VINARIJA PILATO PROSLAVILA 30 GODINA POSTOJANA 

Foto Proizvode vino isključivo na ekološki način. 'U načinu proizvodnje vratili smo se pola stoljeća unatrag' 

Piše: Eleonora Matković Čakić

14.04.2025 - 11:02
Sanjin Pilato (foto: Nenad Čakić)
Sanjin Pilato (foto: Nenad Čakić)

Iako sam znala za vinariju Pilato koja postoji već 30 godina, prvi put sam kušala njihova vina tek nedavno. Bila sam s prijateljima na ručku u blizini, u Agroturizmu Selo Mekiši i odlučili smo usput posjetiti barem jednu od desetak vinarija koje postoje na području Općine Vižinada. Odbrala sam vinariju Pilato u Lašićima jer sam kao dokazana hedonistica, htjela istražiti i kušati nešto novo.

Mada smo u vinariju upali bez najave, ljubazno nas je primila Mirjana Pilato, pa smo imali prilike kušati nekoliko bijelih i crvenih vina. Kako sam ljubiteljica crvenih vina, bila sam više oduševljena Merlotom i Teranom, a s nogu me oborio baršunasti Grande Cuvee. Ova Pilatova prva crna kupaža od 65 caberneta, 30 posto merlota i 5 posto terana, jedno je od najboljih istarskih crvenih vina koja sam probala, pa mi je cijena butiljke od 30 eura bila prihvatljiva, iako je duplo skuplja od, recimo, Merlota.  

Mirjana nam je usput ukratko ispričala povijest obitelji Pilato koja već generacijama živi s vinogradima i za vino, ali nas je za opširnije informacije uputila na sina Sanjina, koji vodi njihovu vinariju. Kako je Sanjin bio u vinogradu jer je već započeo s proljetnim radovima, vratili smo se za nekoliko dana.   

 

Nakon što smo obišli podrume, sjeli smo u  prostoriju za degustaciju gdje smo uz čašu vina od Sanjina saznali cijelu povijest obitelji Pilato, koja se od davnina bavila poljoprivredom i stočarstvom. Tako smo saznali da je prvi obiteljski vinograd zasadio još davne 1934. godine Ivan Pilato. Počeo je skromno, s nekoliko redova vinove loze i velikom ljubavi prema zemlji, koju je od malih nogu prenio na sina Končeta.

Končeto je šezdesetih godina proširio vinograde na nekih dva  hektara što tada, reći će nam Sanjin, nije bilo malo jer se sve radilo ručno. „Nono je imao i 12 krava i to su sve radili on i nona Gracijela“.

Eliđo, dotad zaposlen u Plavoj Laguni i njegova žena Mirjana, koja je radila u školi, 1992. ostavljaju stalne i sigurne poslove i kreću u privatne vode

Končeto je počeo prodavati vino i time stvorio preduvjet za Vinariju Pilato. No, prava priča obitelji Pilato počinje devedesetih godina prošlog stoljeća s Končetovim sinom Eliđom, vizionarom koji je udario temelje ozbiljnijoj vinskoj priči i koji je početkom devedesetih donio ključnu odluku: obitelj će se profesionalno baviti vinarstvom .  

Eliđo, dotad zaposlen u Plavoj Laguni i njegova žena Mirjana, koja je radila u školi, 1992. ostavljaju stalne i sigurne poslove i kreću u privatne vode. Prodali su krave i napustili proizvodnju pšenice i druge grane poljoprivrede kojima se njihov otac Končeto bavio, te se posvećuju isključivo proizvodnji vina.

„Tata je mnogo uložio u novu tehnologiju. U Italiji su kupili prešu, uložili u hlađenje za kontroliranu fermentaciju. Berba 1994. bilo je prvo punjenje u bocu, to su bili malvazija i teran. Već na prvoj Vinistri 1994. Vinarija Pilato osvojila je zlatnu medalju za malvaziju, ali službeni početak bilježimo od 1995. godine,  kada smo na tržište plasirali svoju prvu buteljku malvazije“, kaže Eliđov sin Sanjin. On je danas na čelu obiteljske vinarije koju s predanošću i znanjem vodi četvrta generacija Pilato.

Sanjin je nakon srednje poljoprivredne škole upisao i studij vinarstva u Poreču i paralelno nastavio graditi vinsku priču. Osim Sanjina, i ostali članovi obitelji su uključeni u obiteljski posao.

„Mama i tata su od početka tu i nastavljaju biti važne karike naše priče. Tata mi više pomaže u vinogradu i podrumu, a mama je zadužena za sve kako bi vinarija mogla funkcionirati, od prijema gostiju u našoj kušaonici, prodaje do uređenja same kušaone i okoliša oko vinarije.

U posao su uključene i moje dvije sestre. Starija sestra Karin je završila Agronomski fakultet  i radi po potrebi u podrumu i prodaji , a zadužena je i za papirologiju, dok je Sanja, moja sestra blizanka završila turistički menadžment i radi u školi u Poreču, ali je i dalje uključena u obiteljski posao kroz vinske probe koje održava u kušaoni. Također se brine i o smještaju turista u našoj kući za odmor koja se nalazi u neposrednoj blizini vinarije.

Posljednjih godina se u posao uključila i moja žena Simona koja je zadužena najviše za prodaju i marketing“, rekao je Sanjin.   

Mirjana i Eliđo Pilato s djecom i unucima

Tri desetljeća od prve butelje vina s vlastitom etiketom obilježeno je početkom travnja feštom na imanju Pilato. Time su obilježili ne samo 30 godina brenda Pilato, već i novi vizualni identitet koji označava prelazak na ekološku proizvodnju.

