U nedjelju Trka na prstenac: Turisti godišnje odmore ravnaju prema trci

0
S prošlogodišnje Trke na prstenac
S prošlogodišnje Trke na prstenac

U nedjelju, 18. kolovoza u Barbanu se održava 38. Trka na prstenac koja uz već tradicijsku vitešku trku ove godine donosi još bogatiji program, najavili su na prigodnoj konferenciji za novinare predstavnici društva 'Trke na prstenac“ i Općine Barban.

Mladen Kancelar, predsjednik društva 'Trka na prstenac' je tim povodom objasnio kako su konjanici na pripremama od 1. lipnja te je njihov izvršni odbor odabrao 16 najspremnijih konjanika. „Imamo jednog konjanika od 50 godina i drugog od 40, dok su svi ostali mladi zbog kojih smo mirni još 20 godina“, našalio se Kancelar te istaknuo debitante ovogodišnje trke Mattea Rojnića i Marka Cvitića.

Novost: Trka na prstenac pomoću robota i računala

Danijela Kontošić, predsjednica Turističke zajednice Barban je istaknula petak 16. kolovoza kao početak manifestacija u Barbanu uz podizanjem zastave, predstavljanje skulptura 2. kiparske kolonije, izložbama, te turnirom u briškuli i trešeti. „Subota 17. kolovoza započinje s novitetom – robo trkom na prstenac u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola koji će pomoću robota i računala dočarati trku na jedan moderan način“, rekla je te dodala turnir u nogometu i pljočkanju, trku za viticu uz pjevačicu Maju Šuput. Ipak, ono pravo posjetitelje čeka u subotu 18. kolovoza kad će se održati 38. Trka na prstenac poslije koje će uz vatromet nastupiti pjevači MIK-a 2013., KUD Barban i Jasmin Stavros.

Strani gosti 'ravnaju' godišnje odmore prema Trci na Prstenac.

Denis Kontošić
Denis Kontošić

Denis Kontošić, načelnik Općine Barban istaknuo je veliko zadovoljstvo dolaskom predsjednika Ive Josipovića. „Ova trka koja je izašla iz okvira Istarske županije za našu općinu znači mnogo jer već sad su kapaciteti smještaja popunjeni“, rekao je te dodao činjenicu kako Nizozemci i Nijemci već tradicionalno svoje godišnje odmore prilagođavanju Trci na prstenac.

Branko Blažina, također jedan od suorganizatora manifestacije i viši savjetnik za protokol i odnose s javnošću Istarske županije istaknuo je onu gastro-enološku stranu trke s posebnim pjenušcem naziva Prstenac. „Polako trčimo za trkom, te u vinskoj čaši želimo spojiti tradiciju, enologiju i viteštvo“, rekao je.

Trka na prstenac u Barbanu prvi je put održana 1696. godine. Kada je u vrijeme mjesnog sajma Franjo Loredan organizirao viteško nadmetanje u gađanju prstenca, nije ni slutio da će ga povijest upravo po tome zapamtiti. Obnovljena je nakon 280 godina, 1976., kada su u Barbanu ponovno započela viteška natjecanja. Trka se održava svake godine pretposljednjeg vikenda u kolovozu. U dane trke Barban  pohode na tisuće posjetitelja, slučajnih prolaznika i turista, koji se u te vruće dane zateknu u istarskim turističkim ljetovalištima. (Tekst i foto: Dunja Lendić)

Mladen Kancelar
Mladen Kancelar
Branko Blažina
Branko Blažina
Danijela Kontošić
Danijela Kontošić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa