humanost i zajedništvo

Pulski đaci lovili filantropsko blago. prikupljena pomoć za potrebitu djecu

Piše: Istarski.hr

27.09.2024 - 12:22

Pula je danas postala središte filantropije i zajedništva, gdje su se učenici okupili kako bi kroz igru i učenje širili dobrotu i pomagali onima u potrebi. "Lov na filantropsko blago Pule", organiziran od strane Zaklade Istra – Fondazione Istria, spojio je povijest, solidarnost i zabavu u jedinstvenom natjecanju. Ovaj događaj pokazao je kako svaka mala gesta može imati veliki utjecaj, inspirirajući djecu da postanu nositelji promjena u svojoj zajednici.

Naime, događaj „Lov na filantropsko blago Pule“ održava se već 6. godinu za redom u sklopu Tjedna filantropije. Događaj nije bio samo natjecateljskog karaktera već je imao i dublju svrhu: prikupljanje donacija za 7 djeteta u potrebi s područja Istarske županije, čime je ovogodišnji Lov na blago postao platforma za konkretne akcije solidarnosti.

S početkom u 9 sati na Forumu učenici iz sedam osnovnih škola - TOŠ Giuseppina Martinuzzi, OŠ Marčana, OŠ Veli Vrh, OŠ Vidikovac, OŠ Kaštanjer, OŠ Centar i OŠ Šijana - krenuli su na filantropsku pustolovinu kroz povijesnu jezgru grada, vođeni istraživačima, glumcima iz Teatra Naranča. Dok su od istraživača učili o filantropskoj povijesti Pule, njihova je misija bila i prikupljanje raznih donacija u naravi za pomoć djeci, čime su učenici direktno osjetili snagu zajedništva i filantropskog djelovanja. Ovaj aspekt doniranja u sklopu Lova, novina je ovogodišnjeg događaja, naglasivši kako svaka mala gesta solidarnosti može imati velik utjecaj na živote drugih.

Učenici koji predstavljaju svaku školu odabrani su kroz uvodno predavanje kojemu je bio cilj upoznati učenike s pojmom filantropije te ih potaknuti na promišljanje i kreativnost kroz zadatak osmišljavanja ideja kako mogu pridonijeti svojoj zajednici. Učenici koji su osmislili najbolju ideju ujedno su ostvarili mogućnost sudjelovanja u ovom događaju. Važno je istaknuti da nije bilo pogrešnih odgovora – svi učenici su uspješno shvatili koncept filantropije te osmislili načine kako pomoći zajednici i onima kojima je to najpotrebnije.

Prije samog natjecanja, okupljene su pozdravili upraviteljica Zaklade Istra  Helga Možé, direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, pročelnik Upravnog odjela župana Istarske županije Ivan Glušac i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

„Ovo je 6. put da se ovaj događaj održava jer nam je važno da sa vama pričamo o solidarnosti i pomaganju drugima“, rekla je Može. Cinkopan Korotaj zahvalila se Zakladi na organiziranju manifestacije kojom se učenici, ali i gosti, kroz kartu filantropije upoznaju s povijesti grada koja nije toliko vidljiva i učenicima zaželjela da prenose naučeno.

Glušac se osvrnuo na važnost ovakvih programa, naglašavajući kako događaji koji na zabavan način podučavaju djecu o povijesti i kulturnoj baštini Pule igraju ključnu ulogu u očuvanju kulturnog nasljeđa i jačanju lokalnog identiteta Istarske županije. Uz to, poželio im je mnogo sreće i potaknuo ih da se zabave u ovom edukativnom i inspirativnom iskustvu.

Močenić je poručila: „Draga djeco, jako mi je drago što vas vidim u ovolikom broju na već tradicionalnom Lovu na filantropsko blago. Znamo koliko je važno činiti dobra djela. Kada činimo dobra djela, postajemo bolje osobe. Želim vam da se lijepo zabavite i da puno toga naučite o bogatoj kulturi i povijesti našeg grada te da kasnije postignete što bolje rezultate na kvizu“.

Nakon uvodnih govora, natjecateljski duh i znatiželja zavladali su gradom dok su učenici s entuzijazmom istraživali filantropsku prošlost Pule. Posljednja točka bila je Gradska vijećnica, a u kojoj se održao kviz. Djecu je dočekao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i tom prilikom rekao: „Čast mi je što vas imam priliku u ime Grada Pule pozdraviti i zaželjeti vam dobrodošlicu u Komunalnu palaču. Filantropija u Puli ima veoma dugu tradiciju, sjetimo se samo velikog dobročinitelja i humanitarca Pietra Ciscuttija  po kojemu je novoobnovljena velika dvorana Istarskog narodnog kazališta dobila ime. Hvalevrijedno je što danas sudjelujete u ovom događaju i učite o važnosti činjenja dobrih djela.“

Kviz o filantropiji vodila je Ema Korotaj, učenica 4. razreda Gimnazije Pula, koja je bila sudionica prvog Lova prije 6 godina. Ekipe su brzo odgovarale na sva pitanja, a pobjednička ekipa, Osnovna škola Kaštanjer pokazala je svoje znanje i snalažljivost te osvojila prvo mjesto. Ali prava pobjeda današnjeg događaja leži u zajedničkoj misiji – pomoći djeci i osvijestiti širu zajednicu o značaju filantropije i solidarnosti.Ovogodišnji donatori nagrade bili su Glavani Park, Dinopark Funtana i Crazy Cars Moviepark; osvježenje je osigurao Restoran Gagliardo by Boccaporta, dok su donacije u naravi za djecu u potrebi osigurani od strane Kina Valli, Teatra Naranča, Aquariuma Pula, TinkerLabs Pula, Arheološkog muzeja Pula i Novih Istarskih knjižara, dok je Vodovod Pula ponovno otvorio svoja vrata za ulaz u izvor Nimfej. Osim toga, događaj je sufinanciran od strane Turističke zajednice Grada Pule – Pola.

Tweet

Posljednje novosti