DEMOGRAFSKA MJERA

Evo koja istarska općina daje najviše za rođenje djeteta. Umag i Pazin financiraju potpomognutu oplodnju

Piše: Igor Radić

20.08.2024 - 06:02
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Ministarstvo demografije i useljeništva objavilo je podatke o novčanim potporama koje gradovi i općine isplaćuju za rođenje djeteta. Od deset gradova i 31 općine u Istarskoj županiji, o demografskim mjerama koje provode u 2024. godini resorno ministarstvo nisu izvijestile samo općine Medulin i Višnjan.

Nedavno smo pisali o tome da su svega tri istarske općine - na tragu porazne nacionalne demografske slike - u prošloj godini imale pozitivan prirodni prirast, i to Tinjan, Tar-Vabriga te Sveti Petar u Šumi. I naravno da je ova jednokratna potpora za novorođene daleko od alata koji će popraviti natalitet neke sredine, niti se kroz nju može iščitavati demografska politika. Štoviše, neki je smatraju više populističkom negoli demografskom mjerom.

No, uvijek je zanimljivo vidjeti koliko se negdje nagrađuje prvi bebin plač, odnosno kolika je ona početna „injekcija“ roditelju za opremu i druge troškove koji prate rođenje djeteta.

 

Sve jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji isplaćuju naknade za novorođenče.

Prosječna potpora za rođenje prvog djeteta, izračunali smo, iznosi 476 eura. Najizdašnija je Općina Motovun s 1.500 eura za prvo i svako sljedeće dijete, a slijede Bale s 1.327, također za svaku bebu u obitelji. Inače, u Motovunu je lani rođeno sedmero, a u Balama osmero mališana.

Treće mjesto zauzima Buzet - gdje je prošle godine svijet ugledalo 35 bebica - s 1.000 eura za svako rođeno dijete. Prvi je među gradovima, koji su inače nešto manje darežljiviji negoli općine, barem kada je u pitanju ova vrsta potpore.

Općina Žminj daje 900 eura za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, a čak 3.000 za peto. Brtonigla, pak, isplaćuje 800 eura za prvo i drugo, te 1.000 za svako sljedeće.

Iznimna potpora Umaga

Sveti Petar u Šumi, u kojem je lani rođeno 18 djece, osam više nego što je ljudi umrlo, isplaćuje 600 eura za prvo i drugo dijete, a za svako sljedeće 800. Ova općina, uz to, prati svako dijete od rođenja do njegove 18. godine s potporom od 200 eura godišnje, o čemu smo nedavno pisali.

Najmanju potporu za prvo dijete, 133 eura, daje Grad Buje. Ondje se za drugo dijete dobije 199, a za svakog sljedeće 365 eura. Na području Buja je lani rođeno 24 djece. Zanimljivo je da gradovi na zapadnoj obali, Poreč i Umag, daju svega 200 eura po svakoj bebi.

Umag je, međutim, već naširoko poznat po tome da osigurava besplatan vrtić za svako dijete s njegovog područja, a ističe se po još jednoj iznimnoj potpori vezanoj uz novorođenčad i roditeljstvo:  ovaj grad, naime, sufinancira medicinski potpomognutu oplodnju!  Ovo potonje u Istri čini i Grad Pazin.

Novigrad, recimo, odobrava i  pomoć od 40 eura mjesečno do šest mjeseci djetetova života obiteljima slabijeg socijalnog statusa, a provodi i program tjednih radionica podrške roditeljima nakon porođaja, za očuvanje mentalnog zdravlja.

Buzet u okviru savjetovališta, koje djeluje pri tamošnjem Crvenom križu, organizira besplatan tečaj za trudnice i besplatan pregled logopeda za sve trogodišnjake.

Inače, apsolutni rekorderi u Hrvatskoj po naknadama za novorođene su Općina Sali na Dugom Otoku, koja za svaku bebu isplaćuje 7.063 eura, te Općina Vir, također u Zadarskoj županiji, koja za prvo dijete daje potporu u iznosu od 2.000, za drugo 3.500, treće 6.500, četvrto 13.000, a peto i svako sljedeće 26.000 eura.

Tweet

Posljednje novosti