Foto Evo zašto je još jedan istarski restoran dobio Michelinovu zvjezdicu
Piše: Aldo Pokrajac

Restoran Cap Aureo hotelijerske kuće Maistra, smješten u Grand Park Hotelu Rovinj i pod vodstvom chefa Jeffreyja Velle, nagrađen je svojom prvom Michelinovom zvjezdicom. Restoran Agli Amici Rovinj, također u sklopu Grand Parka, a koji djeluje u suradnji Maistre s renomiranim talijanskim chefom Emanueleom Scarellom, potvrdio je svoje dvije zvjezdice, ostajući tako jedini restoran u Hrvatskoj s ovim najvišim priznanjem.
Restoran Cap Aureo otvoren je 2019. godine u sklopu luksuznog hotela Grand Park. Njegov koncept temelji se na sezonalnosti, lokalnim namirnicama i kreativnom pristupu povrću, zbog čega se sam restoran opisuje kao „mjesto koje voli povrće“. Degustacijski jelovnik sastoji se od dvadesetak sljedova koji se mijenjaju svakih nekoliko tjedana, prateći mikroklimatske promjene i dostupnost svježih namirnica. Vinska karta stavlja naglasak na hrvatske vinare, uz selekciju pjenušavih vina, vintage šampanjaca i odabranih etiketa iz regije.
Jeffrey Vella podignuo gastronomiju Maistre
„Ova zvjezdica nije samo priznanje našem timu, već i cijeloj ideji Cap Aurea – kuhinji koja odražava krajolik, godišnja doba i duboko poštovanje prema prirodi koja nas okružuje. Ponosan sam što je naš rad prepoznat na ovakvoj razini i zahvalan što imamo priliku gostima ponuditi nešto autentično, istarski nadahnuto, a istovremeno suvremeno“, izjavio je Jeffrey Vella, chef Cap Aurea.
Jeffrey Vella, rodom sa Malte, svjetski poznati kuhar živio je i radio diljem svijeta, od Abu Dabija i Jordana do Italije, Engleske i Belgije. U Hrvatskoj je radio u Dubrovniku i Zagrebu, gdje je vodio kuhinju u hotelu Esplanade, ali i u nekoliko poznatih restorana. U Maistri je od 2019. godine, na samo kao chef restorana Cap Aureo (Zlatni rt), već i korporativni voditelj svih restorana Maistre.
U Maistri ističu kako su strateški razvoj visoke gastronomije i suradnja s vrhunskim chefovima ključni elementi u pozicioniranju Rovinja kao luksuzne destinacije.
„Dobivanje prve Michelinove zvjezdice za Cap Aureo i potvrda dviju zvjezdica za Agli Amici Rovinj rezultat su dugoročnog ulaganja, vizije i timskog rada. Ovo priznanje dodatno pozicionira Rovinj i Hrvatsku na globalnoj gastronomskoj karti, a nama u Maistri daje dodatni poticaj da nastavimo s razvojem vrhunskih kulinarskih koncepata“, izjavio je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistra Hospitality Group.
Visoka kvaliteta gastronomije Rovinja
Vrijedi spomenuti i da su Maistrini restorani Tekka by Lone (Hotel Lone) i Wine Vault – Levante Edition (Hotel Monte Mulini) zadržali preporuku ovog prestižnog vodiča.
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne Michelinove zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake. Ove godine uz Cap Aureo prvi ju je put dobio restoran Krug iz Splita. Uz dvije restorana Agli Amici jednu zvjezdicu je zadržao i rovinjski restoran Monte, a preporuku ima i Puntulina.
Tako je Rovinj postao šampion po broju Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj. Svoje zvjezdice su uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko).