Na Sajmu knjiga 60 tisuća posjetitelja: Jergović najprodavaniji domaći pisac

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na 19. Sajmu knjige Istri u Puli, od 5. do 15. prosinca, predstavljene su (po prvi puta) tri središnje teme, žarišna programa Sajma: Izlet u Rusiju, Socijalizam na klupi i Vojvodina – Regija u regionu.

Gostovali su najznačajniji ruski pisci današnjice, najpoznatiji književnici i glazbenici Vojvodine, uvaženi povjesničari, kulturolozi i teoretičari (jugoslavenskog) socijalizma te je održan dosad najveći Fellowship (Kumpanija od libra) program u Hrvatskoj.

19. Sajam je zabilježio rekordnu posjećenost od oko 60 tisuća posjetitelja; 122 događaja pratilo više od 10 tisuća ljudi. Bilježi se i rekordni broj sudionika programa, njih 272. U središnjim programima Sajma predstavilo se 53 autora, od čega, također rekordnih, 27 inozemnih.

Zabilježena je 12 posto veća je prodaja knjiga u odnosu na prošlu godinu, a najveću prodaju ostvarila je nakladnička kuća Profil. Najveći porast prodaje u odnosu na prošlu godinu zabilježila je Fraktura, a najprodavanija knjiga Sajma je "Hrvatski pravopis" Instituta za jezik i jezikoslovlje. Najprodavanija knjiga domaćega pisca je knjiga Miljenka Jergovića "Rod", dok je najprodavanija knjiga stranoga pisca naslov "Jugoslavija, moja domovina" Gorana Vojnovića.

Po prvi su se puta bitno bolje prodavale knjige autora, gostiju Sajma, nego oglašeni knjižarski hitovi. Na jednom od najveći znanstvenih skupova u novijoj povijesti Pule, Socijalizam na klupi, sudjelovalo je 90 znanstvenika.

Deset najposjećenijih programa jesu Kiklopski doručak s Milivojem Solarom; Okrugli stol Cenzura i autocenzura u socijalizmu i danas; Autor čita autora (Ivan Lovrenović i Miljenko Jergović); koncert Borisa Kovača i kvarteta La Campanella; predstavljanja knjiga Aleksandra Stankovića, Gorana Vojnovića, Tatjane Tolstaje, Aleksandra Genisa, Ljudmile Ulicke i Mirka Kovača.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa