KUD Rakalj na prijateljskim susretima u Jazveniku: Tradicija nema granica

0
KUD Rakalj posjedtio je Jazvenik
KUD Rakalj posjedtio je Jazvenik

Protekloga vikenda KUD  „Rakalj“ iz Raklja gostovao je u Jazveniku , naselju češke manjine u sklopu grada Siska, na prijateljskim folklornim susretima, a na poziv društva Češka beseda Jazvenik.

Na susretima je uz domaćine, KUD Rakalj nastupilo i folklorno društvo Češka beseda Međurić. Suradnja ovih triju društava započela je lani u Raklju na folklornim susretima „Spod mi Raklja sela“, a prijateljski odnosi nastaviti će se ubrzo i u Međuriću gdje Rakljance ugošćuje društvo Češka beseda Međurić.

Rakljanci su svoju tradiciju predstavili sa svim sekcijama društva. Roženičari Danijel  Škabić i Marko Valić zasvirili su mazurku, Mateo Škabić i Roko Dragešić mantinjadu, dok su Fabio Radolović na mihu, Marko Bičić na velikoj i Roko Dragešić na maloj roženici zasvirili taranku uz pratnju mladih kantadura Matea Škabića i Gorana Pačića. Iskusni kantaduri Mauro Valić i Romina Perišić  zakantali su oj  Rakljanko i kada san se s dragon rastavija.

Mlađa folklorna skupina plesača zaplesala je balun uz pratnju  Ivana Valića na mihu i sette passi-špic polku, a starija skupina plesača mazurku  uz pratnju Ivana Valića i Matea Blaškovića na harmonikama.

Osim folklorne tradicije domaćini su Rakljance upoznali sa kulturnom i sakralnom tradicijom svoga kraja. Svoj cjelodnevni boravak u Jazveniku iskoristili su za posjet  gradu Sisku i vidjeli sisačke znamenitosti kao što su žitno magazin jedini sačuvani izvorni magazin u Hrvatskoj, antički sisciju do koje se dolazi preko starog drvenog mosta simbola grada Siska i sisačku utvrdu , današnji stari grad  sagrađen od cigle antičke siscije s ciljem obrane od turskih navala.

U općini Lekenik posjetili su najslikovitije i najopjevanije mjesto pokraj Kupe ,Letovanić u kojem se nalazi najveća privatna etno zbirka u Hrvatskoj. Etno zbirka i galerija slika Božidara Škofača posjeduje preko  dvije tisuće eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture smještenih u tri drvene hiže (čardaka).

Posjetili su i župnu crkvu Sv. Marije Magladelene u Selima koja zajedno s orguljama i crkvenim dvorom pripadaju spomenicima hrvatske kulturne i sakralne baštine. Orgulje su sagrađene u duhu češke graditeljske škole, a danas se nalaze u svom izvornom stanju i jedino su sačuvano djelo svoga majstora te su proglašene organološkim spomenikom kulture. Rakljanci su svojim boravkom u Jazveniku dokazali da  tradicija nema granica i potvrdili izreku „Suprotnosti se privlače“, te još jednom spojili dvije tradicije, ovaj put istarsku i češku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa