Flego se sastao s istarskim saborskim zastupnicima i gradonačelnicima Istarske županije

0
Koordinacija gradonačelnika Istarske županije
Koordinacija gradonačelnika Istarske županije

U pazinskom sjedištu Istarske županije, održana je prva koordinacija gradonačelnika Istarske županije, koju je sazvao novoizabrani župan Valter Flego.

Uz župana, koordinaciji su prisustvovali zamjenik župana Miodrag Čerina, te načelnik Uprave Istarske županije Valerio Drandić. Njih dvojica će ubuduće, u skladu sa svojim ovlastima, koordinirati rad s  gradonačelnicima - gospodin Čerina će biti odgovoran za društvene djelatnosti, a gospodin Drandić  za investicije, odnosno ekonomske djelatnosti.

Na koordinaciji se raspravljalo o ruralnom razvoju Istarske županije u prijelaznom razdoblju, osobito o poticajima namijenjenim poljoprivredi, šumarstvu, lovstvu, ribarstvu i vodnom gospodarstvu. Dogovoreno je da se do 30.lipnja donese odluka kojom se potvrđuje važnost dokumenata u svrhu primjenjivanja poticaja.

Raspravljajući o turizmu, dogovoreno je da se uvede 61 pozicija za besplatan pristup internetu. Riječ je o vrlo zanimljivom projektu, koji ne bi iziskivao velika ulaganja vlastitih sredstava, a u isto bi vrijeme donosio profit. Treba naglasiti da je to prvenstveno turistički projekt koji ide u smjeru davanja usluga gostima, ali i ostalim građanima.

Gradonačelnici su  raspravljali o novoj kategorizaciji cesta Istarske županije, te kandidiranju svega što bi trebalo biti u programu Hrvatskih cesta u naredne četiri godine. Vrlo je bitno da se na vrijeme izrade projekti, kojima Istarska županija može konkurirati za sredstva Europske unije.

Župan Flego je izrazio zadovoljstvo ovakvim načinom suradnje i komunikacije, te predložio da se koordinacije gradonačelnika sazivaju najmanje dva puta u tri mjeseca, i to u različitim gradovima. Slijedeća koordinacija bit će održana u Bujama, a domaćin će biti gradonačelnik Edi Andreašić.

Svim je saborskim zastupnicima zajednička ljubav prema Istri

U pulskom sjedištu Istarske županije, župan Valter Felgo primio je saborske zastupnike s kojima je dogovorio načelnu suradnju u vezi s budućim planovima razvoja Istre. Budući da je komunikacija  jako bitna za dobre rezultate, ovakvi će se susreti kontinuirano održavati, a takva će komunikacija  ići  isključivo preko Kabineta župana, gdje će za to biti zaduženi zamjenik župana Miodrag Čerina i načelnik Uprave Valerio Drandić.

Gospodin Čerina dao je prijedlog da saborski zastupnici budu dio županijskog izaslanstva i na taj način sudjeluju  u dijelu radnih susreta i izvan Hrvatske. Svim je saborskim zastupnicima zajednička, kako su rekli,  ljubav prema Istri, a potom i  velika želja za suradnjom. Na prijemu se razgovaralo o mnogo tema i projekata oko kojih je potrebno raditi. Najviše se doticalo pitanje zdravstva i problema Opće bolnice Pula. Bolnica je trakavica dugih niz godina i umjesto prebacivanja odgovornosti, treba se uhvatiti posla kako bi se problem napokon riješio.

Saborski su zastupnici istaknuli značenje projekata oko kojih se treba više angažirati, kao što su pravosuđe u Labinu, autoput Pazin-Rijeka, željeznica, te carine i porezi. Naglasili su kako se trebaju uravnotežiti gradovi Istre, i u tom se smislu više angažirati na decentralizaciji države. Također je predložen sastanak premijera i istarskog župana, čime bi se konkretnije raspravljalo o problemu Opće bolnice.

Na kraju primanja, župan je još jednom napomenuo da se nada dvosmjernoj komunikaciji, i ponovio kako  će se sastajati češće sa saborskih zastupnicima, i na taj način dogovarati angažiraniji pristup rješavanju  aktualnih pitanja, u cilju dobrobiti istarskih građana, priopćeno je iz Kabineta župana.

Istarski saborski zastupnici na sastanku sa županom
Istarski saborski zastupnici na sastanku sa županom

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa