Slovenija će graditi autocestu prema Dragonji

0
Darko Lorenzin, Samo Omerzel, Siniša Hajdaš Dončić i Valter Flego
Darko Lorenzin, Samo Omerzel, Siniša Hajdaš Dončić i Valter Flego

"Došlo je novo doba mladih ministara. Suradnja s mojim kolegama iz Hrvatske je izuzetno pozitivna. Sve teme koje imamo na stolu jako brzo spustimo na operativnu razinu. Vjerujem da će ministri povezati Sloveniju i Hrvatsku i mislim da ćemo svako pitanje koje je vezano uz infrastrukturu i promet brzo riješiti", kazao je 6. rujna nakon sastanka u Pazinu Samo Omerzel, slovenski ministar infrastrukture i okoliša.

Naime, u Pazinu su se na inicijativu istarskog župana Valtera Flega sastali slovenski ministar Omerzel, hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te ministar turizma, Darko Lorencin.

Uz istarskog župana sastanku su bili nazočni, saborski zastupnici iz Istre, gradonačelnik  Pazina Renato Krulčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Igor Butorac, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos te direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo.

Na sastanku se razgovaralo o pitanjima vezanim uz promet i infrastrukturu
Na sastanku se razgovaralo o pitanjima vezanim uz promet i infrastrukturu
Cestovni promet, željeznica i turizam

Istarski župan kazao je kako se na sastanku razgovaralo o mnogim važnim državnim, ali i lokalnim temama. "Posebno želim naglasiti važne razgovore vezane uz promet, ulaganja u infrastrukturu te konkretne razgovore s direktorom Hrvatskih cesta, gradonačelnicima i saborskim zastupnicima", istaknuo je Flego i dodao kako je ovakav način suradnje, planiranja i trasiranja prometnih pravaca upravo ono što je potrebno u jednoj velikoj državi kakva je EU koja nema granica. "Na nama je da infrastrukturne projekte riješimo na zadovoljstvo gospodarstva i građana kako bi mogli uživati i u tim prednostima EU", zaključio je Flego.

Na pitanje novinara kada Slovenija planira povezati autoput do hrvatske granice slovenski ministar Omerzel kazao je da je dio koji je vezan za autoput od Maribora do Zagreba u prvoj fazi građenja, a dio od Kopra prema granici u fazi prostornog planiranja.

Ministar Hajdaš Dončić kao najvažnijim smatra činjenicu da postoji spremnost na razini ministara prometa za potpisivanje krovnog sporazuma koji će omogućiti definiranje upravljanje i održavanje lokalnim cestama, prvenstveno 24 mosta. Do sada Hrvatska sa Slovenijom nije imala potpisan takav sporazum što je u praksi onemogućavalo održavanje mostova.

"Druga važna tema je upravo spomenuto povezivanje dva granična prijelaza Macelja i Dragonje jer su to najvažnije ulazne točke za hrvatski turizam", kazao je Hajdaš Dončić. Kazao je kako se razgovaralo i o revitalizaciji željeznica koja do ulaska Hrvatske u EU nije mogla biti realizirana.

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je kako  je rješavanje problema glavnih prometnih pravaca važno s obzirom da većina više od 95% turista dolaze cestom. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa