku.

600 tisuća kuna potrebno za sanaciju desetak divljih odlagališta

U vrijeme donošenja proračuna i aktualnih mjera štednje, zanimljivo je spomenuti koliko košta sanacija divljih odlagališta, odnosno, koliko je ubuduće moguće uštedjeti sredstava.

Naime, na osnovu Plana sanacije nelegalnih odlagališta, Grad Pazin je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zatražio sredstva za sufinanciranje sanacije nelegalnih odlagališta, koja do danas nisu dobivena. Prema navedenom Planu sanacije za sanaciju preostalih desetak divljih odlagališta potrebno je oko 600 tisuća kuna, što su značajna sredstva za proračun.

Na divlje odlagalište se stalno dovoze nove količine otpada
Na divlje odlagalište se stalno dovoze nove količine otpada
Sanaciju će plaćati vlasnik ili posjednik nekretnine

Stupanjem na snagu novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, promjene koje su nastale idu, u pogledu divljih odlagališta, u prilog jedinice lokalne samouprave.

Naime do sada je Zakonom o otpadu bilo uređeno da je jedinica lokalne samouprave o svom trošku obvezna ukloniti otpad koji je nepoznata osoba odložila u okoliš, dok novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom za nepropisno odloženi otpad u okolišu odgovoran je vlasnik nekretnine odnosno posjednik ako vlasnik nije poznat na čijoj se nekretnini odnosno čestici nalazi nepropisno odložen otpad.

Komunalni redar rješenjem naređuje uklanjanje nepropisno odloženog otpada vlasniku nekretnine odnosno posjedniku ako vlasnik nije poznat da o svom trošku ukloni otpad. Ukoliko ne postupi po rješenju onda jedinica lokalne samouprave uklanja otpad, ali ima pravo na naknadu troškova od vlasnika odnosno posjednika ako vlasnik nije poznat.

Bitan razlog postojanja divljih odlagališta je nedovoljna osviještenost stanovništva o štetnom utjecaju odlaganja otpada u prirodi po okoliš i zdravlje ljudi. Na području Pazinštine postoji puno speleoloških objekata odnosno jama što predstavlja bogatstvo, ali nažalost i mjesto gdje ljudi bacaju otpad. Upravo tako odbačen otpad je jako štetan jer direktno ulazi u podzemne vode.

Nesanirane boksitne jame zatrpane otpadom

Još jedna pojava u na Pazuinštini je „kumovala“ divljim odlagalištima, a to je postojanje velikog broja nesaniranih boksitnih jama od kojih su neke jako duboke i zatrpane otpadom što predstavlja skup i zahtjevan postupak za sanaciju.

Na divljim odlagalištima odlaže se pretežno građevinski otpad i krupni otpad, stara vozila odnosno olupine, zeleni otkos i miješani komunalni otpad.

Danas kada je cijelo područje Grada Pazina pokriveno s redovitim odvozom otpada i kada se može nazvati komunalno poduzeće Usluga d.o.o. Pazin ( tel. 619 030) radi besplatnog odvoza krupnog otpada, nema opravdanja da se i dalje pojavljuju nova divlja odlagališta ili da su stara još aktivna. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Unatoč tome što u gradu postoje kontejneri za odlaganje tekstila i obuće, tenisica se našla na divljem otpadu
Unatoč tome što u gradu postoje kontejneri za odlaganje tekstila i obuće, tenisica se našla na divljem otpadu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa