Kako sam dva mjeseca konobarila u hvarskom Carpe Diemu

0
Carpe Diem Beach
Carpe Diem Beach

Hrvatsku je ovih dana  iznenadila vijest o zatvaranju jednog od najpoznatijih hrvatskih klubova, Carpe Diem Beach u uvali Stipanska na otočiću Martinkovac, nedaleko od Hvara. Naime, popularni Carpe Beach zatvoren je na pet dana, nakon što su porezni inspektori 5. kolovoza u blagajni kluba pronašli 120 tisuća kuna viška zbog neizdavanja računa prilikom prodaje karata.

Carpe Diem na Stipanskoj posjetila sam nekoliko puta 2012. godine, jer sam toga ljeta radila kao konobarica u Carpe Diem Clubu na otoku Hvaru, kojeg je vlasnik ista tvrtka. I sama sam se uvjerila kako su oba kluba odlično posjećena, te odlično zarađuju. No, ne morate biti ni gost ni zaposlenik navedenih klubova da bi vam bilo jasno kako oba posluju i više nego dobro.

Hvarski Carpe Diem često se spominje u medijima kao jedno od odredišta bogatih i slavnih, pa je tamo sasvim normalno da vam jutarnju kavu naruči neka od poznatih hrvatskih ili svjetskih „faca“, dok konobari u noćnoj smjeni redovito „izbacuju“ boce raznih pića i šampanjaca koja bi većinu prosječnih Hrvata stajala oko pola mjesečne plaće i više. Sve u svemu, oba Carpe Diema nemaju nikakvih problema sa zaradom, a vlasnici tvrde da ovim nedavno otkrivenim viškom u blagajni nisu htjeli prevariti državu, već je nestalo struje, pa nisu mogli izdavati fiskalne račune.

Pravu istinu, znaju samo vlasnici, no ono u što sam se sama uvjerila dok sam radila u Carpe Diemu, računi za piće uredno su se izdavali i plaćali. To je vrijedilo za najveće račune koji su znali biti i do 16 tisuća kuna za jedan stol, pa do onih za običnu kavu. Isto je bilo i s kartama za partije. U dva mjeseca mog rada, nisam se susrela ni s jednim gostom koji bi na bilo koji način negodovao oko plaćanja računa ili optužio konobare ili vlasnike kluba da su ga željeli prevariti.

Sitniji problemi događali su se samo tijekom velikih dnevnih partija gdje su se točile ogromne količine alkohola. Konobari su tada morali biti posebno oprezni, jer su sami odgovarali za svaki manjak u novčaniku čak i ako ga nisu sami skrivili. Inventure su se radile svaku večer i bilo je važno uredno izdati svaki račun. Nitko od vlasnika ili voditelja kluba nikad od mene, a koliko znam ni od drugih konobara, nikad nije tražio da ne „kucam“ određenu narudžbu.

S obzirom da se cijeli kompleks u Stipanskoj, koji danju funkcionira kao restoran, a noću kao glavno hvarsko mjesto za partije svjetski poznatih DJ-a, strujom napaja pomoću agregata, nestajanje struje se dešava nešto češće, pa možda vlasnici doista govore istinu o razlogu viška u blagajni.

Ukoliko je doista riječ o pokušaju varanja države, ovo može biti dobra pouka svima da se to jednostavno ne isplati, jer će Carpe Diem u ovih pet dana što je zatvoren, te dodatnih 200 tisuća kuna kazne koju mora platiti, izgubiti možda mnogo više nego što bi zaradio prevarom. Hvarski gosti, redom dubljeg džepa, bili su zasigurno razočarani zatvaranjem  ovog omiljenog mjesta za dnevne i noćne izlaske, no kako na Hvaru mjesta za zabavu  ne nedostaju, svoj će novac lako potrošiti na nekom drugom mjestu. (Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa