LABINSKI KOVARI PIŠU LIJEPU PRIČU

Franko Čupić: Sada smo na vrhu i nema nazad. Ljestvica je podignuta jako visoko

Piše: Siniša Žulić

27.09.2024 - 05:32
POGLED PREMA VRHU - Franko Čupić, trener Rudara (foto: arhiva istarski.hr)
POGLED PREMA VRHU - Franko Čupić, trener Rudara (foto: arhiva istarski.hr)

Polako je na izmaku prvo stoljeće kotrljanja nogometne lopte po labinskim livadama i travnjacima, a tamošnji nogometni klub ‘Rudar’ ponovno je hit u svome gradu. ‘Zeleno-crni’ s Zelenica naime pišu jednu od ljepših priča od samostalnosti Hrvatske, zauzimajući trenutno vodeću poziciju u Trećoj nogometnoj ligi - zapad. Iako se radi o četvrtom rangu hrvatskog nogometa, a sjetit će se mnogi kako su Kovari u posljednja tri desetljeća nastupali i u formalno (ali ne nužno i kvalitativno) višim ligama, ovaj rezultat je tim vrijedniji jer ga nose igrači uglavnom potekli u Rudaru.

OK, tek je peto kolo i ne treba prerano letjeti visoko, no kada se sjetimo istog vremena prošle godine kada su Labinjani sa dva boda kuburili na dnu trećeligaške ljestvice te do kraja listopada promijenili već dva trenera, sadašnji rezultat je svakako vrijedan pažnje. No, uprava kluba na čelu sa Sandijem Dobrićem nastavila je tvrdoglavo gurati po svome i vjerovati u igrače potekle u svojoj sredini, a rezultat toga bila je ‘skromna’ 12. pozicija na koncu ovoga proljeća. Sastav se u pauzi između dva prvenstva nije značajnije mijenjao, no izgled labinske momčadi okrenut je naglavačke. Ili bolje rečeno napokon je stao na svoje noge.

- Po meni, dolaskom iskusnog Ševka Okića svlačionica je dobila vjeru u sebe te je svojim autoritetom i kvalitetom pozitivno utjecao na suigrače. Ekipa koju imamo je dobra. Bila je i prošle godine, no jednostavno zbog lošeg starta uvukao se neki strah i nervoza koja je utjecala na nastavak. Ovog smo puta krenuli na pravi način i rezultat toga je da do sada još nismo doživjeli niti jedan poraz, kaže o startu u prvenstvo trener Rudara Franko Čupić.

 

Četiri pobjede te jedan neriješen rezultat u službenom ligaškom dijelu, uz dobre rezultate u pripremnom periodu svakako mogu navući zadovoljstvo na lice labinskog stratega, a preksinoćnji susret s Pazinkom pred četiristotinjak zaljubljenika u nogomet na Gradskom stadionu na Zelenicama, kojeg su 'zeleno-crni' dobili s 2:0, potvrđuje da su Kovari ponovno rado viđeni u svom gradu.

- Znali smo da smo dobra momčad, ali moram priznati da nismo vjerovali da će biti baš tako dobro. Protiv Pazinke smo bili bolja ekipa i rano postigli pogodak, nakon čega smo se svjesno povukli i čekali prigode iz kontranapada. To nam je donijelo i nekoliko vrlo izglednih šansi, koje nažalost nismo iskoristili. U nastavku utakmice dobiveni crveni karton sve je promijenio, gdje smo morali stati u dva čvrsta bloka i ponovno priliku vrebati iz brzog protunapada. To smo i dočekali i s time mogu biti vrlo zadovoljan. Ekipa je karakterna, gdje ‘nove glave’ pune samopouzdanja preokreću susrete, kao što je to bilo protiv Kraljevice gdje smo se vratili nakon dva gola zaostatka, a vidjelo se to i protiv Pazinke gdje bi s igračem manje takve utakmice prije gubili. Dečki su toliko puni samopouzdanja da nas to jednostavno nosi. To treba održati čim duže, jer vas samo dva lošija rezultata odmah mogu baciti dolje. Stoga idemo polako i vidjeti ćemo gdje će nas to dovesti, kaže labinski trener.  

Odličan start raspiruje naravno i želje oko titule najbolje momčadi lige, što Kovarima, otkako je samostalne Hrvatske, nikada nije pošlo za nogom. Čak se vrlo teško sjetiti i trenutaka kada su Labinjani, kao danas, držali čelnu poziciju u toku prvenstva.

- Sada smo na vrhu i nema nazad. Ljestvica je podignuta jako visoko, no prvenstvo je dugačko i biti će tu puno izostanaka zbog kartona i ozljeda te će onaj koji bude imao duži roster definitivno biti u prednosti. Liga je izjednačenija no prije i nema već na početku nekoga tko se svojim ambicijama ističe za naslov. Što se nas tiče, mislim da klub u ovom trenutku nije spreman za skok u viši rang. S ovim rosterom, prvenstveno zbog poslovnih obveza svih nas, nismo u mogućnosti igrati u Drugoj ligi. Politika kluba u posljednje vrijeme je da forsiramo domaće dečke i sami bi sebi ‘skočili u usta’ da sada dovedemo veliki broj igrača sa strane, koje uz to treba i dobro platiti, realan i objektivan je Čupić. 

Dobre igre sa starta prvenstva biti će na kušnji već ove subote kada Rudar gostuje kod kostrenskog Pomorca 1921, a nakon toga na Zelenice dolazi Senj. Dvije su to momčadi koje se trenutno nalaze u TOP 5 ekipa trećeligaške karavane na zapadu zemlje.

- Pripreme za susret protiv Pomorca su već počele. Pogledali smo ih u nekim video analizama i radi se o momčadi koja po svojoj kvaliteti spada u sam vrh lige. Moram priznati da bih na tom gostovanju bio zadovoljan s bodom i da na taj način nastavimo pozitivan niz koji imamo. Susret sa Senjem međutim nameće nam se kao imperativ, iako se također radi o jako dobroj momčadi, ali zbog dosadašnjih rezultata opcija je samo osvojiti tri boda, kaže o slijedećim izazovima Franko Čupić, trener labinskog Rudara.

Tweet

Posljednje novosti