Započela obnova reljefnih detalja pulske Komunalne palače

0
Za projekt je odobreno 178 tisuća kuna
Za projekt je odobreno 178 tisuća kuna

Na portiku pulske Komunalne palače, 6. studenog započeli su pripremni radovi na restauraciji reljefnih detalja, a sve u sklopu projekta kojega je Grad Pula kandidirao 2011. godine.

Naime, projekt „Restauracija reljefnih detalja i kamenih grbova iz venecijanskog razdoblja na građevini pulske Komunalne palače” podnesen je na Natječaj za sufinanciranje projekata obnove i zaštite spomeničke baštine venecijanskog podrijetla u Istri kojeg je objavila Regija Veneto, a odobren je krajem prošle godine.

Za navedeni projekt odobren je iznos od 178 tisuća kuna, a prije samog kandidiranja projekta obnove, Grad Pula je u suradnji sa nadležnim Konzervatorskim odjelom izvršio detaljno ispitivanje postojećeg stanja  nakon čega se nametnula potreba za sanacijom elemenata nagriženih zubom vremena. Radovi će obuhvatiti čišćenje i gdje je to potrebno, učvršćivanje kamenih zidnih površina Palače, kao i druge restauratorsko- konzervatorske zahvate sanacije.

Valja napomenuti da je u prvoj fazi projekta, Centar za istraživanje metala Metris, s kojim je potpisan ugovor o provedbi ispitivanja i laboratorijskih analiza izvršio laboratorijske analize i to izradom mikopresjeka, pomoću svjetlosnog mikroskopa, petrografskom-mineraloškom karakterizacijom kamena i ionskom kromatografijom. Temeljem dobivenih podataka izrađena je konzervatorsko-restauratorska dokumentacija kao osnova za obnovu kamene dekoracije i grbova na pročelju Komunalne palače, a koja će biti okončana tijekom slijedeće godine.

Obnovit će se reljefni detalji na Komunalnoj palači
Obnovit će se reljefni detalji na Komunalnoj palači

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa