Susret katolika iz Hrvatske i Slovenije

Foto Obljetnica beatifikacije Miroslava Bulešića privukla 4.000 hodočasnika. Stigli i lokalni uglednici

Piše: Igor Radić

29.09.2024 - 17:32
Misno slavlje služeno je u Žlinji
Misno slavlje služeno je u Žlinji

Čak četiri tisuće hodočasnika, pristiglih s 50-autobusa ili osobnim automobilima, okupilo se 28. rujna u Svetvinčentu na devetom Susretu katolika iz Hrvatske i Slovenije e obilježavanju 11. obljetnice beatifikacije blaženog Miroslava Bulešića, izvijestili su iz tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije.

Misno slavlje u Žlinji predvodio je porečki i pulski biskup monsinjor Ivan Štironja. Zamolio je blaženike za pomoć u "življenju iskrene ljubavi prema svim ljudima, osobito u nerijetko teškim kušnjama i izazovima" kojih, kako je rekao, ne manjka ni u ovo naše vrijeme.

 

Iz redova hrvatskog i slovenskog episkopata koncelebrirali su: predsjednik Slovenske biskupske konferencije i novomeški biskup Andrej Saje, riječki nadbiskup i metropolita Mate Uzinić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, varaždinski biskup Bože Radoš, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, celjski biskup u miru Stanislav Lipovšek te porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan.

Prisustvovalo je i oko 130 svećenika iz raznih biskupija Hrvatske i Slovenije, među njima i župnik domaćina, Svetvinčenta, velečasni Darko Zgrablić.

Susret je održan na 11. obljetnicu beatifikacije blaženog Miroslava Bulešića

Misu je glazbeno upotpunio Župni zbor Župe sv. Pavla apostola iz Pule pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija, a uz pratnju orguljaša Branka Okmace. Nastupio je  i Cerkni pevski zbor iz Košane uz instrumentalnu pratnju Urše Krebelj, pod dirigentskom palicom Damjana Morela.

Na misi bili i predstavnici iz kulturnog, političkog, gospodarskog, zdravstvenog, znanstvenog i društvenog života u Istri: primjerice, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, saborski zastupnik i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, ravnatelj pulske Opće bolnice Andrej Angelini, buzetski gradonačelnik Damir Kajin, dogradonačelnik Pule Bruno Cergnul, te načelnici općina - Svetvinčenta Dean Perković, Marčane Predrag Pliško i Pićna Dean Močinić.

U programu, koji je vodio Ivan Miškulin iz Trviža, nastupili su folkloraši KUD-a Savičenta. Program nakon mise glazbeno je animirala Klapa Teranke iz Pule te Muška pevačka grupa Hrušiške Fantje iz Slovenije.

Tweet

Posljednje novosti