NAJESEN ĆE PREGLEDATI SADNICE

Na pulskoj zaobilaznici zasadili stabla, Grad tek nakon sadnje shvatio da su niža od zahtijevanog

Piše: Bojan Žižović

21.08.2024 - 09:02
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Iako je sadnja pinija i ukrasnih grmova duž pulske zaobilaznice, odnosno u Ulici Prekomorskih brigada, počela još u veljači, posao koji je Grad Pula povjerio splitskoj tvrtki Vaš vrt još nije zgotovljen. I neće biti sve do, kako kažu u Gradu, rane jeseni, ne precizirajući točan datum. Prema odgovorima koje smo dobili iz Grada, reklo bi se da je izvođač radova zasadio određenu količinu sadnog materijala koji ne odgovara specifikacijama navedenima u projektu. Već se na prvi pogled moglo uočiti da neka stabla pinija nisu visoka tri do tri i pol metra koliko se tražilo u natječajnoj dokumentaciji, već su znatno niža, a da ne govorimo o opsegu koji je trebao biti od 20 do 25 centimetara. Stručnjaci u toj branši koje smo kontaktirali kažu nam da takva stabla kakve je posadila splitska tvrtka na pulskoj zaobilaznici mogu biti i do tri puta jeftinija od onih koje je Grad propisao u natječaju.

 

Nejasno je kako se uopće moglo dogoditi da takva stabla, ali i neki grmovi budu uopće zasađeni, iako su i laici mogli vidjeti da dimenzijama ne odgovaraju onome što je Grad zahtijevao. Pogotovo zato što je Pula angažirala rovinjski Studio KAPPO za stručni nadzor. Kako je moguće da, dakle, onaj tko je nadzirao nije uočio grešku i odmah zaustavio sadnju, već su sva stabla i grmovi uredno zasađeni te se tek naknadno reagiralo?

Iz Grada nam, ponovimo, potvrđuju da posao nije odrađen do kraja, iako je rok za njegov dovršetak bio 60 dana. No, ne nude nam odgovor zašto se dogodio ovakav propust. „Radovi nisu okončani, primopredaja još nije izvršena budući da je potrebno izvršiti zamjenu dijela sadnog materijala koji ne odgovara specifikacijama, no taj je posao odgođen za klimatski povoljnije razdoblje, odnosno ranu jesen kada će se ponovljenim pregledom utvrditi točan broj sadnica za zamjenu“, kratko poručuju.

Naši stručni sugovornici kažu nam da nisu još čuli da se ovakav posao zaustavlja zbog klimatskih uvjeta, to jest ljeta, pogotovo zato što je ugrađeno i navodnjavanje stabala i grmova pa ne bi trebalo biti bojazni da će se sadnom materijalu nešto dogoditi zbog velikih vrućina, Uostalom, sadnja je završena u proljeće pa se moglo odmah reagirati, a ne čekati jesen da se ponovno pregledaju sadnice. One bi u međuvremenu, a tu prije svega mislimo na ukrasne grmove, mogle izrasti na propisanu visinu pa djeluje kao da Grad pokušava zaštiti izvođača radova i želi mu omogućiti da jeftinije sadnice na terenu ipak izrastu do tražene visine. Ponavljamo, sve se to odnosi na ukrasne grmove, jer stabla ne rastu tako brzo pa vjerojatno i nije moguće da će zadovoljiti propisanu visinu u roku od nekoliko mjeseci. Inače, vrijednost radova trebala je biti nešto viša od 225 tisuća eura, uključujući PDV, koliko je iznosila ponuda splitske tvrtke na osnovu koje je ona i pobijedila na natječaju.

Tweet

Posljednje novosti