Komentar dana Nenada Čakića

Strože mjere istarskog Stožera nisu donijele i manji broj oboljelih

6
Strože mjere istarskog Stožera nisu donijele i manji broj oboljelih

Istarski političari i Stožer civilne zaštite Istarske županije vole se hvaliti kako su u mjerama zaštite od koronavirusa uvijek sedam dana ispred ostatka države. Kada je epidemija u ožujku stigla do nas, Istra je prva ograničila rad kafića, pa su mladi Istrani vikendom na izlaske odlazili u susjednu Rijeku i Opatiju.

Nedavnu preporuku nošenja zaštitnih maski istarski je Stožer opet donio prije ostatka Hrvatske, pa smo umjesto u Pulu u kupovinu radije odlazili u riječke trgovačke centre.

Najnovije treniranje strogoće je otkazivanje tri istarska festivala, dok se istovremeno održavaju Dubrovačke ljetne igre i Splitski festival.

No, je li zbog tih strožih mjera Istra danas zdravija od ostatka Hrvatske? Sudeći prema najnovijim brojkama, nije. U istarskoj županiji trenutno je 45 oboljelih od koronavirusa, naspram 35 u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji. Turistička Dubrovačka županija je na 36 oboljelih, a Šibenska trenutno ima samo 18 zaraženih.

Zadarska županija je sa 50 oboljelih malo ugroženija od Istre, a manje po broju oboljelih od Istre su sve kontinentalne županije osim Osječke (175), Brodsko-posavske (72), te Grad Zagreb (350). Značajno više oboljelih od Istarske još ima samo Splitsko-dalmatinska županija sa 96 zaraženih.

Treniranje strogoće Istarskog stožera imalo bi smisla da je broj oboljelih u Istri značajno manji nego u drugim dijelovima Hrvatske. 

     

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa