Župan Flego i njegova zamjenica Viviana Benussi primili bivšeg i aktualnog rektora pulskog Sveučilišta

0
Rektori na primanju kod župana i njegove zamjenice
Rektori na primanju kod župana i njegove zamjenice

Istarski župan Valter Flego i njegova zamjenica Viviana Benussi primili su 26. studenog u pulskom sjedištu Istarske županije prof. dr. Alfija  Barbierija, novog  rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i njegovog prethodnika prof. dr. Roberta Matijašića.

Uz riječi zahvale na njihovom angažmanu u razvoju visokog školstva u Istri, župan je naveo kako je važno održati kontinuitet, i da će Istarska županija, iako formalno pravno nema pravo da odlučuje, pulskom Sveučilištu dati punu podršku. Župan Flego je rekao da su znanje i intelektualna samostalnost najvažniji resurs u globaliziranom svijetu, i vrlo je važno da naši studenti imaju gdje učiti i da im se, novim projektima, otvaraju perspektive. 

U multikulturnoj Istri, imamo šansu da postanemo priznato sveučilišno središte, u kojem će studirati studenti iz svih krajeva Hrvatske, pa i iz inozemstva, u čemu je župan, pod dojmom nedavnog posjeta Poljskoj, istaknuo primjer Krakowa, trećeg najstarijeg sveučilišta u Europi, gdje studira 220 tisuća studenata. To je više nego što Istarska županija ima stanovnika, pa potpisani Sporazum o suradnji s poljskom Regijom Malopolska otvara mogućnosti za suradnju između naših sveučilišnih centara.

Dobru suradnju i svesrdnu pomoć Istarske županije pri osnivanju Sveučilišta istaknuo je prof. dr. Matijašić. Mnogo je toga, zahvaljujući toj suradnji, započeto pa će, nada se Matijašić, i nastavak biti jednako uspješan. Istaknuo je dobru suradnju s tridesetak sveučilišta u svijetu s kojima je postignuta zavidna razina razmjene studenata.

Novi rektor, prof. dr. Alfio  Barbieri, zahvalio se na ukazanom gostoprimstvu, i rekao da je pulsko Sveučilište nešto najljepše što nam se moglo dogoditi. Rekao je kao bez Istarske županije ne bi uspjeli osnovati Sveučilište. Kako je istaknuo, u tome je  velika zasluga prof. dr. Vinka Jurcana. Iako čovjek iz sjene, bio je iznimno važan i, kako je rekao rektor Barbieri, valja mu dati javno priznanje.

Na primanju je istaknuta spremnost da se urede sve formalnosti u vlasništvu Sveučilišta nad nekretninama. Županija je obećala potporu projektima i izradi dokumentacije za daljnji razvoj sveučilišta, osobito na uvođenju novih studija. Zamjenica župana Viviana Benussi rekla je kako treba uvoditi one studije koji imaju perspektivu i po kojima ćemo biti prepoznatljivi. Sveučilišni kampus, uključivanje pulske Politehnike u sustav Sveučilišta, zajednička je obaveza oko koje će se više angažirati u budućnosti, priopćeno je iz Kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa