Novi raški župnik bratić Vedrana Mlikote i prijatelj obitelji Ćorluka

0
Svećenik Ivan Mlikota, novi raški župnik
Svećenik Ivan Mlikota, novi raški župnik

Svećenik Ivan Mlikota novi je raški župnik. On je naslijedio velečasnog Josipa Zovića koji sada obnaša dužnost župnika u Ližnjanu. Zapravo samo su zamijenili svoje župe. Ivan Mlikota rođen je 1952. godine u Neretvici kraj Konjica u mnogobrojnoj obitelji, uz četvero braće i pet sestara. Imao je 14 godina kada je izabrao poziv svećenika i upisao klasičnu gimnaziju u Zagrebu .

„Teško je odgovoriti zašto baš taj poziv, ali čovjek to jednostavno osjeti. Osjetio sam neki unutarnji glas da to želim i izabrao sam“, odgovorio je vlč. Mlikota na pitanje zašto je odabrao ovo plemenito ali i jako zahtjevno zanimanje.

U Sarajevu je završio Filozofsko-teološki fakultet, gdje je dvije godine studirao filozofiju, a potom četiri godine teologije. Svoje prvo službovanje je imao u župi Pale kraj Sarajeva 1977. godine. Zanimljivo je da vlč. Mlikota prije postao župnik nego kapelan. Naime, već na petoj godini fakulteta dobio je priliku da godinu dana zamijeniti svećenika u župi Pale. Nakon toga je kao kapelan preuzeo župu u Zavidovićima, a potom je premješten u Komušinu. Tu je šest godina vodio župe u Ceru, Marin Dvoru, Žepču i Gornjoj Komušini.

Obzirom da je oduvijek bio strastveni nogometaš uključio se u mjesni nogometni klub gdje je zajedno s Jozom Ćorlukom igrao za NK Cere. „U vrijeme kada smo Jozo i ja igrali nogomet, mali Vedran, danas hrvatski reprezentativac, je tada imao tri godine“, prisjeća se vlč. Mlikota kojeg s obitelji Ćorluka veže dugogodišnje prijateljstvo.

„Pratim sve nogometne utakmice, a naročito Vedrana. Nedavno sam jednom dječaku iz moje donedavne župe, a koji obožava Vedrana, obećao njegov dres. Evo, ovih dana sam ga i usrećio. Nazvao sam njegova idola koji je sa zadovoljstvom uslišio molbu njegovog malog obožavatelja. Zbog treninga ga nije mogao osobno donijeti ali je zato njegova djevojka, naša Franka Batelić, preuzela obavezu i osobno donijela Vedranov dres“, priča naš sugovornik koji se, doznajemo, osim u kopačkama odlično snalazi i na klizaljkama.

Vlč. Ivan Mlikota je igrao za njemački hokejaški klub u Nersingenu
Vlč. Ivan Mlikota je igrao za njemački hokejaški klub u Nersingenu
Raški svećenik nije odolio ledu ni na labinskom klizalištu gdje je uoči proslave blagdana Sv. Nikole, na radost mališana, na klizaljkama dijelio bombone. Naime, vlč. Mlikota je nekoliko godina igrao za hokejaški klub u njemačkom gradu Nersingenu. Bilo je to 1982. godine u vrijeme kada je u Njemačku otišao kao misionar za Hrvate. U Nersingenu je također vodio župe za njemačke vjernike, a usput je usavršavao znanje njemačkog jezika.

U Hrvatsku se ponovno vratio uoči Domovinskog rata. U domovinskom ratu je izgubio oca, a majka je tada ostala sama. „Preuzeo sam župu u Staroj Gradiški. Bio sam smješten u jednom vojnom garnizonu zajedno s hrvatskih vojnicima. Umjesto svećeničke odore nosio sam maskirno vojničko odijelo. Tako da sam zapravo bio istovremeno vojnik i svećenik“, prisjeća se vlč. Mlikota koji je po završetku rata ustrajao na obnovi dviju razrušenih crkva i jedne župne kuće. Svećeničku misiju velečasni Mlikota je potom nastavio u župama u Daruvaru te župi Dežanovcu. Dnevno je obilazio i po tri župe, često, kaže, premoren, što je na koncu rezultiralo jednom teškom prometom nesrećom.

„Srećom nitko nije stradao. Vozio sam prema jednoj župi i nekako nepažnjom udario u bankinu uz cestu, nakon čega se vozilo prevrnulo u jedan kanal. Bio sam u komi 11 dana i mnogi su me već bili otpisali. Mojoj su majci govorili da i ako preživim, od mene neće biti ništa. Liječnik je rekao da me upravo moj sportski duh i to što sam se oduvijek bavio sportom održava na životu. Zapravo je sport obilježio moje buđenje iz kome i ponovno rođenje. Kao u snu sam slušao meč Gorana Ivaniševića i Patrika Raftera u Wimbledonu 2001. godine, a kada sam se probudio čuo sam medicinske sestre kako glasno navijaju. Valjda me probudila Ivaniševićeva pobjeda“, našalio se velečasni Mlikota, koji se odlično snalazi i na teniskom terenu.
Na teniskom terenu u Njemačkoj
Na teniskom terenu u Njemačkoj
Upravo iz svog iskustva svojim mladim vjernicima predlaže da se čim više bave sportom, budu snažni, a poroke poput cigareta i alkohola neka odbace. Nakon oporavka, vlč. Mlikota se zaželio morske i toplije klime. Tako je 2003. godine preuzeo konsku župu na otoku Pašmanu, gdje je proveo pet godina. Slijedećih pet godina prije dolaska u rašku župu služio je u Ližnjanu.

Inače, velečasni Ivan Mlikota je bratić poznatog glumca Vedrana Mlikote iz Zagvozda i vrlo su povezani. Velečasni dodaje i kako ga uskoro očekuje u svom novom domu  u Raši. Naime, Vedran Mlikota je silno želio doći na svetu misu u župi Sv. Lucije u Skitači, ali zbog radnih obaveza ipak nije stigao.

Od vlč. Ivana smo doznali i kako je Vedran Mlikota glumcem postao sasvim slučajno. „U selu Zagvozdu se pripremala neka školska priredba. Vedran je tada imao 14 godina. Budući da se glavni glumac u zadnji tren razbolio, Vedran je upao kao zamjena glavnom glumcu što se pokazalo kao pravi odabir jer je on sav prirodan dok  glumi“, s ponosom je pohvalio svog omiljenog bratića vlč. Mlikota.

Povodom božićnih blagdana velečasni Ivan Mlikota je svim župljanima Raše i svim ljudima dobre volje zaželio sretan i blagoslovljen Božić i porođenje Isusovo, te mnogo sreće, zdravlja i blagostanja u 2014. godini. (Divna Knežević)

Kao sudionik škrapinga na otoku Pašmanu 2009. godine
Kao sudionik škrapinga na otoku Pašmanu 2009. godine
Vlč. Mlikota je igrao nogomet zajedno s ocem Vedrana Ćorluke
Vlč. Mlikota je igrao nogomet zajedno s ocem Vedrana Ćorluke

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa