Guerilla gardening u Pazinu: Ilegalno vrtlarenje na zapuštenoj i neobrađenoj zemlji

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ususret nadolazećoj manifestaciji "Plodovi jeseni u mojoj kuhinji" koja će se održati u subotu, 19. listopada, s  početkom u 10 sati u prostorima novouređenog Društvenog centra Veli Jože u Pazinu (bivša vojarna), a povodom obilježavanja Međunarodnog dana hrane i Međunarodnog dana siromaštva Udruga 5R organizira radionicu za zainteresirano građanstvo pod nazivom Guerilla gardening. 

Budući da je pojam guerilla gardening relativno nepoznat, a također ne postoji hrvatski prijevod za ovu vrstu vrtlarenja, želja nam je upoznati vas s osnovama.

Prvi put pojam guerilla gardening spominje se 1973. godine u New Yorku (USA), kada je grupa aktivista uredila jednu manju zapuštenu privatnu parcelu u vrt. Dan danas o tom vrtu brinu volonteri, a Odjel gradskih parkova ima ga pod zaštitom od 1975. godine.

Znači, guerilla gardening je vrtlarenje na zemlji koju vrtlari ne posjeduju legalno, obično se tu radi o zapuštenim i neobrađenim površinama, često zanemarivanim od strane pravih vlasnika. Zemlju koju koriste guerilla vrtlari obično služi za uzgoj ljekovitog, ukrasnog i jestivog bilja, nasada hrane, ali i da bi se određeno područje uljepšalo!

Guerilla gardening obuhvaća vrlo različite skupine ljudi i motivacije, od vrtlara entuzijasta do visoko politički angažiranih vrtlara koji žele izazvati promjene direktnom akcijom. Upravo takva praksa implicira zemljišne reforme i prava raspolaganja zemljištem.

Takve akcije vremenom su se pretvorile u vid sve prihvaćenijeg i popularnijeg oblika aktivizma, pa tako više od 30 zemalja diljem svijeta upisano je i dokumentira svoj rad kroz krovnu mrežu http://www.guerrillagardening.org/.

Od 2007. godine obilježava se i Međunarodni dan Suncokret guerilla gardening, 1. svibnja, kada aktivisti sade suncokrete po zapuštenim dijelovima grada, parkovima i sl. Godine 2010. više od 5000 aktivista iz Evrope uključilo se u ovu akciju.

Na radionici Guerilla gardening, koja započinje u 11 sati, članice Udruge 5r pokazat će kako se izrađuju sjemenske bombice za nasumično vrtlarenje i hranilice za ptice!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa