Započela obnova reljefnih detalja pulske Komunalne palače

0
Za projekt je odobreno 178 tisuća kuna
Za projekt je odobreno 178 tisuća kuna

Na portiku pulske Komunalne palače, 6. studenog započeli su pripremni radovi na restauraciji reljefnih detalja, a sve u sklopu projekta kojega je Grad Pula kandidirao 2011. godine.

Naime, projekt „Restauracija reljefnih detalja i kamenih grbova iz venecijanskog razdoblja na građevini pulske Komunalne palače” podnesen je na Natječaj za sufinanciranje projekata obnove i zaštite spomeničke baštine venecijanskog podrijetla u Istri kojeg je objavila Regija Veneto, a odobren je krajem prošle godine.

Za navedeni projekt odobren je iznos od 178 tisuća kuna, a prije samog kandidiranja projekta obnove, Grad Pula je u suradnji sa nadležnim Konzervatorskim odjelom izvršio detaljno ispitivanje postojećeg stanja  nakon čega se nametnula potreba za sanacijom elemenata nagriženih zubom vremena. Radovi će obuhvatiti čišćenje i gdje je to potrebno, učvršćivanje kamenih zidnih površina Palače, kao i druge restauratorsko- konzervatorske zahvate sanacije.

Valja napomenuti da je u prvoj fazi projekta, Centar za istraživanje metala Metris, s kojim je potpisan ugovor o provedbi ispitivanja i laboratorijskih analiza izvršio laboratorijske analize i to izradom mikopresjeka, pomoću svjetlosnog mikroskopa, petrografskom-mineraloškom karakterizacijom kamena i ionskom kromatografijom. Temeljem dobivenih podataka izrađena je konzervatorsko-restauratorska dokumentacija kao osnova za obnovu kamene dekoracije i grbova na pročelju Komunalne palače, a koja će biti okončana tijekom slijedeće godine.

Obnovit će se reljefni detalji na Komunalnoj palači
Obnovit će se reljefni detalji na Komunalnoj palači

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KUHAR/POMOĆNA KUHARICA

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA - KONOBAR/KONOBARICA - RADNIK/RADNICA U AUTOPRAONI

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

TRANSPORTNI/A RADNIK/ICA

Do: 12.08.2020.

GALIŽANA-GALLESANO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - TRGOVAC/KINJA

Do: 13.08.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA