Sindikat Glasa Istre: Faggian laže i vrijeđa, a Novi list to ne želi objaviti

0
Albert Faggian
Albert Faggian

Izjava Alberta Faggiana, novog vlasnika riječkog Novog lista i člana Uprave Glasa Istre, po kojoj su u Glasu Istre zaposlenici "štrajkali isključivo zbog većih plaća te su cijelo vrijeme pričali samo o novcu, dok je on želio govoriti o tome kako novine učiniti boljima", razljutila je okupljene u podružnici Sindikata novinara Hrvatske u tom listu, piše Danas.hr.

Kažu da izjavom u intervjuu koji je u Novom listu objavljen 28. studenoga Faggian "svjesno vrijeđa radnike Glasa Istre, pokušava naštetiti ugledu podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre te svojim lažima obmanjuje čitatelje".

Od glavnog urednika Novog lista Branka Mijića sindikat je tražio da objavi njihovo reagiranje na netočne izjave, no on je to odbio učiniti uz obrazloženje da u "traženom ispravku nisu navedene činjenice niti okolnosti vezane uz objavljenu informaciju".

Kako nije dobio priliku da demantira Faggianiove izjave u riječkom listu, sindikat je u priopćenju, koji je posalo na adresu Hrvatskog novinarskog društva i medija, podsjetio što se sve događalo u zadnje vrijeme.

Medijski biznis i građevinarstvo
"Podsjećamo da smo u studenom prošle godine krenuli u štrajk jer je Faggian nakon kupnje Glasa Istre za dvije kune prebacio sve radnike u dvije nove tvrtke, istovremeno raskinuo kolektivni ugovor, dao nove ugovore o radu s plaćama nižim i do 40 posto te mjesecima odbijao pregovarati o novom kolektivnom ugovoru, tražeći pritom od sindikata da pristane na njegove uvjete bez pogovora. Osim na rušenje radničkih prava, tijekom štrajka upozorili smo na netransparentno poslovanje bivše Uprave na čelu sa Željkom Žmakom, koji je staru firmu Glas Istre d.o.o. doveo do bankrota zbog više od 100 milijuna kuna duga.

Tvrtka, koja je sada u stečaju, nije propala zato što su se podizali krediti za plaće, već zato što je bivša Uprava, čiji članovi danas sjede i u novoj Upravi, zadužila do grla ovu medijsku kuću zbog poslova koji nemaju veze s izdavanjem novina, već s građevinskim biznisom. Slično, uostalom, kao što je Robert Ježić, bivši vlasnik Novog lista, izvlačio novac u Dioki, tako je i Žmak sa svojim partnerima zaduživao Glas Istre zbog tvrtki koje su kasnije osumnjičene za malverzacije.

Osim ukazivanja na financijski krah, tijekom štrajka glasno smo isticali da je dolaskom Faggiana ojačala kontrola županijske vlasti nad ovim listom. Prvo je u tajnosti župan Ivan Jakovčić posudio putem javnih poduzeća Glasu Istre deset milijuna kuna, pod izlikom 'spašavanja'. Sada se pak pravo stanje uopće ne skriva te se novcem poreznih obveznika iz županijskog proračuna mjesečno financiraju četiri priloga Glasa Istre", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje sindikalna povjerenica Maša Jerin.

U sindikatu kažu da su upozorili i na cenzuriranje koje provodi glavni urednik Ranko Borovečki, koji je, kažu, postavljen izvana, bez podrške redakcije, a s ciljem da ušutka glas kritike i stopira članke koji se kose s interesima vladajućeg IDS-a, Faggiana i njihovih partnera.

"Faggian je financijski dotukao Glas Istre"
"Radnici Glasa Istre ne brinu samo zbog umanjenih plaća, iako se za svoja potraživanja bore na sudu, gdje je pravomoćnom presudom utvrđeno da je Faggian protuzakonito raskinuo kolektivni ugovor i smanjio plaće te sad ovrhama dolaze do svojih prava. Unatoč tome, Faggian i dalje odbija pregovarati o kolektivnom ugovoru, ne želi pokazati izvješća o poslovanju iako je to njegova zakonska obaveza, ne odgovara na dopise sindikata koji ga, između ostalog, podsjeća da mora poštivati barem Pravilnik o radu koji je sam donio", upozoravaju u podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre. Dodaju da Faggianu nije stalo do boljih novina, što jasno pokazuje i to da još nije napravio ni ono osnovno - sistematizaciju radnih mjesta.

"Faggian se prikazuje kao spasitelj Glasa Istre, a istovremeno prešućuje da nije uložio svjež kapital kojim bi izvukao tvrtku iz dugova, već je od dugova pobjegao u dvije nove tvrtke – Glas Istre novine i Glas Istre trgovina, koje je smjesta opteretio novim kreditima. Faggian govori da se Glas Istre izvukao iz krize, a zaboravlja spomenuti da se provodi kriminalističko istraživanje nad poslovanjem stare tvrtke jer država od nje potražuje gotovo 11 milijuna kuna.

Doduše, kaznene prijave terete članove bivše Uprave Željka Žmaka i Dražena Žmaka, oca i sina, no oni i danas s Faggianom sjede u Upravi – prvi kao savjetnik, a drugi kao direktor Glasa Istre novina. Faggian je zapravo financijski dotukao Glas Istre jer je podijelivši poslovanje u dvije tvrtke odvojio novine od profita, redakciju od prodajne mreže te time sa stotinu kioska ojačao svoje trgovačko carstvo, Grupu Puljanka", navodi se u priopćenju sindikata. Podsjećaju da je u dvije je godine otjerao 30 ljudi, među kojima je najpoznatiji slučaj novinara Zorana Angeleskog. Dao je opomenu pred otkaz sindikalnoj povjerenici, poručujući time jasno ostalim radnicima da paze što rade.

Pravilo novčanika
Sada, kada je kupio Novi list, Faggian ponavlja iste fraze kao i kad je kupio Glas Istre, doduše s dozom opreza, jer ipak u slučaju riječkih novina račune mora polagati širem spektru ortaka, koji su mu, kao i ranije, dozvolili da preuzme istarske novine, zametne trag sumnjivim poslovima svojih prethodnika i uvede kontrolu nad ovdašnjim medijskim prostorom. 'Koliko imate, toliko možete potrošiti', govori Faggian i radnicima Novog lista. No, pravilo novčanika ne primjenjuje i na sebe. Faggian u svom novčaniku nema 86 milijuna kuna, a nema ih ni na bankovnom računu, već je kreditom samog prodavatelja, Zagrebačke banke, kupio Novi list. Ovu će transakciju radnici skupo plaćati. I pritom ne mislimo samo na novac!", zaključuju u Sindikatu novinara, piše Danas.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa