Grijem kuću, a ne ulicu: Novigrad sufinancira obnovu pročelja i vanjske stolarije

0
Novigrad sufinancira obnovu pročelja i vanjske stolarije
Novigrad sufinancira obnovu pročelja i vanjske stolarije

Grad Novigrad-Cittanova ponovo se našao među jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje su s uspjehom kandidirale svoje projekte na natječaj za sufinanciranje projekata od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Ovoga puta riječ je o sredstvima u okviru natječaja kojima će Fond sufinancirati obnovu pročelja i vanjske stolarije kuća i stambenih zgrada, radi postizanja energetske učinkovitosti objekata i kvalitetnije termo izolacije.

Kandidiran je projekt pod nazivom „Grijem kuću, a ne ulicu“, kojim se predviđa sufinanciranje fasada i vanjske stolarije radi postizanja energetske učinkovitosti objekata i bolje termo izolacije. Fond je odobrio sufinanciranje projekta u iznosu od 600.000 kuna, odnosno u iznosu kojeg je Grad Novigrad-Cittanova putem natječaja i zatražio.

Taj će iznos, uz 150.000 kuna koje će u istu svrhu osigurati Grad, biti na raspolaganju žiteljima Novigrada odluče li se na obnovu fasade ili izmjenu stolarije na svojim kućama i stanovima, u svrhu energetske učinkovitosti. Uračunamo li i sredstva koja će osigurati sami građani, dolazimo do brojke od ukupno 1,5 milijuna kuna koje će se u doglednoj budućnosti uložiti u energetsku učinkovitost obiteljskih kuća i stanova na području Novigrada.   

U okviru projekta „Grijem kuću, a ne ulicu“, Grad Novigrad-Cittanova sufinancirat će troškove nabave opreme i izvođenja pripadajućih radova za zamjenu postojeće i ugradnju nove energetski učinkovite vanjske stolarije, te povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice pročelja. Građanima Novigrada sufinancirat će se maksimalno do 50 posto investicije, odnosno do maksimalnog pojedinačnog iznosa od 37.500 kuna, pri čemu će se u obzir uzimati troškovi nastali nakon 12. prosinca 2012. godine. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora s Fondom, nakon čega će Grad raspisati natječaj u kojem će biti navedeni svi detalji i uvjeti.

Pored toga, Grad Novigrad-Cittanova putem sredstava FZOEU-a sufinancirat će izradu energetskog pregleda dječjeg vrtića Tićići. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora, a nakon toga će se provesti i sam energetski pregled.

Među ciljevima provođenja projekta „Grijem kuću, a ne ulicu“ ističe se podizanje svijesti građana o važnosti primjene metoda za postizanje energetske učinkovitosti i racionalno korištenje energije, poticanje građana na primjenu metoda energetske učinkovitosti u vlastitim objektima (stambenim i nestambenim), povećanje broja energetski učinkovitih kuća i zgrada, poticanje investicija u energetsku učinkovitost, podizanje životnog standarda građana kroz ostvarenje dugoročnih ušteda radi smanjenja troškova grijanja, te povećanje gospodarskih aktivnosti kroz dobavu i ugradnju opreme za povećanje energetske učinkovitosti kuća i zgrada.

Da podsjetimo, Grad Novigrad-Cittanova nedavno je već ostvario uspjeh na natječaju FZOEU-a putem kojega su dobivena sredstva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima, pa je ovaj novi uspjeh u kandidiranju projekata omogućio nastavak financijske pomoći obiteljskim kućanstvima na području Grada da lakše ostvare ulaganja u ekološku održivost i energetsku učinkovitost svojih životnih prostora.

Dodajmo i kako se Novigrad, uz Pazin i Pulu, našao među tri istarska grada čiji su projekti uspjeli na natječaju Fonda, a uspjeh je polučila i Istarska županija, koja je sredstva dobila za obnovu stolarije i krovova u školama. Ukupno će tako u našu Županiju putem ovog natječaja pristići 3,15 milijuna kuna državnoga novca. Dodajmo i kako je na natječaj pristiglo ukupno 246 projekata, od čega su sredstva FZOEU-a odobrena za njih 141.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa