24. Vegeta Croatia Open Umag: Najavljena impresivna lista igrača

0
Konferencija za medije
Konferencija za medije

Umag će i ovoga srpnja ljubiteljima tenisa priuštiti vrhunski doživljaj. Uz branitelja naslova i dvojicu bivših pobjednika, na 24. Vegeta Croatia Open stižu i jedan igrač iz kruga deset najboljih na svijetu te još četvorica Top 30 tenisača. Impresivna lista tenisača za najstariji hrvatski ATP turnir, koji se ove godine održava od 18. do 28. srpnja na terenima ATP stadiona, predstavljena je danas u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić po šesti put se vraća u Umag, a kao prvi hrvatski branitelj naslova nakon pune 22 godine osjeća posebnu odgovornost, ali i izazov. „Konkurencija je na umaškom turniru svake godine iznimno jaka, zato znam da obrana naslova neće biti nimalo lak posao. Ipak, ništa nije slađe nego pobijediti na domaćem terenu, zato ću učiniti sve da u Umagu ponovim uspjeh iz 2012. Igrati u Umagu je posebno zadovoljstvo, izvrsna organizacija, fantastična atmosfera na stadionu i oko njega s velikim brojem navijača daje mi dodatnu motivaciju da dam sve od sebe. Veselim se što ću ponovno igrati u Umagu!“, rekao je Čilić.

Deveti igrač svijeta, Francuz Richard Gasquet dolazi s velikim očekivanjima, nakon pobjeda u Dohi i Montpellieru. „Moj trener Riccardo, koji je radio i s Ivanom Ljubičićem, već godinama mi govori puno lijepih stvari o Umagu, pa sam uvijek želio doći i sam se uvjeriti. Umalo sam došao prošle godine, ali na žalost u tome nisam uspio. Za mene je veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost igrati ove godine u Umagu“, izjavio je Gasquet.

Pobjednik iz 2011. Ukrajinac Alexandr Dolgopolov, miljenik je umaške publike, a i njemu je Vegeta Croatia Open, prvi ATP turnir koji je osvojio u karijeri, jedan od najomiljenijih. „U Umagu sam uvijek u najboljoj formi, kako na terenu, tako i izvan njega“, rekao je Alexandr, koji u Umag dolazi četvrti put.

Umaški turnir mogao bi biti važna stepenica na putu povratka nekadašnjeg Top 10 tenisača, Francuza Gaëla Monfilsa, koji je u snažnom usponu. „Ovo je važna godina za mene, jer u njoj želim prevladati sve svoje dosadašnje probleme. Želim se vratiti jači nego ikada i nastaviti graditi karijeru s još boljim rezultatima. Umag će mi dati priliku i da snimim još koji dobar kadar za svoju video produkciju koju sam pokrenuo u Parizu“, istaknuo je Monfils.

Na listi igrača je Poljak i Jerzy Janowicz, jedna od najvećih mladih nada svjetskog tenisa, koji je prošle sezone 2012. godine napredovao na ATP ljestvici za čak 195 mjesta, došavši na kraju 2012. do 26. mjesta. Uoči dolaska u Umag, Janowicz je istaknuo: „Veselim se podršci umaških navijača.“ U Umag se vraća i prošlogodišnji polufinalist i pobjednik iz 2008. godine, Španjolac Fernando Verdasco.

Tu su i najbolji Talijani Andreas Seppi i Fabio Fognini, Španjolac Tommy Robredo, četvrtfinalist ovogodišnjeg Roland Garrosa, kao i Viktor Troicki, polufinalist Umaga 2007. i član reprezentacije Srbije koja je osvojila Davis Cupa 2010. U borbi za naslov pobjednika važnu ulogu mogli bi igrati i Nijemac Florian Mayer (33. na ATP ljestvici), Španjolac Albert Montanes (50.), Argentinac Horacio Zeballos (51.) i Rus Dimitrij Tursunov (65.).

Zahvaljujući ATP turniru, koji traje već više od dva desetljeća, ne samo da je Umag postao prepoznatljiva teniska destinacija, već je to i cijela Istra, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin. „Radi se o cjelovito strukturiranom sportsko-turističkom proizvodu koji stalnim inovacijama pridonosi izgradnji Umaga kao destinacije vrhunskog sporta, vrhunske hrane i vrhunskog turizma. Mislim da činjenica da je prošle godine ATP Umag polučio preko 500 TV reportaža, govori dovoljno o njegovoj važnosti u promociji Hrvatske kao destinacije. U Strategiji razvoja turizma do 2020. detektirali smo sportski turizam kao jedan od top deset turističkih proizvoda koje želimo razvijati kako bismo kao zemlja bili još konkurentniji, što je naš osnovni cilj“, rekao je ministar Lorencin.

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese izrazio je zadovoljstvo listom igrača, koja potvrđuje visok status Umaga u svijetu tenisa. „ATP turnir i njegova popratna događanja imaju ključnu ulogu u razvoju Umaga kao destinacije sporta, zabave i gastronomske ponude. Grad Umag i dalje će snažno podržavati ovakva sportska događanja, jer pridonose jačanju imidža Umaga kao mjesta na kojemu se sportom možete baviti 365 dana u godini.“

Svoju podršku turniru ove godine ponovno daje i Podravka, kao title sponzor, čiji je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić, istaknuo: „Podravka je već duži niz godina prisutna na umaškom ATP turniru koji od prošle godine nosi naziv našeg najpoznatijeg brenda Vegeta. Uvjereni smo kako će i ove godine taj već tradicionalno uspješan spoj sportskog i gospodarskog sektora doprinijeti ukupnoj međunarodnoj promociji naše zemlje, a Podravka će u tome pružiti veliku podršku.“

Popratni program umaškog turnira bogatiji nego ikad

Vegeta Croatia Open puno je više od teniskog turnira. To je pomno osmišljeni sportsko-turističko-zabavni događaj koji svake godine u srpnju, uz vrhunske majstore reketa, dovodi i vrhunske majstore kulinarstva i zabave. Tisuće gostiju, sportski, politički i poslovni uglednici tih dana uživaju u najboljim istarskim vinima i maslinovim uljima, slušajući svjetske i domaće glazbene zvijezde.

Istria Gourmet Festival, koji se održava četvrtu godinu za redom, otvara se u subotu, 19. srpnja i traje do kraja turnira, do nedjelje, 28. srpnja. Ove se godine sastoji od četiri elementa. Prvi nosi naziv „Istria gourmet restoran by San Rocco“, a provodi ga gourmet restoran San Rocco, član udruge Jeunes Restorateurs d’Europe (JRE), na čelu sa šefom kuhinje Zoranom Čobanovim. Pripremat će se ál la carte menu i dnevni degustacijski menu, uz show cooking u kojem će sudjelovati dva etablirana gosta restorana koji su članovi JRE ili imaju Michelin zvjezdice.

Drugi je element već poznata Naša kužina, u kojoj birani lokalni ugostitelji slažu ponudu dnevnog ATP menua. Partneri u Našoj kužini su konobe Buščina i Nono te Food & Wine Primizia. Treći element Istria Gourmet Festivala je prodajno promotivni punkt Vinistre s 30 vrsta vina, a novost je ove godine četvrti element pod nazivom „Taste Istria“. Riječ je o reviji biranih istarskih delicija na kojoj će se prezentirati istarska vina, maslinova ulja, sirevi i pršuti. Dodatni sadržaj su vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina”, koje se organiziraju u suradnji s Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom.

ATP Party Nights: Tony Cetinski, Gabrielle i Thomas Gold

Kao i svake godine, vrhunski sportski doživljaj pratit će i atraktivan zabavni program, a 20. srpnja u umaškoj Dance Areni nastupa Tony Cetinski, koji će svojim bezvremenskim hitovima zagrijati atmosferu. Uz veliki koncert povodom otvorenja, zabavni dio turnira ove godine uključuje više od 100 sati programa kojeg će, uz brojne novosti, obilježiti nastupi najboljih domaćih i stranih glazbenika. Ove godine će se po prvi puta održati ATP Unplugged večeri u sklopu kojih će nastupati hrvatske glazbene zvijezde poput Urbana, Franke Batelić i hip hop grupe Elemental.

Posebna glazbena poslastica je i nastup svjetski poznate pjevačice Gabrielle koja prvi put posjećuje Umag i Hrvatsku. Između koncertnih nastupa, atmosferu će zagrijavati svjetske DJ atrakcije, a mnoge će zainteresirati nastup DJ Thomasa Golda, miljenika ljubitelja elektronske glazbe. Ulaz na sva događanja ATP Party Nights besplatan je za sve posjetitelje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa