Reagiranje IDS-a: Može li Grbin vratiti preseljene institucije u Istru?

0
IDS je reagirao na izjave Peđe Grbina
IDS je reagirao na izjave Peđe Grbina

Povodom izjave Peđe Grbina na konferenciji za novinare održanoj 21. listopada u Puli IDS je reagirao priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"U cilju točnog i potpunog informiranja javnosti, odlučili smo reagirati na netočne izjave saborskog zastupnika Peđe Grbina iznesene na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Naime, Istarski demokratski sabor ne napada nikoga, već poziva na razgovor o tako bitnoj temi, kao što je samostalnost regije Istre, posebice između koalicijskih partnera.

IDS je u koaliciju ušao u dobroj vjeri i ničim je nije nikada pokušao dovesti u pitanje. Štoviše, smatramo da je naša dužnost ispuniti obećanja dana Planom 21, koji je dobio plebiscitarnu podršku građana Istre. Ova obećanja odnosila su se upravo na decentralizaciju, preciznije na to da Istra zadrži dosadašnju političku samobitnost kao županija i regija, a da se cijela država financijski i upravno decentralizira spuštanjem prihoda i ovlasti na regionalnu i lokalnu samoupravu.

Ukoliko se radi, kako tvrdi zastupnik Grbin, isključivo o „planskim područjima“, čemu li je bilo potrebno premještanje državnih institucija poput Trgovačkog suda, Carine, Porezne uprave iz Istre u Rijeku?

Smatramo da je upravo takav potez primjer sustavne upravne centralizacije, koji osim što povećava troškove života građanima Istre, može predstavljati okosnicu budućeg regionalne podjele Hrvatske.

Ukoliko je tome svemu tako, može li zastupnik Peđa Grbin jamčiti da njegova stranka neće nastaviti seliti i druge institucije državne uprave iz Istre u Rijeku, poput Državne uprave, Porezne uprave i Policijske uprave, na daljnju štetu svih građana Istre?  Odnosno, može li jamčiti da će se preseljene institucije u Rijeku vratiti u Istru?", stoji u priopćenju IDS-a.
 

Grbin: Zbog zakona koji će poticati razvoj, IDS proziva Vladu da želi ukinuti Istru

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa