Istarska županija i gradovi sufinanciraju zbornik Istra u Titovo vrijeme

0
Tito u Poreču
Tito u Poreču

Župan Istarske županije Valter Flego i njegov zamjenik Miodrag Čerina sudjelovali su u radu sjednice Predsjedništva Saveza antifašista boraca i antifašista Istarske županije, koja se 20. kolovoza održala u pazinskom Spomen domu.

Na sjednici je dogovoren program obilježavanja 70. obljetnice Rujanskih odluka, najavljen izlazak zbornika "Istra u Titovo vrijeme", te se raspravljalo o ostalim pitanja od zajedničkog interesa.

Župan Flego je istaknuo veliko značenje koje Rujanske odluke imaju u novijoj povijesti Istre, te će se 70. obljetnica njihovog donošenja obilježiti na dostojanstven način. Predložio je da se, tim povodom, održi zajednička sjednica Skupštine Istarske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije. Taj su prijedlog članovi Predsjedništva prihvatili s velikim zadovoljstvom i odobravanjem.

Flego je, nakon što su mu ukratko predstavili sadržaj zbornika „Istra u Titovo vrijeme", pozdravio tiskanje jedne takve knjige u kojoj će biti ovjekovječen dio novije istarske povijesti, koja je umnogome odredila naše sudbine. Izdavanje zbornika financijski će potpomognuti  Istarska županija, zajedno s gradovima i općinama, obećao  je Flego.

Župan  je najavio svoje sudjelovanje na Forumu koji okuplja antifašističke saveze, što će se održati slijedećeg tjedna u Anconi. Bit će to prigoda da se istakne  istarski  doprinos antifašizmu, jer su se narodi Istre prvi u Europi suprotstavili fašizmu, već u njegovim začecima.   

Na kraju sastanka župan Flego izrazio je trajno opredjeljenje Istarske županije prema antifašističkim vrijednostima, te poručio kako su vrata njegovog ureda uvijek otvorena i da će se  zalagati za rješavanje problematike antifašističkih boraca. Pritom, će se inzistirati na izjednačavanju u pravima s braniteljima Domovinskog rata, priopćeno je iz Ureda župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa