Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' Rovinj

Marinko Rade podnio ostavku. Evo tko će privremeno preuzeti poslove ravnatelja

Piše: Istarski.hr

26.09.2024 - 12:48

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' Rovinj 26. rujna 2024., ravnatelj izv.prof.dr.sc. Marinko Rade najavio je podnošenje ostavke na dužnost ravnatelja.

Na predmetnoj sjednici Rade je predao pismo članovima Upravnog vijeća, kolegama i zaposlenicima, kojeg prenosimo u cijelosti:

 

"Vrijeme je da napravim ono što je često najteže: prepoznati kada je trenutak da se povučem, da prepustim kormilo za dobrobit ustanove i kolega koje toliko cijenim.

Bolnica koju volim stabilnija je nego ikad. Tim unutar nje je snažan, pouzdan, dobro obučen i motiviran. Inoviramo, gradimo nove odjele, otvaramo nove ambulante, vratili smo kirurgiju u Rovinj. Cijelo ljeto operiramo bez ijedne komplikacije, uvodimo nove metode liječenja i dijagnostike.

Odnosi sa Ministarstvom zdravstva, Istarskom županijom, Gradom Rovinj, Udrugom poslodavaca u zdravstvo Republike Hrvatske i svim gradovima i općinama Istarske županije su čvrsti, iskreni i dugotrajni.

Dobro radimo i u tome zaista uživamo.

Slika sa sjednice Upravnog vijeća

Najbolje je povući se kada si na vrhuncu, a po mom mišljenju taj trenutak je sada.

Ostat ću tu blizu, pomagati kolegama i prijateljima, ali moj će fokus sada biti usmjeren na znanost i razvoj. Došao sam iz svijeta međunarodnih kliničkih istraživanja, a godinama se bavim znanošću kad god sam mogao - u ranim jutarnjim satima prije posla, vikendima.

U tom području sam postigao gotovo sve što se može postići u karijeri i osvojio sve nagrade.

Sada je vrijeme da se tome ponovno posvetim u potpunosti. Uvođenjem novih metoda liječenja u Specijalnu bolnicu Rovinj vjerujem da mogu još više pridonijeti.

Kažu da su znanstvenici kreativni samo 10 godina. Ako je to istina, drago mi je da sam svojih 10 godina dao Specijalnoj bolnici Rovinj. Mojoj bolnici, mojem Rovinju.

Mogao sam govoriti o ulaganjima, o činjenici da smo udvostručili broj pregledanih pacijenata i naše prihode, o činjenici da stalno uvodimo nove specijalnosti, ali odlučio sam govoriti o vrijednostima koje smo zajedno stvorili i koje nas vode. U našem kolektivu smo usadili entuzijazam, želju za napredak i uvjerenje da se trud isplati. Shvatili smo da je budućnost u našim rukama, i želim da to uvijek čuvamo.

Radio sam najbolje što sam znao. Trudio sam se činiti dobro. Kada sam griješio, a griješio sam, nastojao sam iskreno ispraviti pogreške i ne ponavljati ih. Pokušavao sam biti pravedan i pružiti svima priliku za rast—kako unutar ove ustanove, tako i izvan nje. Uvijek sam volio rečenicu: gradimo graditelje budućnosti.

Najviše bi mi značilo da me pamtite kao nekoga s kim ste zajedno rasli.

Postoji jedna emocija koja najbolje opisuje ovaj trenutak, a to je ponos. Bila mi je i čast i privilegija raditi s vama i graditi ovu ustanovu koja će nadživjeti sve nas i donijeti dobro ljudima oko nas.

izv.prof.dr.sc. Marinko Rade

Kao glavni lik jednog meni posebno dragog filma - crtića poznatog animatora Hayao Miyazaki (Studio Ghibli), The Wind Rises, koji na neki način opisuje i moj put kroz ovu ustanovu, reći ću vam:

'Vjetar se diže. Moramo pokušati živjeti.'

Hvala vam na ovoj privilegiji."

U prijelaznom razdoblju, do izbora novog vodstva Bolnice i okončanja natječajne procedure, za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' Rovinj istoga je dana Upravno vijeće odlučilo imenovati Barbaru Peruško, mag.iur.

Barbara Peruško, mag.iur.

Barbara Peruško, mag.iur., zaposlena je u Specijalnoj bolnici od 2019. godine na poslovima Voditeljice ureda ravnatelja. Završila je pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i stekla status magistre prava, a 2020. godine upisala je poslijediplomski specijalistički studij Medicinskog prava pri pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu koji je u fazi pripreme završnog rada, čime će steći status specijalistice medicinskog prava (univ.spec.med.iur.) U vidu kontinuiteta vodtsva, najavljeno je da će zamjeničko mjesto i dalje popunjavati izv.prof.dr.sc. Hari Jurdana.

Na ovakvu odluku Upravnog vijeća Bolnlice, ravnatelj izv.prof.dr.sc. Marinko Rade, izjavljuje:

"Barbara Peruško je najbolji odabir, bila je uključena u svim operativnim procesima Bolnice i u svim strateškim promišljanjima. U potpunosti je upoznata s našom vizijom, namjerom i planovima, te ćemo svi biti ovdje njoj na raspolaganju u daljnjem razvoju Ustanove, a sve na dobrobit pacijenata i korisnika Bolnice. Vjerujem u nju."

Ovim putem najavljujemo konferenciju za zainteresiranu javnost dana 27. rujna 2024. u 10 sati u biblioteci Bolnice, u prizemlju glavne bolničke zgrade, na adresi Ulica Luigija Montija 2.

Tweet

Posljednje novosti