Održano prvo ročište u tužbi zbog TE Plomin C

0
U Rijeci je 19. lipnja održano prvo ročište u postupku protiv Ministarstva okoliša i prirode (MZOIP) zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C
U Rijeci je 19. lipnja održano prvo ročište u postupku protiv Ministarstva okoliša i prirode (MZOIP) zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C

Na Upravnom sudu u Rijeci 19. lipnja održano je prvo ročište u postupku protiv Ministarstva okoliša i prirode (MZOIP) zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane Plomin C. Tužbu protiv MZOIP-a su podnijele udruge Zelena akcija i Zelena Istra te nekoliko građana s područja Labinštine. Tužbu protiv MZOIP-a podnijela je i Istarska županija.

Iz zelenih udruga smatraju da je „skandalozno da je MZOIP iz proceduralnih razloga tražio odbacivanje Greenpeacove analize o utjecaju na zdravlje TE Plomin C u kojoj je primjenom metodologije Europske agencije za okoliš procijenjeno kako će ova TE u 40 godina rada zbog onečišćenja uzrokovati čak 680 ljudskih smrti te preko 2.600  napadaja astme svake godine. Na taj način je MZOIP pokazalo da im realizacija ovog HEP-ovog štetnog projekta važnija od zdravlja građana“.

Također, sud je uvažio zahtjev udruga i građana da se na iduće ročište u svojstvu svjedoka pozove dr.sc. Davor Škrlec, koji je obnašao dužnost predsjednika Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš TE Plomin C.

HEP-ov odvjetnik je tražio okončanje postupka već na prvom ročištu zbog posljedica koje ovaj proces ima na potencijalne ulagače u TE Plomin C. Sud je odbacio taj zahtjev zbog prethodnog odugovlačenja postupka od strane HEP-a.

Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju novu upravu HEP-a da napravi zaokret u dosadašnjoj politici te odustane od TE Plomin C jer je „ova TE štetna za zdravlje, ekonomski je neisplativa, vodi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, u suprotnosti je s prostornim planom Istarske županije te na globalnoj razini doprinosi klimatskim promjenama“. Iduće ročište u ovom postupku održat će se 11. listopada, priopćeno je iz Zelene Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa