Davor Rostuhar u Puli ispričao svojih 20 tisuća kilometara od Zagreba do Cape Towna

0
Davor Rostuhar u sklopu Mjeseca hrvatske knjige gostovao je u pulskoj Središnjoj knjižnici
Davor Rostuhar u sklopu Mjeseca hrvatske knjige gostovao je u pulskoj Središnjoj knjižnici

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2013. u Središnjoj knjižnici jedan od najznačajnijih hrvatskih putopisaca Davor Rostuhar predstavio se sa novim multimedijalnim predavanjem "Motociklom do Zanzibara".

Davor i njegova djevojka Maja Tanasovski su 2010. godine izveli svoje prvo veće putovanje u Afriku i to motociklom od Zagreba kroz Zapadnu Afriku sve do države Togo koje je trajalo 6 mjeseci. Po povratku u Zagreb, napravili su multimedijalno predavanje „Motociklom po Zapadnoj Africi“ koje je obišlo cijelu Hrvatsku. 2012. godine krenuli su na novo veliko osmomjesečno putovanje istim motociklom od Zagreba do Južnoafričke Republike. U nešto više od osam mjeseci putovanja, prevalili su 20.600 kilometara od Zagreba do Cape Towna u Južnoj Africi. U Cape Town se planiraju vratiti 2015. godine te od tamo krenuti motociklom prema Zagrebu kroz središnji dio Afrike.

Putem su istraživali i dokumentirali malo poznate kulture, običaje, arheološke lokalitete, itd., te izvještavali o tome za hrvatske medije kroz fotografije, tekstove i video. No, ovaj puta su svom putovanju dodali i humanitarnu dimenziju. Osmislili su projekt Afrika Aktiva, kojem je svrha u svakoj zemlji proučiti jedan afrički problem, izabrati jednu organizaciju koja se na uspješan i zanimljiv način bavi rješavanjem tog problema, ispričati njihovu priču te podržati ih donacijama koje su prikupili u Hrvatskoj.

Ukočena leđa i rat u Siriji

„Najveći problem bila su ukočena leđa zbog vožnje na motociklu zbog koje smo svaki dan vježbali jogu i spremanje opreme teške 120 kilograma koje nam je oduzimalo četiri sata dnevno“, ispričao je Rostuhar povodom predavanja u Puli. Iako je prolazak kroz Tursku bio lagan, pred Sirijom naišli su na prvu 'pljusku na putovanju'. Kako je u Siriji bilo ratno stanje, čekali su brod za Egipat sedam dana te se ukrcali s mnoštvom sirijskih izbjeglica.

Dolaskom u Kairo, sreli su poznanika kojeg su sreli na prošlom putovanju u Afriku koji je godinu i po dana vozio vespu po divljim državama 'crnog kontinenta'. Rostuhar je ispričao i njegovu anegdotu kako je njihovom poznaniku čak 88 puta pukla guma na vespi.

Na rubu Kaira posjetili su i takozvani 'Smetlarski grad', gdje žive kopti koji po Kairu skupljaju smeće, i to tako da tisuće njih svakodnevno idu od vrata do vrata i osobno prikupljaju otpad. Posao prikupljanja, razvrstavanja, recikliranja, a i popravka otpada dovoljno su efikasno razvili da Kairo nema potrebe za nikakvom službenom tvrtkom koja bi se time bavila. Kopti imaju svinje, koje hrane organskim otpadom, no u strahu od širenja svinjske gripe vlasti su naredile njihov pokolj.

Nubijske piramide i 'put oaza'

Do sudanske regije Numbije krenuli su 'putem oaza', spavali pod impresivnim zvjezdanim nebom. Davor je pritom ispričao kako oaze unutar pustinje ne predstavljaju ono što mi zamišljamo, već gradove s hotelima, trgovinama i restoranima. Spomenuo je kako sjeverna regija Sudana, Nubija, ima više piramida nego Egipat i uz gostoljubivo stanovništvo nema razvikani turizam.

U Etiopiji su se susreli s pravom 'plemenskom Afrikom' uz rijeku Omo. Posjetili su pleme Mursi, čije su žene prepoznatljive po velikim diskovima koje nose u svojim donjim usnama. Valja naglasiti da neki od tih plemena održavaju brutalne običaje žrtvovanja djece.

Rostuhar je ispričao kako im se na putovanju pokvario motocikl na putu iz Etiopije u Keniju po jednoj od najtežih i najopasnijih cesta Moyale u istočnoj polovici Afrike. Davor i Maja posjetili su safari u Ngorongoro i Serengeti, jedne od najpoznatijih i najbogatijih nacionalnih parkova u Africi. Valja istaknuti i njihov uspon na Kilimandžaro, te dolazak do do Rta Dobre Nade kod CapeTowna.

Davor Rostuhar (31) je slobodni pisac i fotograf koji već 12 godina putuje svijetom i objavljuje reportaže u National Geographicu, Meridijanima i drugim medijima, te je dosad objavio četiri uspješne knjige. Jedan je od najčitanijih hrvatskih putopisaca, a glavni urednik National Geographica za njega kaže da je „najveći pustolov među fotografima i najbolji fotograf među pustolovima“. Maja Tanasovski (27) je magistrirala studij političkih znanosti sa radom na temu afričke geopolitike, te se problemom Afrike planira baviti i na doktorskom studiju. (Dunja Lendić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa