Video, Foto Bankarski salatin - idealan obrok za bankare, i sve koji se žele tako osjećati
Piše: Outlaw Chef Damjan Bistričić

Jednom sam prilikom za jednog sunčanog i mirnog jutra sjedio za malim crnim stolom od lijevanog željeza, tu odmah uz rub mora, kamene rive, i ispijao svoj jutarnji espresso - kratki i bez šećera. Srknuo bih u sebe gutljaj kave i uživao u aromi koju ostavlja na mojem nepcu. Malo sam gledao u plavo nebo a malo u modro more izmješano velikim motornim jahtama koje su tamo bile privezane.
Pogled mi ja zapeo na najbližoj motornoj jahti i njenom bijelom trupu koja je bila privezana odmah tu uz obalu. Uz njen trup "muvao" se neki tip koji je imao trenerku, tenisice i kapu apsolutno usklađene i iste boje kao trup broda. Da se nisam zagledao u tom pravcu i trup broda i da mi kofein iz mojeg espressa trenutno ne prožima mozak, ne bih ga niti primijetio. Prepoznao sam ga. Mislim da je to frajer kojemu je nadimak "Info Džon". Džon je bio toliko vješt u "kamufliranju" i predan svome poslu, da recimo ako ste odlučili ofarbati oštricu svojeg noža u plavo, On bi bio to plavo - ta nova plava boja na oštrici. Džon je sa tom svojom tehnikom kamufliranja jedino na blizinu bio vidljiv, "čisti očaj" i sasvim neobična pojava.
Njegova je tehnika "prikrivanja" samo ako netko posmatra sa veće udaljenosti bila funkcionalna. To vam je kao ono, kad bi netko rekao da može postati 100% nevidljiv, ali samo onda kada je potpuni mrak i ako svi "jako" zatvore svoje oči. A i ime same jahte uz koju se "priljubio" je bilo vrlo neobično, na bijelom trupu broda pisalo je "Bankarski san"...
DRRRIIING! DRRRIIING! Zazvonila je budilica na mojemu mobitelu i vratila me u stvarnost... I dok sam izlazio iz svojeg dvorišta i laganim hodom krenuo prema poslu, malo sam se zamislio... Koji blesavi i otkačeni san... A tek ime broda... "Bankarski san"... Što bi to zapravo bio bankarski san u stvarnome svijetu?
U današnje vrijeme imamo novac u "papirnatom " i elektronskom obliku. Novcima možeš ostvariti sve svoje zamisli i ideje u materijalnom svijetu koji nas okružuje. Zapravo, onda su novci samo nekakav materijalni medij kroz koji prolazi nekakva misaona sila koja ti omogućuje realizaciju mnogih stvari. Pogledajte recimo automobil, to je vrlo složena naprava koja nam omogućuje da prelazimo udaljenosti, odnosno prostor i vrijeme u vrlo kratkom roku. Onaj koji je u svojem umu zamislio automobil kao takav i odlučio se za njegovu proizvodnju, trebao je tu moć kroz koju je mogao materijalizirati svoju kreaciju u svijetu koji nas okružuje. Znači unutar novaca i elektronskih valuta i bankovnih računa krije se moć koja pomaže da svoje misli "pretvoriš " u materiju. Vrlo zanimljivo...
A sjecišta te energije i izvori su institucije koje se nazivaju Bankama. Dakle, ljudi koji rade u bankama su kao neki svećenici, druidi koji zazivaju i upravljaju tijekom ove energije. Te ljude i njihove institucije narod vrlo često prezire i krivi za sve loše u svijetu. Ali to po ovome onda nije tako. Vjerujte da ste u zabludi, te institucije i ti ljudi omogućuju vam ugodniji i sigurniji život. Oni rade po cijele dane i troše svoju energiju, više psihičku i umnu nego fizičku, kako bi Vi dragi čitatelji mogli imati stvari koje zamislite ili zaželite.
Trošenje psihičke energije katkad je napornije nego trošenje one fizičke. Kako se tim ljudima odužiti ..hm...na pamet mi pada ime onog broda iz mojeg sna, "Bankarski san". Mogao bih recimo kreirati neki lagani brunch za naše bankare koji bi im pružio energije za psihu, a opet ne previše kalorija, da im se ne talože suvišne masnoće u tijelu i "utromljuju" im misao. To bih jelo mogao nazvati "Bankarski Salatin", a unutra bih mogao staviti, budući da sam sanjao brodove i more, jadransku kozicu kao izvor bjelančevina, grah kao izvor energije i stabljiku celera kao izvor vitalnosti i svježine...
Dakle, što čekamo, krenimo u novu gastronomsku avanturu i zakuhajmo nešto... Yhaaaaaaaaa!
Sastojci za jednu osobu:
12 dkg Jadranske kozice, 10dkg graha iz konzerve, 1 zelena ljuta chilly paprika, 1 crvena slatka svježa paprika, 1 stabljika svježeg celera, 1 luk ljutika, 1.5 jušne žlice maslinovog ulja, 1/3 čajne žličice crnog friško samljevenog papra, 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli, 3 kišne žlice bijelog vina (ako iz određenih razloga ne konzumirate alkohol, onda dvije jušne žlice svježe iscjeđenog soka od limete), 1 mladi luk, 1 čajna žličica aceta balsamica...
Opis:
1) Oštrim kuhinjskim nožem narežite luk ljutiku na tanke kolutiće.
2) Stabljiku svježeg celera narežite na tanke kolutiće.
3) Slatku crvenu svježu papriku narežite na kolutiće nešto tanje nego li je mali prst na vašoj ruci.
4) Mladi luk narežite na kolutiće.
5) Zelenu ljutu svježu chilly papriku narežite na tanke kolutiće.
6) Mladi luk i zelenu ljutu chilly papriku izrezane na kolutiće izdvojite privremeno u manjoj zdjelici.
7) U tavi na vrelom maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, stavite pržiti kozice, luk ljutiku, stabljiku celera i crvenu svježu slatku papriku. Dodajte crni papar i cvijet morske soli.
8) Nakon cca 4 do 5 minuta prženja na srednje jakoj vatri, uz lagano miješanje, dodajte 3 jušne žlice bijelog vina, pa dinstajte tako još maksimalno 2.5 do 3 minute da odleži u tavi. Odmah dodajte 10 dkg ispranog i ocijeđenog graha iz konzerve i sve još jedanput lagano promiješajte.
9) Stavite zatim sadržaj iz tave u zdjelicu ili duboki tanjur, te pomiješajte sa svježim mladim lukom i sirovom zelenom chilly paprikom izrezanima na kolutiće. Dodajte cca još 1/2 jušne žlice maslinovog ulja, i Vaš je "Bankarski Salatin" spreman za konzumaciju.
Dok jedete ovaj salatin uživajte u harmoniji mediteranskih okusa koji se isprepliću na vašem cijenjenome nepcu, dajući Vam dovoljno energije da s osmijehom na licu, unutar Vaše banke, uspješno regulirate protok novca prema krajnjem korisniku. Ako niste bankar, a želite se tako osjećati, makar na jedan trenutak, svakako "zagrizite" u ovaj salatin, i zaronite u svijet okusa mediterana i mirisa novca ...
Dobar Vam tek dragi čitatelji... Vaš Outlaw.