weekend media festival

Video, Foto Zoran Kesić pitao punu dvoranu u Rovinju: "Tko je od vas ovdje ustaša?"

Piše: Ivor Balen

21.09.2024 - 20:00
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg Weekend Media Festivala u Rovinju, odnosno Weekenda.17, bilo je polusatni program kojeg je pripremio Zoran Kesić, popularni satiričar iz Srbije, autor emisije "24 minuta" koja je preko YouTubea rado gledana i u Hrvatskoj.

 

Kesić je pola sata panela pretvorio u jednu svoju mini emisiju, s poznatim uvodom (Moje ima je Zoran Kesić a ovo je emisija koja...), gostima u "studiju", klipovima, doskočicama i mnoštvom šala, od kojih su neke bile prigodno vezane za Istru i Hrvatsku. 

Tako je Kesić naglasio da je njegova ekipa za dolazak u Rovinj, među ostalim, tražila "ono đubre od malvazije", očigledno se referirajući na vinarske akrobacije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je svojedobno ovaj simbol Istre proglasio lošim vinom. On i žena su, kaže Kesić, tražili smještaj u Grand Parku, a na samom početku panela glumio je Bracu sa Srebrnjaka, nesuđenoga gosta WMF-a. Taj dio možete vidjeti i u klipu:  

Kesić je u Rovinj doveo cijelu ekipu emisije, scenariste i jednog grafičara (s nadimkom Grafo), koji su jedan po jedan izlazili na stage i kratko se predstavili kroz razgovor s voditeljem. Nije izostala, naravno, ni šala vezana za recentnu "aferu" sa Sergejom Trifunovićem, koji je imao problema na hrvatskoj granici, a apsolutni vrhunac večeri, pa možda i cijelog Weekenda, bilo je emitiranje klipa u kojem je Aleksandar Vulin, jedan od vodećih ljudi imenjaka Vučića, u kratko vrijeme izgovorio rekordan broj puta riječ "ustaše", tvrdeći da su u Hrvatskoj svi ustaše.

"Tko je od vas ovdje ustaša, da vas čujem", pitao je Kesić punu dvoranu u Rovinju, što je izazvalo val smijeha i odobravanja, s obzirom da je Kesićeva emisija sve suprotno od nacionalizma, a poznati su prije svega kao veliki kritičari aktualnog režima.

Kesićev panel bio je jedan od brojnih koji su održani u staroj tvornici duhana u centru Rovinja u petak i subotu, uz gostovanje čak 220 panelista. 

Weekend Media Festival počeo je kao skup posvećen prije svega oglašivačkoj industriji i medijima, što je i danas temelj cijele priče, koja je proširenja u polje umjetne inteligencije, ljudskih resursa, IT-a i financija. Obično se kaže da je rovinjski Weekend jedan od najznačajnijih poslovnih meetinga ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji. 

Govora je bilo naravno i o turizmu, najvažnijoj gospodarskoj grani u Hrvatskoj, pogotovo u Istri. Zanimljiva je to tema nakon završetka glavne sezone, tijekom koje je bilo dosta govora o praznim krevetima.

"Došlo je do hiperinflacije ponude, svake godine imamo sve više kreveta. Sada je obveza Vlade da na taj izazov odgovorimo. Sljedeći tjedan predstavljamo poreznu reformu u sklopu koje će biti i porez na nekretnine", rekao je ministar turizma Tonči Glavina.

Tomislav Popović, predsjednik Uprave rovinjske Maistre, dodao je da to neće biti tako jednostavno te da su pred našim turizmom veliki izazovi. 

"Mi smo stalno na točki preokreta. Taj preokret je do sada išao uglavnom u krivom smjeru, a s novim reformama čini mi se da bi mogli biti na dobrom putu, ali to neće biti lak zadatak i imat će dalekosežne posljedice."

Na pitanje moderatorice jesmo li preskupi kao destinacija, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, rekao je da svakako nismo jeftini, ali to nam nije ni cilj. Cilj je postati cjelogodišnja destinacija s dobrim omjerom cijene i kvalitete.

Panel posvećen turizmu

Od važnijih imena na Weekendu je sudjelovao i Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, koji je govorio o odnosu medija i sporta, kao i američki producent Pete Radovich, koji se dotaknuo fenomena Superbowla. Ali nabrojati sve koji su bili ovih dana u Rovinju, znani i neznani, zapravo je nemoguć zadatak. 

Weekend Media Festival je bio i ostao i vikend zabave. Hale nekadašnje tvornice duhana u večernjim satima pretvaraju se u koncertne prostore, u kojima se poslovnjaci (i svi ostali) zabavljaju do jutra. Tijekom dana u središnjem prostoru nekadašnjeg TDR-a vladaju minglanje i chill, odnosno takozvani networking. 

I ove godine poslužilo je vrijeme, s obzirom da su problemi koje je donio ciklon Boris nestali taman pred početak WMF-a. Večeras slijedi završni party i potom nedjeljna siesta pa spuštanje pozornice.     

Tweet

Posljednje novosti