Doručak u Meneghettijevom vinogradu

Foto Iako sam Istrijanka, tek sam nedavno počela otkrivati Istru

Piše: Eleonora Matković Čakić

24.09.2024 - 10:32
Foto: Nenad Čakić
Foto: Nenad Čakić

Proputovala sam pola svijeta, a tek sam prošle godine počela otkrivati Istru, tu terru magicu prepunu čarobnih sela, gradića, konoba, restorana, vinarija i stancija. U stanciji Meneghetti, smještenoj nedaleko Bala, prvi sam put bila prošlog tjedna.

Mada sva godišnja doba ovdje imaju svoju draž, rujan je na stanciji Meneghetti poseban mjesec. To je vrijeme kada se slave plodovi višemjesečnog truda i berba grožđa. Upravo zbog toga, Meneghetti Wine Hotel & Winery već drugu godinu zaredom organizira 'Brunch u vinogradu' kako bi tu jedinstvenu atmosferu podijelio sa svojim prijateljima.

Bila sam ugodno obradovana zbog njihovog poziva na doručak u vinogradu jer je došao u trenutku kada sam baš planirala posjetiti ovo velebno imanje i na licu mjesta osjetiti i doživjeti sve ono što sam o njemu čula.

 

No, i sam dolazak do Meneghettija bio mi je uzbudljiv. Nisam očekivala da se od Bala do našeg odredišta vozi desetak kilometara kroz netaknutu prirodu i bogatu mediteransku vegetaciju, a najmanje sam očekivala da ću kada skrenem s glavnog puta tek s prašnjavim makadamskim putem stići do ovog luksuznog odredišta.

Do stancije Meneghetti, okružene s jedne strane prekrasnim maslinikom, a s druge vinogradima, vodi tristotinjak metara duga cesta. Odmah sam primijetila da se vlasnik potrudio da posjetiteljima na samom ulazu ponudi izvanredan doživljaj prolazeći kroz aleju ukrašenu s obje strane ceste drvoredima borova.

Nakon okupljanja uzvanika u Lobby baru Hotela Meneghetti, dobrodošlicu nam poželio direktor operacija Filip Božić, koji nas je ukratko upoznao s poviješću ovog prekrasnog mjesta.

„Meneghetti je nastao iz želje za dobrim ukusom, za nečim ekstravagantnim, za hedonizam na najjače“, rekao je i dodao: „Godine 2000. imanje obraslo gustom makijom i šumom kupio je Miroslav Plišo, odvjetnik iz Zagreba. Ovo mjesto nije zamišljao tako kada je tu kupio staru kuću. Ovdje je trebala biti njegova vikendica, njegov bijeg iz Zagreba po ljeti, gdje je usput posadio malo vinograda i malo maslina. Uz puno truda, smisla za estetiku i vizijom imanja, on i supruga Romana posjed su pretvorili u raskošnu stanciju s danas uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima“, rekao je među ostalim Božić.

Eleonora Matković Čakić i enolog Damir Bosek

Potom smo u pratnji glavnog enologa Damira Boseka i direktora prodaje i marketinga vinarije Alena Britvarevića prošetali kroz vinograde, gdje smo iz prve ruke saznali sve o procesima uzgoja i berbe grožđa, kao i o filozofiji koja stoji iza Meneghetti vina.

Posebno me oduševio vinograd nastao oko starog dolca okruženog suhozidom poput amfiteatra. Okrugli vinograd je nešto rijetko viđeno i neuobičajeno za naše prilike. Za mene je to bila čista fantazija. Lijepo zamišljena priča Miroslava Pliša, koji je napravio nešto drugačiji vinograd kako ne bi narušio postojeću ljepotu.

Na dva mjesta u vinogradu nakratko smo zastali i pojeli male zalogajčiće te kušali fine Meneghetti pjenušce, sinonim za proslavu i eleganciju, dok su nas naši domaćini proveli kroz priču o nastanku vina, detaljno objašnjavajući svaku fazu proizvodnje, od vinifikacije do dozrijevanja u podrumima. Posebno su  naglasili strast i posvećenost koje se ulažu u svaku bocu, čineći Meneghetti vina prepoznatljivima na hrvatskoj i međunarodnoj sceni.

Tako je osim samog uživanja događaj imao i edukativnu notu, pa smo mogli mnogo toga naučiti o vinima, ali i njihovim sljubljivanjem s raznom hranom i slasticama.

Na kraju naše šetnje kroz vinograde uslijedio je onaj pravi Brunch u vinogradu,  gdje smo uživali u delicijama chefa Damira Pejčinovića. Na meniju su se našla pažljivo odabrana jela od lokalnih namirnica.

Finger food, vrhunska vina i opuštena atmosfera pod otvorenim nebom stvorili su idealan ambijent za povezivanje, uživanje i druženje. Cjelokupnom ugođaju doprinijela je i glazba De Zitter dua, koja se savršeno uklopila u ambijent i začinila ovaj hedonistički događaj.

I dok su nas kulinarske delicije oduševljavale svakim zalogajem, istinske zvijezde dana bila su zapravo Meneghetti vina: Red i White.

Meneghetti Red, intenzivno crveno vino s notama zrelog crvenog voća i začina, pokazalo se kao pravo otkriće za ljubitelje bogatih, kompleksnih vina. I inače više volim crvena vina, a ovo je mi baš godilo, toliko da sam pomislila kako ih ga mogla piti i natašte.

S druge strane, Meneghetti White, elegantno bijelo vino s aromama bijelog cvijeća i agruma, oduševilo me svojom svježinom i suptilnošću. Svaka kapljica nosila je sa sobom priču o jedinstvenosti terroira i predanosti enologa koji stoje iza ovih vrhunskih etiketa.

Meneghetti Wine Hotel & Winery planira, kao što smo i očekivali, nastaviti s ovom svečanom tradicijom proslave rujanske berbe, na kojima će svojim gostima nuditi jedinstvena iskustva koja spajaju izvanrednu hranu i vino, luksuzan smještaj i netaknutu prirodu.

S čašom vina u ruci i pogledom na vinograde, koji su bili prekrasna kulisa za uživanje i prekrasne fotografije, uživala sam u svakom trenutku na ovom posebnom mjestu, gdje se slavi život u svim njegovim oblicima.  

Bila sam uistinu osupnuta ljepotom ovog velebnog imanja, ovom oazom za ljubitelje vrhunskih vina i hedonizma. Otišla sam kući bogatija za jedno novo prekrasno iskustvo.

I da. Moja avantura s Meneghettijem je tek započela.

Tweet

Posljednje novosti