Dvorana se gradi na leđima Pazinjana: Zbog kredita povećan prirez na 9%

0
Gradsko vijeće donijelo je odluku o povećanju prireza
Gradsko vijeće donijelo je odluku o povećanju prireza

"Smatramo da se dodatna sredstva, umjesto prirezom, mogu osigurati uštedama putem racionalizacije troškova planiranih Proračunom na pozicijama vezanim uz zajedničke troškove upravnih tijela, kapitalne projekte i manifestacije i programe s pozicije Ureda Grada", navedeno je u amandmanu SDP-a vezanog uz odluku o povećanju prireza, koja je bila na Dnevnom redu posljednje ovogodišnje sjednice pazinskog Gradskog vijeća.

Naime, klub vijećnika SDP-a u svom je amandmanu naglasio kako će se povećanjem prireza porezu na dohodak plać na 9% dodatno opteretiti građane Pazina, u situaciji kada je velik dio stanovništva na granici egzistencijalnog minimuma.

S tek četiri glasa za, nije prihvaćen ni amandman grupe birača Valtera Milohanića. U tom je amandmanu također navedeno kako povećanje prireza na 9% predstavlja dodatno opterećenje građana u vrijeme kada kriza ne prestaje. "Smatramo da ima i drugih alternativa. To su prije svega nastavak smanjenja proračunske potrošnje u svim gradskim upravnim tijelima i na svim proračunskim stavkama gdje je štednja moguća, a da se pri tome redovno funkcioniranje Grada ne dovede u pitanje", stoji između ostalog u amandmanu grupe birača Valtera Milohanića.

Valter Milohanić
Valter Milohanić
"Ovo su namjenska sredstva prema završetku dvorane i nadam se da će ići sve kako je planirano", kazao je Stjepan Gabrić (HDZ), smatrajući da je zbog javnosti potrebno objasniti zbog čega je klub vijećnika HDZ-a, zajedno s članom Renatom Kalcem, odlučio prihvatiti povećanje prireza.

Gabrić je dodao kako je izgradnja, odnosno završetak nove sportske dvorane, bila dio izborne kampanje stranke. "Svi smo osjetljivi kada se povećavaju porezi, no veći broj ljudi u gradu s kojima sam razgovarao kazala je da je potrebno završiti dvoranu, kada je već započeta", napomenu je Gabrić, dodajući da će dati podršku povećanju prireza zbog toga da ne dođe u pitanje kredit, odnosno sredstva za vraćanje kredita i završetak dvorane.

"Neću podržati ovo povećanje prireza jer smatram da se u proračunu može naći i druge načine da se financira kredit", istaknuo je Valter Milohanić koji smatra da bi se ta sredstva mogla pronaći i bez povećanja prireza.

"Prije dva mjeseca zatražio sam specifikacije troškova koji se odnose na PR službe i troškove medija, ali ih nisam dobio. Da jesam, onda bih sada mogao sugerirati određeno smanjenje troškova Grada i određene uštede", rekao je vijećnik Sandi Blagonić, te je ponovno zatražio da mu se dostave zatražene specifikacije .

Ivica Gržinić
Ivica Gržinić
Ivica Gržinić (SDP) kazao je kako je osnovni razlog zbog kojeg ne podržava povećanje prireza taj što se u trenutku odluke o gradnji dvorane nije govorilo o povećanju. "Smatram da treba iz nekih drugih sredstava pronaći taj iznos jer građanima 50 ili 60 kuna u današnje vrijeme puno znači ", dodao je Gržinić.

Gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako je odluka o gradnji dvorane donesena u trenucima kada su uvjeti bili povoljniji nego danas. "Sredstva u proračunu su manja, odlukom Vlade, porezna stopa se spustila s 15% na 12%, što je u gradski proračun donijelo 1,6 milijuna kuna manje", napomenuo je Krulčić i dodao kako će banka svoja potraživanja namiriti s prirezom ili bez prireza. "Tada možda nećemo imati novaca za sportske klubove, pa neće imati tko koristiti dvoranu", dodao je Krulčić, apelirajući na vijećnike da odluka o povećanju prireza bude jedinstvena kao što je to bila i odluka o gradnji dovrane. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Renato Krulčić
Renato Krulčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa