Morska hrana bi mogla postati opasna za konzumaciju
Prema podacima službe za klimatske promjene Copernicus, ponedjeljak 22. srpnja bio je najtopliji dan u novijoj povijesti i tog je dana prosječna temperatura na Zemlji bila 17.15 Celzijevih stupnjeva.
Klimatske promjene postaju sve ozbiljnije te utječu na sve, pa tako i na morsku hranu. Zbog sve viših temperatura na Zemlji ona bi mogla postati opasna za konzumaciju, i to zbog bakterija, piše Index.
Naime, Europska agencija za sigurnost hrane u svom je novom izvješću navela da bi zbog klimatskih promjena količina Vibrio bakterija u plodovima mora mogla porasti, posebno u vodama niskog saliniteta ili u dijelovima gdje se rijeke ulijevaju u more, kako u Europi tako i na globalnoj razini.
O kakvoj je bakteriji riječ?
Vibrio ili V. vulnificus vrsta je bakterije koja može ući u ljudsko tijelo nakon konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih školjki ili kroz otvorenu ranu na tijelu. Kada uđu u tijelo, ove bakterije mogu dovesti do sepse ili velikih mjehura koji se šire po tijelu i uništavaju tkivo.
Ove su bakterije vrlo rijetke, no nekoliko je smrtnih slučajeva povezano s njima, najviše u SAD-u. Prošle se godine nekoliko osoba u Connecticutu, New Yorku i Sjevernoj Karolini zarazilo vibriozom, nakon rekordnih toplinskih valova u srpnju.
Osim SAD-a, najranjivije zone u Europi su Baltičko more, prijelazne vode Baltičkog i Sjevernog mora i Crno more. Ipak, nije problem samo u klimatskim promjenama i bakterijama.
Više možete čitati na linku.