Valja reći da je Malvazija do danas ostala zaštitni znak Vinarije Pilato i redovito osvaja priznanja, ali su svoj potpis ostavili i kroz Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot bijeli, Teran, Merlot, Cabernet Sauvignon i Muškat.

„Ako se osvrnemo od 1995. kada smo proizvodili samo malvaziju i teran, moram reći da je tata pomalo uvodio nove sorte  i danas se možemo pohvaliti sa ukupno 13 etiketa. To je nekih 80 tisuća boca godišnje“, kaže Sanjin i dodaje da su devedesetih godina imali sedam, a danas imaju 17 hektara vinograda.

„Od države smo otkupili dva hektara, ostalo od privatnika. Imali smo jedan problem, a to je što su to bile male poljoprivredne parcele koje smo kupili od privatnih osoba i onda zasadili vinovu lozu. Bio je malo teži put, ali uspjeli smo“, priča nam Sanjin. Kaže da bi još možda kupili tri hektara zemljišta te svoje vinograde zaokružili na 20 hektara i da to i ostane mala obiteljska vinarija.

Prelazak na ekološku proizvodnju nije bila samo trendovska odluka – to je bio prirodan korak za obitelj koja već generacijama njeguje odnos prema zemlji

Na pitanje koliko su veliki u odnosu na ostale vinarije u okruženju odgovara: „Ako se uspoređujemo s ostalim istarskim vinarijama, mi smo negdje u rangu srednjih. Ranije smo kupovali određene količine grožđa, ali zadnje tri godine, s obzirom da su nam svi vinogradi u ekološkom načinu proizvodnje, više ne kupujemo. Ekološki način znači da smo izbacili sve pesticide i koristimo isključivo sumpor i bakar za zaštitu vinove loze. Ništa drugo. Mi smo se zapravo vratili nazad nekih pedeset godina, malo manje, kada je nono isto koristio samo bakar i sumpor“. 

Prelazak na ekološku proizvodnju nije bila samo trendovska odluka – to je bio prirodan korak za obitelj koja već generacijama njeguje odnos prema zemlji. Od 2020. svi njihovi vinogradi uzgajaju se u skladu s ekološkim principima, a ove godine stigla je i službena potvrda – ekološki certifikat. Novi dizajn etiketa, predstavljen upravo na proslavi, odražava tu transformaciju: čist, suvremen i usklađen s vrijednostima koje gaje.

Eliđo i Mirjana napravili su prije 30 godina uistinu veliki i hrabar potez, što potvrđuje i sam Sanjin, koji je preuzeo vinariju s velikim poštovanjem prema očevu naslijeđu, ali i s jasnom vizijom budućnosti. Iako je došao 'na pronto', posla je uvijek jer nova vremena nose nove tehnologije i pristupe proizvodnji vina, ali od vina se, kaže, može lijepo živjeti.

„Uvijek me pitaju da li sam nakon fakulteta nastavio posao u vinogradarstvu i vinarstvu. Ne, ja sam baš upravo zbog tog posla upisao srednju poljoprivrednu i fakultet u Poreču kako bih nakon škole mogu raditi s tatom u vinogradu. Mogao sam poći, kao starija sestra, studirati u Zagreb, ali sam odlučio da budem blizu kako bih mogao  studirati, a paralelno i dalje raditi u vinariji s tatom“.

Inače, osim obitelji, u njihovim vinogradima rade još četiri radnika. Ispomoć im treba jedino kada je berba grožđa.

Sanjin Pilato i Eleonora Matković Čakić 

A kakvi su planovi obitelji Pilato? „Planovi su nam da povećamo prodaju i to kroz izgradnju novog objekta koji bi sadržavao barikaju, mjesto ispod zemlje gdje bi se nalazile samo barrique bačve, a na katu malo veći shop s kušaonom i malom kuhinjom. Ne želimo biti kao ugostiteljski objekt da kuhamo i radimo konkurenciju svojim kupcima ugostiteljima nego da imamo gdje pripremiti nešto sitno za jelo, uglavnom suho, da se lakše degustiraju vina“.  

Saznajemo da obitelj Pilato proizvodi i maslinovo ulje, većinom je to sorta lečino, ali imaju nešto i istarske bjelice i pendolina. „Obitelj je renovirala i staru kuću gdje su rođeni nono i tata i preuredili smo je u kuću za odmor, koju iznajmljujemo“, kaže Sanjin.

S puno znanja, energije i jasne vizije, djeca Eliđa i Mirjane odlučila su nastaviti ono što su učili od svojih roditelja, ali i dodati svoj vlastiti potpis. Rezultati nisu izostali – zlatne medalje na Decanteru i IWSC-u, kao i platinaste na Vinistri, potvrđuju da su na pravom putu.

Pilatova vina pričaju priču o istarskom karakteru – snažnom, a istovremeno elegantnom. No ono što posebno izdvaja Pilato vina jest emocija. Svaka boca nosi dio obiteljske priče, sjećanja na djetinjstva provedena među trsovima, berbe koje su okupljale rodbinu i prijatelje, i svakodnevni trud koji se pretače u izvrsnost.

Obitelj Pilato ne proizvodi vino da bi išla u korak s trendovima. Ona gradi vlastiti put, temeljen na obiteljskim vrijednostima, ljubavi prema vinogradima i želji da se u svakoj boci osjeti duh Vižinade. (Foto: Manuel Paljuh)

Tweet

Posljednje novosti