Policija obilježila Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

0
(Foto: PU istarska)
(Foto: PU istarska)

Kako bi se upozorilo javnost na problem suzbijanja trgovanja ljudima, Policijska uprava istarska je danas, u suradnji s Centrom za građanske inicijative Poreč i Crvenim križem Pula, na Narodnom trgu u Puli prigodno obilježila Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima.

Naime, Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima po prvi je puta obilježen 2007. godine na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta. Cilj obilježavanja ovog dana je jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima, obzirom se radi o jednom od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina.

Trgovanje ljudima globalni je problem i predstavlja jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava. Radi se o obliku organiziranog kriminaliteta, koji prema svjetskim statistikama trgovcima ljudima donosi godišnju zaradu od oko 12 milijardi dolara. Žrtve trgovanja ljudima najčešće su osobe iz siromašnih zemalja, koje u potrazi za boljim životom odlaze u ekonomski razvijenije zemlje, no u tim nastojanjima nažalost postaju laka meta za beskrupulozne trgovce ljudima.

(Foto: PU istarska)
(Foto: PU istarska)
Najrašireniji oblik trgovanja ljudima je seksualno iskorištavanje, no ljudima se trguje i zbog iskorištavanja za rad u teškim uvjetima, prisilnog prosjačenja, trgovanja organima, prisiljavanja na činjenje kaznenih djela, prisiljavanja na brakove, ilegalnog posvajanja te iskorištavanja djece kao vojnika. Što se tiče Hrvatske, ona od zemlje tranzita, zadnjih godina sve više postaje zemlja porijekla i destinacije za žrtve trgovanja ljudima, a naročito za žrtve iz regije. Većina žrtava su žene i djevojčice, no u posljednje vrijeme primijećen je i porast broja muškaraca kao žrtava trgovanja ljudima, s ciljem radnog iskorištavanja.

Današnji info-punkt Policijske uprave istarske posjetio je velik broj zainteresiranih građana, koji su se kroz neposredni dijalog s policijskim službenicima i volonterima Crvenog križa te Centra za građanske inicijative Poreč imali prilike detaljnije poznati s problematikom  trgovanja ljudima. Osim toga, građani su mogli dobiti i informacije o institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju pomoć žrtvama trgovanja ljudima te savjete kako zaštiti sebe i svoje bližnje od toga da postanu žrtve takvih djela.

(Foto: PU istarska)
(Foto: PU istarska)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa