Labinska oporba: I istočna obala Istre ima slučaj Ostojić

0
Željko Ernečić, Darko Martinović, Jasmina Gruičić, Silvano Vlačić, Klaudio Korva, Valdi Gobo i Mladen Bastijanić.
Željko Ernečić, Darko Martinović, Jasmina Gruičić, Silvano Vlačić, Klaudio Korva, Valdi Gobo i Mladen Bastijanić.

„Prenamjenom zemljišta u Prtlogu pogoduje se  budućem investitoru, kojem je očito unaprijed obećano da će to zemljište biti urbanizirano. Građani koji su lani tamo prodali terene, ne znajući da će zemljište biti prenamijenjeno, prevareni su na isti način kao obitelj koja je, sada već bivšem ministru turizma, prodala zemljište u Balama“, stav je sedmero oporbenih vijećnika Gradskog vijeća Labina.

Konferenciji za novinare, održanoj 13. kolovoza u Velom kafeu, na kojoj su iznijeli svoje neodobravanje izmjena postojećeg Prostornog plana u turističkoj zoni Prtlog, prisustvovali su Željko Ernečić, Jasmina Guričić i Valdi Gobo iz SDP-a, nezavisni viječnici Mladen  Bastijanić i Darko Maretinovi, te Silvano Vlačić i Klaudio Korva iz Ulike.

„Zemljište Grada Labina je vrijedno gospodarsko, kulturno i razvojno dobro, kojega nemamo u neograničenosti, ono je, zadano, ograničeno i neobnovljivo. Zbog toga njegovoj namjeni treba posvetiti najveću pažnju, jer način na koji će biti oblikovano te sadržaji kojima će biti ispunjeno, utječe na cijelu zajednicu. Stoga je neprihvatljivo da se zbog interesa pojedinaca utječe na kvalitetu života sadašnjih, a pogotovo ne budućih naraštaja našega grada“, rekla je u ime svih oporbenih vijećnika Jasmina Gruičić.

Gubitak posljednje zelene zone

Oporbeni vijećnici smatraju da će predloženom i usvojenom inicijativom za pokretanje postupka ciljanih izmjena postojećeg Prostornog plana, kojim se na sadašnjem zelenom pojasu u Prtlogu omogućuje turistička izgradnja, Labinjani izgubiti posljednju zelenu zonu i posljednje besplatno kupalište sa slobodnim pristupom moru. „Polako sve više sličimo betoniranoj  Španjolskoj, sa svim negativnim posljedicama koje to donosi“, kažu.

Zar nije indikativno, upitali su se, da se većina zemljišta kupovala tijekom 2012. godine, kada na tom dijelu nije bila dozvoljena gradnja, a nakon kupnje se išlo u proceduru prenamjene u građevinsko zemljište, pa te iste parcele novom vlasniku sada vrijede deset puta više. „Zar nije dovoljno da su neki dužnosnici zbog slučaja Bale morali podnijeti ostavku, isti slučaj zbio se ranije sa Barbarigom i Dragonerom i umjesto da se iz takvih i sličnih slučajeva izvuku pouke,  labinska gradska vlast očekuje da im se zbog slične rabote plješće“, smatra sedam labinskih oporbenih vijećnika.

Izmjene Prostornog plana zbog privatnih interesa

Oporbeni vijećnici naglasili su da je sramotno da se u izmjene Prostornog plana Grada Labina i Istarske Županije ide isključivo zbog nečijih privatnih interesa a da se ranije ne izvrši cjelovita studija opravdanosti takvog zahvata u nedirnutoj izvorno-ruralnoj prirodi.

„Za ovom prenamjenom nije bilo nikakve potrebe jer mjesta za turističku izgradnju ima u Rapcu iznad turističkog naselja Girandella. Apsurdno je da su, također uz blagoslov labinske gradske vlasti, u Rapcu srušeni hoteli Istra i Fortuna, da bi se sada neki drugi hoteli gradili u zelenoj zoni. Mi nismo protiv investicija, kao ni protiv poštenih privatnih interesa, ali ne možemo podržati projekte koji su na štetu cijele zajednice“, stav je oporbenih vijećnika.

Zastrašujućim smatraju da su sve to, svojim glasom na Gradskom vijeću, prihvatili svi vijećnici vladajuće koalicije (IDS-HSU-HNS-BDSH) i uz podršku vijećnika Hrvatskih laburista, koji je s vladajućima u prešutnoj koaliciji, iako među njima ima i mladih obrazovanih ljudi, koji bi to jako dobro trebali razumjeti.

Bivši Odbor za urbanizam odbacio projekt

Indikativnim smatraju da je Odbor za urbanizam u prošlom sazivu Gradskog vijeća odbacio ovaj projekt. Zaključuju da je stoga zanimljivo da je ova točka ponovo došla na dnevni red odmah na početku mandata novog saziva Gradskog vijeća, dok  još nisu formirani novi odbori i komisije pa tako ni  Odbor za urbanizam, iako bi vjerovatno i dobio zeleno svjetlo jer su ovaj puta članovi odbora isključivo iz redova koalicije na vlasti.

Oporbeni vijećnici su se na kraju izlaganja upitali da li su svi članovi vladajuće koalicije zadovoljni donošenjem takve odluke koja će definitivno utjecati na prostor ovog kraja, odnosno na  njegove prirodne vrijednosti. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa