Flego i Miletić primili rektora travničkog Internacionalnog univerziteta

0
Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego s gostima
Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego s gostima

Ulažući u znanje razvijamo svoj kraj i svoje posebnosti – rekao je istarski župan Valter Flego na primanju što ga je, zajedno s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, priredio za akademika prof. dr. Ibrahima Jusufranića, rektora Internacionalnog univerziteta Travnik i Zoran Matoševića, pomoćnika ministra za obrazovanje srednjobosanskog kantona.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj se otvaraju nove razvojne mogućnosti i u tom će pogledu biti više prostora za suradnju između Istarske županije i Srednjebosanskog kantona / županije Središnja Bosna – bio je optimističan župan.

Zahvaljujući se na riječima dobrodošlice, akademik Jusufranić je rekao kako će u Travniku prenijeti poruke sa susreta. Potom je predstavio Internacionalni univerzitet Travnik, u čijem se sastavu nalazi  šest fakulteta, na kojima studira  oko dvije i pol tisuće studenata, među kojima mnogi iz Hrvatske

Univerzitet je dobio nekoliko vrijednih međunarodnim priznanja, a najznačajnije je europska nagrada  Povelja F.E.S.T. 2012. za doprinos u razvoju grada Travnika. Izrazio je želju da se, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, omekšaju  međudržavne granice sa susjedima. Tim više, jer Bosna je tradicionalno orijentirana na Hrvatsku i,  kako je naglasio, dobro je da u susjedstvu imamo zemlju na koju se može osloniti i ugledati.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, pohvalio je suradnju koju travničko sveučilište ima s pulskim Ekonomskim fakultetom, te istaknuo kako smo se, tek nedavno, u Istri izborili za svoje  sveučilište. To je vrlo bitno, jer, kako je rekao, svjesni smo da razvoj ne možemo temeljiti na prosječnosti, već znanju i izvrsnosti.

Pomoćnik ministra za obrazovanje srednjobosanskog kantona Zoran Matošević je naglasio kako u Bosni postoji niska svijest o radu. A sve počiva na radu i obrazovanju, koje u Bosni ima nisku stopu - tek je  5 do 7 posto  visokoobrazovanih.

Na kraju susreta razmijenjeni su darovi. Tom su prilikom gosti uputili županu i gradonačelniku poziv da na čelu jednog istarskog izaslanstva posjete Srednjebosanski kanton, priopćeno je iz Kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa